Strona 45 z 401 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    /.../. Ja wiem że w fotoszopie mozna wszystko zmienić ale ja w tym raczej geniuszem nie zostanę. Wszelkimi srodkami będe dązył do bardzo dobrych zdjęć z samego aparatu i drobnej korekty.
    Jesli chcecie mi pomóc doradzajcie przy każdej okazji co do ustawień aparatu tzn iso, WB kolory itd.

Z przerobionych przez Was zdjęć, ostatnie wersje Mirka 54 sa najbliższe ideału jeśli chodzi o kolory.
    No Widzisz jaki mądry jesteś! O te kolory właśnie chodzi, i po to ten balans bieli się zmienia(między innymi)
    To nie o to biega, żeby fota była prosto z puchy, tylko żeby była najbliższa zarejestrowanemu przez oko kadrowi.
    I tak staraj się je (foty) przedstawiać, fota z puszki oszukuje.
    Aprpo schodowej klatki. 1 szafka jest biała(Altweiß)
    2 na półpietrze widac biały blask od słońca które oświetlało mocno taras piętro wyżej.
    Widzita?! Widzita?! Miałem rację!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Sabor to co ja pokazałem na wnętrzach i to co zrobił Mirek54 wbrew pozorom jest do siebie podobne bo najbliższe realiów. Kosmetyka mistrza grafiki to już inna sprawa. Ja poczatkowo ustawiłem balans na 3000 k, po Waszych uwagach skorygowałem rawy na zapis sRGB i poprawiłem balans na 4500 K. Wydaje mi się, że jest duzo lepiej, ale to sami oceńcie. Niestety jeszcze szczegóły sprawiają mi kłopoty, ale mam na czym trenować, podciągnę się.
    Pozdrowerki

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

No i jestem ponownie. Wykorzystałem pracę na ranną zmianę i ponownie odwiedziłem Muzeum kinematografii jako ten mój "AS z rekawa". Ku mojemu zdziwieniu zostałem "rozpoznany jako ten z TV". Pani w kasie od razu wskazała miejsce gdzie mogę bezpiecznie zaparkować bika. Zostawiłem więc mojego mustanga i uzbrojony w statyw i białą kartkę ruszyłem do wnętrza dawnego pałacu Scheiblera ponownie podziwiać przepiękne i ciekawe wnętrza. Zgiełk i gwar z Nocy muzeów juz dawno ucich, byłem w muzeum sam i mogłem nafocic się do woli. Ale najpierw wykonałem rozkaz Sabora by zrobić test na kartce ustawiający w aparacie balans bieli. Gdy rozkaz został wykonany i zapisany zaczałem polowanie na najciekawsze kadry, które byc może zasilą też moją rowerową stronę, wszak musi ona żyć, równiez fotograficznie.

Na poczatek przedstawiam nowa wersje dużej sali z eksponatami okolicznościowej galerii, nowa wersję sali na parterze, oraz dekorację sceny z filmu "Maszyna Latająca". Zupełną nowoscią dla mnie samego był Fotoplastikon do którego zaprowadziła mnie pracownica muzeum. Zwieńczeniem wizyty była sala z mnóstwem kinowych projektorów i sprzętu, równiez fotograficznego z przełomów XIX i XX wieku.

To oczywiście tylko kilka fotek z mojej poprawki. Widzę sporą różnica na plus wobec poprzednich wersji. Dobre rady bardzo się przydały, za co składam kolegom serdeczne dzieki. Mam nadzieję, ze i Wam którzy obejżycie fotki te łódzkie obrazki się spodobają. A ja niedługo ruszę na podbój kolejnego, jeszcze bardziej okazałego łódzkiego pałacu.
    Pozdrowerki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5291655 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	873,0 KB
ID:	65050   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5291668 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	933,7 KB
ID:	65051   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5291669 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	734,2 KB
ID:	65052   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5291672 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	709,8 KB
ID:	65053  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5291681 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	758,7 KB
ID:	65054  

