|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Wybór metody pomiaru światła dokonuje się w zależności od fotografowanej sceny. "Stan światła" to tak pośrednio ma znaczenie. Poczytaj tu.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Andtor ja już to kiedyś czytałem z opisami trybów pomiaru. Radziłem się też moich autorytetów. Powiem tak.
Ustawiam na balkonie konstrukcję na której kładę kładę lub np. blendę lub biały papier. Na tym ustawiam muszle odpowiednio je układając(by ich wiatr nie zwiał i by padało na nie światło słońca)
Tak przygotowanym motywom robię zdjęcia trybem matrycowym i punktowym.
Rozkład światła słonecznego w stosunku do cieni jest różny, więc trzeba się trochę pobawić.
Efekty które osiągnąłem też są różne, lepsze i gorsze.
Ale w żadnym wypadku nie sugerują problemów z aparatem.
Żeby było więcej danych do analizy, poszedłem robić zdjęcia kwiatów w miejscach o różnym natężeniu światła, lub całkiem w cieniu. I powoli zaczynam to opanowywać.
Saboor zrobię test i wstawię. Na razie dzięki za wszelkie rady.
Wkrótce wrócę.
Pozdrówka
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 12.07.15 o 14:17
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 12.07.15 o 14:38
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ale fajne "coś w tym guście"
Pozdrówka.
A tak "przy okazji" gratuluję ósmej "dziewuchy" w rodzinie![]()
Ostatnio edytowane przez witia ; 12.07.15 o 14:46
Saboor Tobie się nie odmawia. Pomiar punktowy, przysłona 2,8Raw sprzed chwili.
"Na pierwszy rzut oka" - z ostrością jest wszystko git.
Pozdrawiam.
Tak celowałem w 3 zapałkę.
Ale przy próbie z muszlą coś dziwnego wyszło. Przy 11 polach autofokusa kursor pokazał punkt ostrości na prawej stronie krzesełka, mimo że muszlę ustawiłem centralnie w środku kadru.(05
to samo pokazał przy 1 punkcie autofokusa (057)
Jeszcze coś sprawdzę, może ja coś.............
W pliku _7125057.ORF masz ostrość na muszli (no może nieco uciekła na obrus). Jak chcesz mieć ostrość w konkretnym miejscu wybieraj jedno pole autofokusa.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.07.15 o 16:02
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg