Strona 253 z 401 PierwszyPierwszy ... 153203243251252253254255263303353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.521 do 2.530 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Uwaga ciekawostka dla chętnych.
    Dostałem zaproszenie z redakcji Digital Foto Video.
    Może ktoś z forumowiczów będzie chętny.

1 Jurajski Festiwal Fotograficzny odbędzie się w weekend 22-23.02.2014 roku.
    Organizatorem jest Stowarzyszenie fotografów oraz filmowców Jurassic Photo Team (potocznie Grupa JPT).
    Miejscem Festiwalu jest Hotel Fajkier Wellness&SPA położony wcentrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej w Lgocie Murowanej koło Kroczyc.
    Tematem Festiwalu jest podróż – FOTOTRIP.
    Wstęp na festiwal jest bezpłatny, decyduje kolejność zgłoszeń. Miejsce można zarezerwować pod numerem telefonu 884 877 200 w Recepcji Hotelu. Liczba miejsc jest ograniczona.
    W programie całego wydarzenia przewidziane są:

• prelekcje,
    • warsztaty teoretyczne,
    • praktyczne
    • oraz warsztatyplenerowe.
    Podczas tego weekendu przeniesiemy się w podróż historyczną z Igorem Stanisławskim podczas warsztatów portretowych, gdzie będziemy fotografować Bractwo Rycerskie oraz stroje dawne. Będzie można nie tylko posłuchać, ale także obejrzeć
    prace fotografów podróżników tj. Marek Wilczek ”Kadrowanie wg Wilka” , Marek Piątkowski „¡*No soy gringo*!” – 1,5 roku podróży po Ameryce Południowejoraz Maciej Radomski „ Afrykańskie safari”. Firma Foto Nowa oraz Studio 7 przygotowali warsztaty oraz pokaz sprzętu fotograficznego. Podsumujemy konkurs fotograficzny organizowany w ramach I Jurajskiego Festiwalu Fotograficznego „Podróż w obiektywie”, który wystartował 10 stycznia, a kończy się 10 lutego. Wieczorem przewidziane jest ognisko integracyjne z małą niespodzianką „Rysowaniem światłem”. Kolejny dzień rozpoczynamy od wycieczki w teren Rezerwatu Góry Zborów oraz do Centrum Dziedzictwa Kulturowego Jury. Skupimy się tam na temacie wschodu słońca,
    fotografii krajobrazowej, tworzenie giga panoram. Następnie przeniesiemy się w historyczną inscenizację walk Rycerzy Średniowiecznych. Po powrocie z części praktycznej zakończymy wydrukami oraz wykładami na temat „Zarządzania barwami” w wykonaniu Marcina Bójkooraz obróbką giga panoram Rafała Leszczyńskiego. Podczas Festiwalu będzie można zobaczyć
    także wystawę prac Andrzeja Palucha. Celem imprezy jest przede wszystkim edukacja, integracja środowiska fotograficznego oraz świetna zabawa.
    Czytaj więcej na https://www.facebook.com/pages/Hotel-Fajkier-Wellness-SPA/124673197602430
    Może bym sie i wybrał ale mam już w tym terminie inne szkolenie...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Specjalnie do Saboorowego Ditla poniosło mnie w sobotni wieczór na..........tory kolejowe i przejazd przy peryferyjnym C.H.
    Gapiąc się na przejazd w oczekiwaniu na pędzący pociąg, wymyśliłem "krzyżówkę" pociągu i czekających pod szlabanem samochodów.
    Próbkę pokazałem w Ditlu i konkursie na gniota, ale tu mam nie mniej ciekawe ujęcie, tyle że.............no właśnie podpowiedzcie mi czym są te "plamy świetlne"
    artefakty, odblaski czy może jeszcze coś innego
    1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2083641 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	628,5 KB
ID:	110575
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 11.02.14 o 02:37

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Specjalnie do Saboorowego Ditla poniosło mnie w sobotni wieczór na..........tory kolejowe i przejazd przy peryferyjnym C.H.
    Gapiąc się na przejazd w oczekiwaniu na pędzący pociąg, wymyśliłem "krzyżówkę" pociągu i czekających pod szlabanem samochodów.
    Próbkę pokazałem w Ditlu i konkursie na gniota, ale tu mam nie mniej ciekawe ujęcie, tyle że.............no właśnie podpowiedzcie mi czym są te "plamy świetlne"
    artefakty, odblaski czy może jeszcze coś innego
    1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2083641 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	628,5 KB
ID:	110575
    Fajnie eksperymentujesz, to cieszy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Bardzo lubię takie ujęcia, szczególnie że z lampami sodowymi łatwe nie są. Wszystkie fotki zrobiłem na manualu i na tych z konkursów, plam nie ma. Sezon na pociągi uważąm za otwarty, wkrótce następna akcja.
    No odpowie mi ktoś co to za plamy i czy można ich uniknąć??

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

No odpowie mi ktoś co to za plamy i czy można ich uniknąć??
    To są tzw. bliki. Mają postać plamek (kółek) gdy obiektyw (przysłona) jest w pełni otwarty. Gdy jest domknięty maja postać wielokątów (jak w Twoim przykładzie). Można np. łatwo stwierdzić iż w użytym tu obiektywie przysłona jest siedmiolistkowa.
    Czy można ich uniknąć to trudne pytanie To zależy też pod jakim kątem pada światło do obiektywu, od jakości (budowy) samego obiektywu. Całkowicie tego uniknąć w pewnych sytuacjach się nie da. Może pomóc osłona przeciwsłoneczna na obiektywie ale gwarancji tez nie ma. Tu masz trochę opisane w tym temacie: klik
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Dzięki Andtoku. Obj 12-60 przysł 11. To prawie idealne ustawienie parametrów, z tym że okoliczności kadrów można spodziewać się różnych, taz układ pociąg-samochody-lampy-latarnie. Trudno mi będzie inaczej ustawiać aparat, skos jest najlepszy bo pokazuje ruch pociągu na sporej części kadru i stojące na światłach samochody.
    Ale coś wymyślę. A w dalszej perspektywie chyba zafunduję sobie jakichś filtr na objektyw, możliwie najbardziej uniwersalny.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

A w dalszej perspektywie chyba zafunduję sobie jakichś filtr na objektyw, możliwie najbardziej uniwersalny.
    Filtr w tym przypadku to nie najlepszy pomysł. Dodajesz dodatkowe szkiełko, które może wpłynąć co najwyżej na dodanie blików, ich wzmocnienie.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

To co- tylko zmiana ustawienia aparatu (kąt)mnie ratuje

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

To co- tylko zmiana ustawienia aparatu (kąt)mnie ratuje
    Tak sądzę. Możesz też spróbować z osłoną jeśli posiadasz do tego obiektywu.
    Może ktoś da lepsze rady. Nie twierdzę, że na 100% mam rację
    Edit
    Tak nawiasem mówiąc kilka blików w takim nocnym zdjęciu nie wpływa znacząco negatywnie na odbiór zdjęcia i bym się tym za bardzo nie przejmował
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.02.14 o 12:42

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Rzecz w tym, że foty robiłem z osłoną.
    Ale wyjściem może być"skrócenie" kadru tzn ciut mniejsza ogniskowa nie obejmująca tych głównych świateł pędzącego pociągu(patrz zdjęcie wyżej, lewa strona kadru).
    Zrobie taką powtórkę i się zobaczy, bo bardzo ciekawie to wygląda.