Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Panoramy

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    GIMP powinien sobie poradzić z wczytaniem warstw photoshopa.

A co do ludzi, tego się nie uniknie. Na szczęście da się wyretuszować.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jeden sposób na ludzi który jest niezawodny w pomieszczeniach to gęsty szary filtr ( ND400 ) mozna tak rozmemłać ludzi na długim czasie że ich w ogóle nie widać

na zewnątrz to się nie sprawdzi bo opróc ludzi rozmemłają się również drzewa i chmurki...

z kolei tak jak pisze hades - na ogół wyeksportowanie z ptgui na warstwy photoshopa daje łatwa możliwość pokasowania ludzi z pourywanymi kończynami

ptgui eksportuje do PSD gdzie na każdej warstwie jest zdjęcie i maska - zmieniając pewne fragmenty maski za pomocą pędzla z carnych na białe i na odwrót
    mozna odsłaniać pewne części danej fotografii i na przykład usuwać niewygodne osoby

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ach.. a na gimpie da się? Bo jeśli tak to jak
    zZz

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Maska z tego co pamiętam też jest odczytywana przez GIMP-a z plików PS-a. Wystarczy zdobyć wiedzę na temat edycji maski
    Ostatnio edytowane przez hades ; 22.02.11 o 12:13

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zrobiłem panoramy Warszawskiej Starówki. mam tylko pewien problem (znów):
    Na składowych zdjęciach są ciemniejsze plamki a co za tym idzie na panoramie. zrobiłem 7 panoram bez zakrywania dekielka w przeciągu 1,5h. dziś sprawdziłem:

czystość szkieł obiektywu - wew. soczewka czysta, zew. pyłki, filtr sky pyłki - ogólnie zabrudzenia niewielkie i to nie one najprawdopodobniej są tego przyczyną - http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html

zrobiłem kontrolne zdjęcia w domu bez czyszczenia czegokolwiek i nie było śladu tych plamek

zrobiłem czyszczenie matrycy z menu i mapowanie pikseli i nie było śladu plamek

Co może być przyczyną tych plamek? dodam że plamki są na 4ej i 6ej w kolejności panoramie.... (panoramy hdr -1,0,+1EV)
    Fotki robione w temp. -8oC. Może to jest przyczyną?
    Plamki około 1/4 od góry zdjęcia
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	963,4 KB
ID:	43443   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	877,7 KB
ID:	43444   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	954,6 KB
ID:	43445   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	846,7 KB
ID:	43446  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	816,2 KB
ID:	43447   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	792,5 KB
ID:	43448   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	890,5 KB
ID:	43449  
    E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Nie dam sobie łba urwać, ale wygląda jednak na pypcia (śnieżynka?) na obiektywie. Szczególnie charakterystyczny na lewej ręce Kilińskiego. Zwróć uwagę że przy F22 każdego syfka na przedniej soczewce będzie widać na zdjęciu.

A co do panoramek: myślę że F22 to gruba przesada. Dla 14mm hiperfokalna przy F8 jest w granicach 5m (czyli ostro od 2.5m do nieskończoności), a F8 to przysłona bliska optymalnej ze względu na rozdzielczość. Ponadto warto skorygować aberrację chromatyczną zdjęć przed złożeniem panoramy bo wychodzą nieładne kolorowe obwódki.
    +-1EV to dość dyskretnie, ja bym więcej zaszalał (szczególnie kiedy masz słońce w kadrze)!

Ogólnie nieźle, walcz dalej. Powodzenia!

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    +-1EV ponieważ w e510 z automatu idzie (możliwy bracketing co 0,3/0,5/1EV). Jeśli dobrze znam mój aparat to robienie HDR z +- 1,3 i więcej EV wymaga ręcznego ustawiania czasów.

Co do przesłony to nie sprawdziłem GO przed wyjściem. Są panoramy, gdzie jest pierwszy plan i chciałem by był ostry, choć pewnie i f11 by wystarczyło. Mam taki kalkulator na androida (DOF calculator), który liczy co jest ostre co nie, ale było -8oC... Jak się nie ma w głowie to się ma w nogach. Czeka mnie jeszcze kilka wizyt na starówce.

Dziękuję za rady Ceat
    E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Odświeżę temat.

Mam szansę na pewne zlecenie związane z wykonaniem kilkunastu panoram 3D, a potem zrobienie z tego wirtualnego spaceru na stronie internetowej.

Co byście polecali z oprogramowania? Do składania pewnie ptgui, a do wirtualnego spaceru jaką wtyczkę?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    pano tour ?
    pano tour pro ?

to jakaś odświeżona wersja autopano - a ten w moim odczuciu jest prosty intuicyjny i fajny

ale samego pano tour nie znam. RE robi ładne wycieczki czasem wieeelopomieszczeniowe - może cos doradzi...

http://www.kolor.com/

http://www.kolor.com/panotour-softwa...60-export.html

100 eur za licencję - może jest jakiś trial zeby się poznac z programem i ewentualnie polubić..

O ! jest http://www.kolor.com/download-autopa...-software.html

to jest o tyle fajne w składaniu - że przeciągasz nitki sked dokąd ma Cię przerzucić i zaznaczasz pole aktywne ( drzwi) albo ustawiasz guzik przejścia

mi sie takie rozwiązanie podoba.. ale wycieczek mało składam więc żaden ze mnie autorytet

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Dzięki.

Jak projekt wypali, to się zaopatrzę u Ciebie w głowicę
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska