Popracowałbyś nad tym witrażem, i sposobem naświetlania tego typu zdjć , może np. pomiar punktowy na światła?
Popracowałbyś nad tym witrażem, i sposobem naświetlania tego typu zdjć , może np. pomiar punktowy na światła?
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Andrzeju to jest fota tylko na statyw, a ja robiłem bez statywu.
Tam jest za albo ciemno(oszczędzają), albo za jasno(słońce).
A i wejść tam niełatwo, mnie się udało bo chyba zapomnieli drzwi zamknąć.
Będzie okazja zrobię powtórkę ze statywem. Daję głowę, że wyjdzie dużo lepiej..
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dobra chłopaki, nie będę się spierał bo możliwe że macie rację.
Ale ja muszę to sam sprawdzić.
A z tym swiatłem to tam naprawdę jest zmiennie w zależności od pogody na zewnątrz.
Klatka schodowa jest tam niedoświetlona.
A mnie przy tego typu zdjęciach łatwiej się foci na statywie.
Rację tu mamy, ale samodzielne sprawdzenie to najlepsza nauka, także polecam.
Przy nasłonecznionym oknie (witrażu) jak ustawisz na nie pomiar światła punktowy to aparat dobierze bardzo krótki czas aby w tym miejscu nie przepalić zdjęcia. Może to być nawet 1/1000s, czy krócej. Statyw wtedy zbędny, a nawet i stabilizacja nie potrzebna. Tylko wówczas (przy tak krótkim czasie) to co jest poza oknem czyli ściany klatki schodowej będą mocno niedoświetlone, czy wręcz będą to czarne miejsca.
Jakbyś chciał mieć prawidłowo naświetlone i światła i cienie to tylko z HDR trzeba by próbować i wtedy statyw potrzebny. To siem nawymądrzałem z rana![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wiesz, to zależy jak "ciemno" będziePrzy bardzo pochmurnym dniu ten czas może być dłuższy..., choć można wtedy podnieść trochę iso (w E5 to pewnie max 800) i też bez statywu powinno się obejść.
Możesz też spróbować z pomiarem światła centralnym ważonym + do tego korekta ekspozycji na minus (ile to już doświadczalnie na miejscu trzeba ustalić). Szczególnie wtedy centralny ważony gdy nie masz słonecznego dnia i mówimy o tej konkretnej scenie.
Sie ma.
Potwierdzacie tylko wszelkie okoliczności do odpowiedniego ustawienia w tym miejscu.
Ja napisałem o statywie celowo, tak jest mi łatwiej eksperymentować, wtedy bym zrobił co radzicie.
Już w podobnych miejscach to testowałem, tyle że moje focenie było załatwione. A w tym budynku po prostu wszedłem bo było otwarte chciałem zrobić szybko kilka fotek zanim mnie ktoś pogoni.ie podnosiłem iso, trochę obawiałem się szumów. Był duży kontrast między światłem z witraża, a ścianami.
Samo zdjęcie myślę że tak źle nie wyszło, skoro i witraż i ściany udało mi się skorygować. Reszta to kwestia poprawy w grafice.
zresztą popatrzcie sami.
Macie rawa w prezencie którego jeszcze nie ruszałem. Niezależnie o moich realnych umiejętności w obróbceja tą fotkę zrobię na OK![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA