Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: tanie flashe

darkelf
    Gość

tanie flashe

Kupiłem sobie ostatnie dwie lampki YN 460 II jako wsparcie lampek studyjnych i są super, zastanawiam się teraz co takiego jest w mojej FL50 że kosztowała prawie 10 razy tyle co te flashe? Z TTL korzysta się chyba tylko biegając w jakimś reportażu? Czy korzystacie z takich flashy poza aparatem i czy widzicie jakieś rzeczy których im brakuje w stosunku do lampek systemowych?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Gdzie kupiłeś i za ile te cuda?

Lampki manualne są dobre do strobingu. Do używania na aparacie powinny mieć przynajmniej własną automatykę (byle dobrze działającą).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Też sobie zakupiłem, do strobingu właśnie. Mam zamiar sobie zrobić z nich + FL-36R + softbox + 2 parasolki + ze 3 tła takie domowe mini-studio, przerabiając przy okazji na prąd z zasilacza.

Czego im brakuje? Głównie własnej automatyki (o TTL-ach nie wspominając), doświetlania AF, zoomu palnika (kąt świecenia jest w nich stały, chyba że za regulację uznasz wysuwaną nakładkę szerokokątną). Pewnie jeszcze coś by się znalazło.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

darkelf
    Gość
    Może napiszę jeszcze raz, bo chyba zostałem źle zrozumiany.

Mam lampy studyjne, na których mam takie zabawki jak softboxy, beauty dish, wrota i strumienicę.

Mam mało miejsca na rozmieszczenie oświetlenia, dlatego umieszczenie np. strumienicy z tyłu za modelką stanowi problem. Wymyśliłem że zamiast pakować z tyłu całą lampę studyjną umieszczę tam flasza.

Eskperymentowałem z FL50 i eksperymenty były bardzo udane, poszukałem więc tanich lampek, najlepszym wyborem były lampki tego samego producenta co mam wyzwalacz czyli YongNuo, kupiłem dwie, cena jednej to trochę ponad 200zł, te tańsze są poniżej 200zł.

Zamocowałem te dwie lampki na statywach na ktorych wisi tło (co oznacza że nie zajmują miejsca) i mogę nimi świecić zarówno od tyłu jak i np. na tło.

Oprócz tego podejrzewam że przydadzą mi się do sesji w miejscach gdzie nie mógłbym pakować lamp studyjnych (wanna) albo gdzie nie ma prądu (plener).

Jeśli zastosowania jakie opisałem to "strobbing" to ok, jakoś nigdy nie odczuwałem potrzeby błyskania lampą na aparacie, nie widzę nic ciekawego w takich zdjęciach.

Moje pytanie brzmi - w czym te lampki są gorsze od FL36/FL50?

Zasilanie mają podobne do FL50 - 4 paluszki, moc chyba trochę mniejszą, wyświetlacz lepszy (kolorowe ledy), UI wygodniejsze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Talking

Wiem, że się znowu narażę ale nie mogę się powstrzymać przed wykorzystanie znakomitego tytułu tego wątku.....
    U mnie kolo domu jest sklep gdzie też są TANIE FLASZE zawierające 0,5 l. ulubionej substancji po ok. 20 PLN.
    Ostatnio edytowane przez heniobe ; 15.02.11 o 19:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    zastanawiam się teraz co takiego jest w mojej FL50 że kosztowała prawie 10 razy tyle co te flashe? Czy korzystacie z takich flashy poza aparatem i czy widzicie jakieś rzeczy których im brakuje w stosunku do lampek systemowych?

W twojej FL50 jest JAKOŚĆ a nie ''jakość' a za czym idzie trwałość.

Oczywiście do zabaw te tanie lapki to fajna sprawa lecz są osoby takie np, jak ja które takich zabawek nie lubią za bardzo mam trochę do czynienia z elektroniką i wiem, że różnice te są spore i chińskie zabawki potrafią być tak TANDETNIE zrobione, że aż głowa boli.

A systemowe/markowe flashe innych producentów można dostać za przyzwoitą nie wiele większą kasę jeśli troszke się ''zapoluje''.

Pozdro
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Też sobie zakupiłem, do strobingu właśnie. Mam zamiar sobie zrobić z nich + FL-36R + softbox + 2 parasolki + ze 3 tła takie domowe mini-studio, przerabiając przy okazji na prąd z zasilacza.

Czego im brakuje? Głównie własnej automatyki (o TTL-ach nie wspominając), doświetlania AF, zoomu palnika (kąt świecenia jest w nich stały, chyba że za regulację uznasz wysuwaną nakładkę szerokokątną). Pewnie jeszcze coś by się znalazło.
    Kupiłem YN560. Też z tych tanich, ale nieco droższa od YN460II.
    Ma zoom palnika w zakresie 24-105mm. Oczywiście też manualnie ustawiany.
    I dwa tryby pracy remote.
    Z TTLa i reszty automatyki FL korzystałem tylko wyjątkowo, więc wcale tego mi nie brakuje, wręcz przeciwnie
    Moim zdaniem te flasze doskonale nadają się do zabawy ze strobingiem. I nie tylko.
    A już załozone do wyzwalaczy pixel - miodzio

Prąd z zasilacza - bez problemu - jest gniazdo z boku obudowy.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Macie szczescie albo ja mam pecha, kupilem 2szt jongpingpong z czego jedna kaput, nie wiem juz sie nie odpalala, druga roznie blyska, jakosc taka sobie, nasadka szerokokatna sie rozpiernicza (wada fabryczna)...

Wole Nikosie SB, 2x drozej ale trwalosc i powtarzalnosc na lata.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta

Wole Nikosie SB, 2x drozej ale trwalosc i powtarzalnosc na lata.
    Ja też polecam stare, nikonowskie "sabinki". Używam SB-28 i są to lampy nie do zdarcia. Potrzebuję jeszcze jednego błyskacza, ale nie mam zdania o tych tanich chińczykach. Trochę kusi mnie cena, z drugiej strony to pewnie straszny badziew.

YN560 jest trochę lepsza od tych najtańszych, ale już droższa (ponad 300 zeta). Dokładam stówkę i mam wypasioną SB-28 ze świetnie działającą własną automatyką (przydaje się przy błyskaniu z lampą na aparacie), jest mocna i ma błyski stroboskopowe. Moim zdaniem warto dołożyć do sabinki.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 16.02.11 o 08:51
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

darkelf
    Gość
    Nie rozumiem, ile tych lampek jednocześnie Wam błyska na aparacie? U mnie się tylko jedna mieści a i tak w ten sposób jej nie używam.