W RAW'ie masz łatwiej, ja musiałem kombinować z pipetką i mieszaniem kolorów.
W RAW'ie masz łatwiej, ja musiałem kombinować z pipetką i mieszaniem kolorów.
OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
"Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"
Janusz, RAW-y to inna bajka. Ustawienia w aparacie ich nie ruszają. Cieplej - zimniej to dobierasz tak aby było jak w naturze. Ja teraz przygotowuję taką serię z eksterminowanej wsi Świerzowa. A że późno bardzo było to mi zieleń w niebieski wchodzi i muszę korygować.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja ustawiłem w puszce vivid i balans na chmury z nasyceniem na 1, tak treningowo. W Olympus Viewerze zrobiłem podkrecenie balansu na 7500 K i może za duzo. Ale to zawsze można zmienić. Nie bawiłem się mieszaniem kolorów. Historiogramy niemal wszystkich fotek były ok, ale oczywiście można fotke lekko przyciemnić jak zrobł to Tadzik.
Poczekajcie chwile coś jeszcze pokażę.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 26.09.12 o 23:36
A to sa wersje naturalne z balansem na chmury i minimalnym kontrastem w rawie a potem tylko wysotrzeniem w jpeg. Lepsze?????????????
Jak dla mnie oczywiście że lepsze
Ktoś inny może inaczej uważać, gusta są różne. Ważne by Tobie się podobało.
A światło zarąbiste miałeś![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dwojeczka fajna![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zazdroszczę tego światła.
Marzę o takim ale na razie nie jest mi dane, może kiedyś.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No to wrócę do natury z tymi fotkami za radą Twoją Boguś. Dzięki za wizyty. Heńku ja na takie światło zawsze poluję, ale nie zawsze się udaje. Chciałem kiedyś podobne złapac na cmentarzu żydowskim, (oj byłyby foty) ale pogoda nie dopisała i wyjazd na drugi koniec Łodzi się nie sfarcił. Ale mam mój ulubiony zagajnik 500 m od domu. Jak tylko widzę że się choćby cień szans na takie swiatło pojawia, zabieram Olka i szukam okazji, nawet po zejściu z pracy na noc. I parę razy natura mnie wynagrodziła. Moja fotka z Galerii publicznej też została tak ustrzelona, choć dawno.
Mam tego sporo, zrobię jeszcze raz obróbkę na naturę i jeszcze coś wstawię.
Pozdrowerki
Idąc za radą Bodzipa pobawiłem się troszkę moimi lesnymi obrazkami.
Wywołując rawa usunąłem nasycenie i zmieniłem WB na naturę dodałem 1 oczko kontrastu i wyostrzyłem.W jpegu minimalnie dodałem swiatła i kontrastu i znów wyostrzyłem. Podobna metodą zrobiłem kopie i zmniejszyłem dodając wyostrzenie.
Ciekawy jestem jak je oceniacie.
Jak dla mnie dwojka, czworka oraz siodemka![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO