Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Czytałem o tych akweduktach. Ciekawie byłoby złapać w kadrze jakiegoś narwańca skaczącego na linie![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
No mówiłem że zna łacinę
===
mazury.info.pl podają, że to wiadukty. Był to fragment budowanej w latach 1917-18 magistrali z Chojnic przez Czersk, Smętowo, Kwidzyn, Prabuty, Morąg, Ornetę, Lidzbark Warm, Bartoszyce, Korsze, Kętrzyn, Węgorzewo, Gołdap, Pobłędzie, Kalwarię do Olity (na Wilno).
Ale piszą też, że wzorowane są na akweduktach rzymskich w Pont du Gard. Stąd nazwa - "Akwedukty Puszczy Rominckiej".
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Most Zamyslowski zawany tez "Akweduktem Zamyslowskim"
"Przez wielu uważany za najwybitniejszy zabytek architektury i inżynierii kolejowej na Śląsku. Według niektórych przypomina akwedukt Nietypowy obiekt stoi na pięciu filarach, formujących cztery idealnie symetryczne łuki - wszystko przy użyciu cegły. Jest częścią linii kolejowej Rybnik - Sumina przez Jejkowice. Sam most ma niebanalną historię, pierwotnie został wzniesiony w 1912 roku.W 1939 roku wycofujące się Wojska Polskie wysadziły ów most. W dzisiejszej postaci został odbudowany przez Niemców w 1943. Znów wysadzony w 1945, został tak samo odbudowany (do dziś widnieje na nim tablica z rokiem 1945)."
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Witajcie chłopaki.
Widzę że spór merytoryczny powstał co do tego czy Biker się pomylił. Sabor i pozostali macie rację powinno być wiadukty kolejowe w Stańczykach.
Biker wszystko przeczytał i historię owych cudów techniki też Wam dostarczy.
Czy przedstawiona z miejsca faktycznego tablica, zaspokaja ciekawość Waszą??????
To są moje bezcenne ściągi dot. odwiedzanych miejsc podczas rowerowych eskapad.