GIMP powinien sobie poradzić z wczytaniem warstw photoshopa.
A co do ludzi, tego się nie uniknie. Na szczęście da się wyretuszować.
GIMP powinien sobie poradzić z wczytaniem warstw photoshopa.
A co do ludzi, tego się nie uniknie. Na szczęście da się wyretuszować.
jeden sposób na ludzi który jest niezawodny w pomieszczeniach to gęsty szary filtr ( ND400 ) mozna tak rozmemłać ludzi na długim czasie że ich w ogóle nie widać
na zewnątrz to się nie sprawdzi bo opróc ludzi rozmemłają się również drzewa i chmurki...
z kolei tak jak pisze hades - na ogół wyeksportowanie z ptgui na warstwy photoshopa daje łatwa możliwość pokasowania ludzi z pourywanymi kończynami
ptgui eksportuje do PSD gdzie na każdej warstwie jest zdjęcie i maska - zmieniając pewne fragmenty maski za pomocą pędzla z carnych na białe i na odwrót
mozna odsłaniać pewne części danej fotografii i na przykład usuwać niewygodne osoby![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 22.02.11 o 00:13
Ach.. a na gimpie da się? Bo jeśli tak to jak![]()
zZz
Maska z tego co pamiętam też jest odczytywana przez GIMP-a z plików PS-a. Wystarczy zdobyć wiedzę na temat edycji maski
Ostatnio edytowane przez hades ; 22.02.11 o 12:13
Zrobiłem panoramy Warszawskiej Starówki. mam tylko pewien problem (znów):
Na składowych zdjęciach są ciemniejsze plamki a co za tym idzie na panoramie. zrobiłem 7 panoram bez zakrywania dekielka w przeciągu 1,5h. dziś sprawdziłem:
czystość szkieł obiektywu - wew. soczewka czysta, zew. pyłki, filtr sky pyłki - ogólnie zabrudzenia niewielkie i to nie one najprawdopodobniej są tego przyczyną - http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html
zrobiłem kontrolne zdjęcia w domu bez czyszczenia czegokolwiek i nie było śladu tych plamek
zrobiłem czyszczenie matrycy z menu i mapowanie pikseli i nie było śladu plamek
Co może być przyczyną tych plamek? dodam że plamki są na 4ej i 6ej w kolejności panoramie.... (panoramy hdr -1,0,+1EV)
Fotki robione w temp. -8oC. Może to jest przyczyną?
Plamki około 1/4 od góry zdjęcia
E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY
Nie dam sobie łba urwać, ale wygląda jednak na pypcia (śnieżynka?) na obiektywie. Szczególnie charakterystyczny na lewej ręce Kilińskiego. Zwróć uwagę że przy F22 każdego syfka na przedniej soczewce będzie widać na zdjęciu.
A co do panoramek: myślę że F22 to gruba przesada. Dla 14mm hiperfokalna przy F8 jest w granicach 5m (czyli ostro od 2.5m do nieskończoności), a F8 to przysłona bliska optymalnej ze względu na rozdzielczość. Ponadto warto skorygować aberrację chromatyczną zdjęć przed złożeniem panoramy bo wychodzą nieładne kolorowe obwódki.
+-1EV to dość dyskretnie, ja bym więcej zaszalał (szczególnie kiedy masz słońce w kadrze)!
Ogólnie nieźle, walcz dalej. Powodzenia!
+-1EV ponieważ w e510 z automatu idzie (możliwy bracketing co 0,3/0,5/1EV). Jeśli dobrze znam mój aparat to robienie HDR z +- 1,3 i więcej EV wymaga ręcznego ustawiania czasów.
Co do przesłony to nie sprawdziłem GO przed wyjściem. Są panoramy, gdzie jest pierwszy plan i chciałem by był ostry, choć pewnie i f11 by wystarczyło. Mam taki kalkulator na androida (DOF calculator), który liczy co jest ostre co nie, ale było -8oC... Jak się nie ma w głowie to się ma w nogach. Czeka mnie jeszcze kilka wizyt na starówce.
Dziękuję za rady Ceat
E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY
Odświeżę temat.
Mam szansę na pewne zlecenie związane z wykonaniem kilkunastu panoram 3D, a potem zrobienie z tego wirtualnego spaceru na stronie internetowej.
Co byście polecali z oprogramowania? Do składania pewnie ptgui, a do wirtualnego spaceru jaką wtyczkę?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
pano tour ?
pano tour pro ?
to jakaś odświeżona wersja autopano - a ten w moim odczuciu jest prosty intuicyjny i fajny
ale samego pano tour nie znam. RE robi ładne wycieczki czasem wieeelopomieszczeniowe - może cos doradzi...
http://www.kolor.com/
http://www.kolor.com/panotour-softwa...60-export.html
100 eur za licencję - może jest jakiś trial zeby się poznac z programem i ewentualnie polubić..
O ! jest http://www.kolor.com/download-autopa...-software.html
to jest o tyle fajne w składaniu - że przeciągasz nitki sked dokąd ma Cię przerzucić i zaznaczasz pole aktywne ( drzwi) albo ustawiasz guzik przejścia
mi sie takie rozwiązanie podoba.. ale wycieczek mało składam więc żaden ze mnie autorytet![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 15.04.11 o 18:57
Dzięki.
Jak projekt wypali, to się zaopatrzę u Ciebie w głowicę![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska