Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Panoramy

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Panoramy

Witam wszystkich. Proszę o podpowiedzi dot. pan. cylindrycznych.

Zdjęcia robione e510 + 14-42@14mm + statyw z głowicą do panoram własnej roboty. Priorytet przesłony (f + bracketing co 1EV, pomiar światła centralnie ważony. ISO 200, balans bieli na słoneczko (5300 K), ostrość manual na nieskończoność. Dodam jeszcze, że 510 ma taki rozrzut ekspozycji jak 2rurka i poprawiałem fotki przed sklejeniem w OM2 wg histogramu.

Załączam 4 fotki do których mam pytania. Numeracja 1,2,3 - nazwy plików.
    No to zaczynamy. Panoramy z ptgiii

Zdjęcie nr 1 - dlaczego na płycie powyżej żołnierzy i między żołnierzami jest szara plama?

Zdjęcie nr 2 - dlaczego na płycie nad żołnierzami są takie masakryczne różnice w kolorze i teksturze?

Zdjęcie nr 3 - dlaczego widać każde zdjęcie? każde łączenie - odcień nieba jest inny na każdym zdjęciu.

Nasyceniem barw i korekcją tonów zajmę się później Najpierw chcę opanować te grubsze problemy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	351,7 KB
ID:	43228   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	245
Rozmiar:	703,4 KB
ID:	43229   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	777,6 KB
ID:	43230  
    E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Ogólnie - błędy program(u/isty). Czym składane?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    program ptgui
    E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Dziwne - spodziewałbym się że PTgui nie ma aż takich krzaków.
    Ja polubiłem Hugina - i polecam. Nigdy mi takich śmieci nie zrobił, choć miewa czasem kłopoty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A nie lepiej byłoby zrobi te panoramy na Manualu ustawić jakąś średnią ekspozycję miedzy najjaśniejszym i najciemniejszym punktem? wtedy by nie widac było tych przejsc na niebie.

tu moja panorama tak zrobiona: http://www.myfinepix.pl/pl/competition/entry/186610
    Ostatnio edytowane przez koniaczek ; 17.02.11 o 16:39

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koniaczek Zobacz posta
    A nie lepiej byłoby zrobi te panoramy na Manualu ustawić jakąś średnią ekspozycję miedzy najjaśniejszym i najciemniejszym punktem? wtedy by nie widac było tych przejsc na niebie.

tu moja panorama tak zrobiona: http://www.myfinepix.pl/pl/competition/entry/186610
    Rozwiń proszę jak dla idioty bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Dzięki!
    zZz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hmmm... jak to wytłumaczyć.. robię to empirycznie, trochę za miało wiem o fotografii by to bardziej matematyczno 0 technicznie przedstawić, ale: W moim aparacie mam podziałkę która podpowiada użytkownikowi czy zdjęcie i o ile EV jest niedoświetlone czy prześwietlone wg światłomierza, wybieram takie ustawienie, że jak dam na najjaśniejszy kadr i najciemniejszy różnica prześwietlenia i niedoświetlenia = 0. Pomiar matrycowy.

jak bede w domu i znajde jakas panorame ze słońcem w kadrze to w tym temacie załącze ją
    Ostatnio edytowane przez koniaczek ; 17.02.11 o 17:40

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartek2807 Zobacz posta
    program ptgui
    A spróbuj jeszcze raz skleić w ICE.
    Sporo w nim sklejam i do tej pory nie miałem problemów z ekspozycją
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Koniaczek ma racje. Chcąc na szybko zrobić panoramy, tak właśnie powinno się to zrobić. Robiąc panoramy trzeba się rozejrzeć gdzie jest najjaśniej gdzie najciemniej. Przechodzimy na tryb M, ustawiamy ulubiony rodzaj pomiaru światła, ustawiamy przysłonę na pożądaną wartość, i mierzymy światło w najjaśniejszej i najciemniejszej partii przyszłej panoramy i najciemniejszej. Zapamiętujemy sobie przy tym skrajne wartości czasu naświetlania, a następnie wypośrodkowujemy czas. W typowych przypadkach (równomiernie oświetlona przestrzeń jednym źródłem światła, bez głębokich cieni), korzystając z obróbki powinniśmy otrzymać przyzwoitą, dobrze naświetloną panoramę.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    A spróbuj jeszcze raz skleić w ICE.
    Sporo w nim sklejam i do tej pory nie miałem problemów z ekspozycją
    ICE dopasowuje ekspozycje poszczególnych obrazów składowych panoramy. Jeśli nie ma jakiś ekstremalnych zmian w światłach to jest to w stanie zrobić.

Jednak najlepiej użyć trybu M by nie być zaskoczonym efektem.
    Cytat Zamieszczone przez bartek2807 Zobacz posta
    program ptgui
    Spróbuj ICE. To przykłady składania za pomocą tego programu: https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=185
    Ostatnio edytowane przez hades ; 17.02.11 o 18:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    a miało być tak łatwo.... Czytając forum wybrałem PTguii bo podobno robi rzeczy, które huginowi się nie śniły. Poza tym widziałem panoramy znad Biebrzy, które jeśli się nie mylę były robione w ptguii. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto obrabia w tymże właśnie programie?
    dodam że w założeniu miały być to panoramy HDR.
    Poza tym e510 ma OGROMY rozrzut na automatycznej ekspozycji - poprawiałem nawet +/- 1,4EV
    Ostatnio edytowane przez bartek2807 ; 17.02.11 o 22:32 Powód: Automatyczne scalenie postów