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Ale najpierw wykonałem rozkaz Sabora by zrobić test na kartce ustawiający w aparacie balans bieli. Gdy rozkaz został wykonany i zapisany zaczałem polowanie na najciekawsze kadry, które byc może zasilą też moją rowerową stronę, wszak musi ona żyć, równiez fotograficznie.
    Wydaje mi się, że to błąd.
    W każdym pomieszczeniu powinieneś ustawiać balans. Ustawiony na początku, w innych pomieszczeniach może oszukiwać.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    W każdym pomieszczeniu powinieneś ustawiać balans. Ustawiony na początku, w innych pomieszczeniach może oszukiwać.
    Bo tak też miało być, w każdym pomieszczeniu fotografowanym WB na kartkę, a nie jedno ustawienie na wsio.
    Ale BIKER robi ogromne postępy, zobaczysz po następnych fotach.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Tak, racja
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Macie rację chłopaki, powinno sie zmierzyć i ustawić w każdym pomieszczeniu. Poszedłem trochę na łatwiznę, jeszcze tym razem. Trochę musiałem się spieszyć bo czynne było tylko do 17-tej, a ja tam dotarłem ok. 15.30. a trochę ze zmęczenia po pracy. A fotki trochę celowo dla Was takie wybrałem. Po pierwsze jako nowości kadrowe, a po drugie dla pokazania zróżnicowanego światła jakie tam występuje w różnych pomieszczeniach. To potwierdza Wasze racje z mierzeniem WB. Ja trochę załozyłem sobie, że odchyłka ustawienia nie będzie bardzo "kaleczyć" zdjęcia. Nie do końca się to sprawdziło, co wykazał historiogram. Pospiech jest złym doradcą, a zmeczeniemarna motywacja. Ale wierzcie mi, nauka nie pójdzie w las.
    Pozdrowerki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Macie rację chłopaki, powinno sie zmierzyć i ustawić w każdym pomieszczeniu. Poszedłem trochę na łatwiznę, jeszcze tym razem.
    E tam,szkoda klatki na kadr z kartkaW ACR zrob se profila i pojedz z kazda klatka.beda jak od lusterka wszystkie takie same.

AAAAAAAa odeslalem Ci juz.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Nie ma mowy Mirku, nastepnym razem wykorzystam zapisane ustawienia przy różnej wersji światła. Nie było mi szkoda kadru z kartką, tylko bardziej czasu, bo nie zdążyłbym tego sfocic przed zamknieciem. Zresztą na OL Viewerze można poeksperymentować ze zmianą ustawienia, w wolnej chwili pobawię sie trochę.
    A za przesyłkę serdeczne dziękii pozdrowerki dla wszystkich.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kilkanaście dni temu stałem się dzięki uprzejmości Jacka, krótkotrwałym posiadaczem szerokiego objektywu 7-14 mm. Juz pierwsze podpięcie do E-520 i próbne spojrzenie z balkonu napakowało mnie zachwytem nad mozliwościami tego szkiełka. Niestety mozliwosci czasowe mocno mnie ostatnio ograniczają, uznałem więc ze skoro mam taką super lufę poeksperymentuję sobie w Łodzi w miejscach gdzie możliwości objektywu sprawdzą się najlepiej.
    Na pierwszy ogień poszła więc ul. Piotrkowska. Próbne fotki kamienic secesyjnych w wersji na wprost, "połozyły" niestety budynki, więc szybko zrezygnowałem. Ale już spojrzenie w głębię ulicy dało bardzo ciekawe rezultaty.

W niedzielne popołudnie wystartowałem więc "szerzej" popatrzeć na zabytkowy cmentarz żydowski i stację Radegast. Trochę dopisała mi pogoda, a trochę okoliczności, bowiem pierwszy raz mogłem zajrzeć do wnętrza domu pogrzebowego. Zarówno wnetrze domu jak i zabytkowe groby cmentarza uwieczniłem na fotkach w zupełnie innych wersjach. Muszę przyznać, że objektyw daje niesamowite możliwości spojrzenia na wybrane miejsca. Świetnie współpracuje z aparatem i ostrzy jak żyletka.

Zakres ogniskowej pozwolił mi manewrować kadrami do woli, unikając kontrastów związanych ze zmieniającą sie pogoda(przebłyski słońca i zachmurzone niebo). Walory objektywu potwierdziły się na stacji Radegast, gdzie wszedłem do długiego tunelu, który w czasach okupacji służył nazistom za swego rodzaju rampę kolejową na która spędzono tysiące ludzi przed kolejową podróżą na śmierć.
    Na pewno nie ustrzegłem się błędów na fotkach, ale kadry które wykonałem sa dla mnie wspaniałą lekcją innego patrzenia w objektyw.
    Jacku kłaniam się nisko i ciepło dziękuje bo lekcja była bezcenna.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5271623 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	803,4 KB
ID:	65374   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5271627 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	791,3 KB
ID:	65375   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6031704 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	830,1 KB
ID:	65376   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję