Podobaja mi sie, prawdziwa wiosna![]()
Podobaja mi sie, prawdziwa wiosna![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
A dzięki, mam więcej ale muszę nad nimi jeszcze popracować.
O tym co na razie pokazałeś, powiem tak: tulipany ładne, zdjęcia nie bardzo
Po kolei:
1 widział bym to raczej w pionowym kadrze (wydaje mi się że "zrobiłby" przestrzeń)
2 z przodu, za dużo zielonego- kwiaty zaczynają się tam, gdzie zdjęcie się kończy. Aparat lekko w górę, może niżej przykucnąć?
3 jest ładna przestrzeń ale chyba krzywo a przede wszystkim przepalone białe kwiaty
4 należało chyba otworzyć obiektyw (rozmyć tło)
5 przepalone (w/g szkoły Mirka, przy tak silnym słońcu, sprawdza się pomiar punktowy na żółtego tulipana), żółty mógłby być w MP
6 pnie w tle MZ, niepotrzebne
I ogólnie: F22 to nie jest najlepszy pomysł. Musiałeś podnieść ISO do 400, wydłużyć czas, co ma wpływ na jakość zdjęć. Wszystkie zdjęcia, robione chyba krótszym kitem (14-44). Przy niektórych zdjęciach, musiałeś chyba wleźć w rabatki.
Może należało spróbować z dłuższym?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ekhm- najpierw odniosę się do postu helmutha (no bo w TWA dyskutujemy o zdjęciach, a nie o sprzęcie
) - trochę polemiki i moje sugestie.
Robiłem kiedyś podobne z mleczajami, czyli:
ad 1 - raczej kadr poziomy, aby było szeroko - ale aparat nisko nad kwiatami. Wtedy zrobi się cała ukwiecona łąka.
ad 2 - pełna zgoda
ad 3 - może niedopatrzenie
ad 4 - ja bym ustawił 5,6 i ani mniej ani więcej. Rozmyte tło to nie przy takich kwiatkach
ad 5 - jak najbardziej
ad 6 - F22 to rzeczywiście nie najlepszy pomysł, a na pnie w tle to może inne ustawienie ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
...odniosę sie do tego jako florysta.....czuje się jak w ogrodzie Keukenhof http://www.flickr.com/photos/stevekc...65/...poprostu PIĘKNE !!! i proszę parę fotek do https://forum.olympusclub.pl/threads...zny-%29/page64
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Witajcie chłopaki.
Miło Was znów widzieć i czytać komentarze. Pozwólcie ze chociaż spróbuję odpowiedzieć, ale nie traktujcie tego jak tłumaczenia. Zrobiłem mnóstwo fotek w zblizonych ustawieniach, najlepiej jak umiałem. Chciałem mieć dużą głębię ostrości idąc za wskazówkami B. Petersona z książki "Fotografia bez tajemnic". Autor w ciekawy sposób to wyjaśnił i podał przykłady, więc postanowiłem wypraktykować. To oczywiście nie oznacza, że nie ustrzegłem się błędów(iso 400), ale przyznam szczerze, że po dokładnym obejżeniu zdjęć, jestem zadowolony.
Mi może fociłem od godź 17 swieciło jaskrawe słońce i np. na ekranie LCD intuicyjnie oceniałem że aparat złapał ostrość. Potem zacząłem eksperymenty na manualu. Większość zdjęć została zrobiona na ekspozycji na minus od 0,5 do 1,5 co przy przysłonie 22 dało efekty jakie widzicie. Co do kadrów poziom czy pion, powiem tylko tyle starałem się focić z jak najbliższej odległości w różnych pozach głównie z uwagi na ostre słońce.
Wszystkie fotki zrobiłem w rawach i sam wyciągnąłem j-pegi na Olympus Viever. Wielu z Was na pewno zrobiłoby to lepiej.
Jeszcze coś wrzucę, a dla Tropica też coś się znajdzie.
Pozdrowerki
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 1.05.12 o 11:20
Część druga moich podchodów pod tulipany w łódzkim botaniku.
Siodemka, taki rodzynek wsrod czerwonych...![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
To dla odmiany coś innego. Ruiny zamku w Ogrodzieńcu.
Pozdrowerki