W czym problem? Ja przecież nie znam się na obróbce...
W czym problem? Ja przecież nie znam się na obróbce...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Witaj Andrzeju.
Chłopaki pytałem o te rawy, bo na moim laptopie przy delikatnym powiększeniu na portkach zawodników kaszę widzę. Kilka jest z ISO 800 i kilka z 400. Wstępne próby mi zbyt zachęcająco nie wyszły, wolałem spytać. Podobają mi się te foty, zwłaszcza że musiałem się trochę postarać, bo robiłem przez szybę na której trochę "śladów" walki było. Parę razy to się nawet od szyby krążek blisko mnie odbił, o walce przy bandzie nie wspomnę. Spotkałem znajomego kolegę z którym ponad 30 lat temu razem darliśmy japy na meczach Łk-esu z Podhalem i Naprzodem Janów. Zgarnął mnie z pod kasy, postawił za szybą, rozkazał foć- a dobre. No nijak nie mogłem odmówić
Ci z was którzy "przerabiali" wyższe ISO w lustrach wiedzą, ja rzadko tego używam. Ale w takim razie mam materiał do wałkowania
W każdym razie, dzięki za pocieszenie, pobawię sie.
Podobają się Wam tramwaje ha ha świetnie to..................... kapitanowi na życzenie
1. Coś nowego na Pietrynie.(z filtrem local contrast z Gimpa) trochę skadrowałem te..........lampy.
CDN![]()
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 9.03.15 o 19:52
Widzisz Panasonic-a w cieniach, ale on jest łatwy do usunięcia, można to zrobić na luminacji, można użyć gotowego presetu, trzeba poświęcić temu trochę uwagi i znaleścć własną metodę...
Ćwiczenie czyni miszcza, tylko Tobie wciąż do tego miszczostwa tak samo daleko, tak mi się wydaje. Nie możesz podłączyć do tego laptopa innego monitora i go skalibrować? Nawet używanego, byle na IPS-e ?
Weź pobierz pipetką szarość z murków pod krata w płocie i kolory się Ci same ustawią, i lekko nasyć lekko wyprzeźroczyścij, i przyciemnij niebo by Panasonic-owe fiolety nie wylazły na niebie. I będzie lepiej.
Ostatnio edytowane przez apz ; 9.03.15 o 20:10
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Po lekkim odszumieniu i zmniejszeniu zdjęcia już tej kaszy praktycznie nie widać, więc nie ma się co tym przejmować.
Wszystkie robiłeś przez szybę ? Zdjęcia przez to straciły na jakości. Na zdjęciu widać dwóch panów fotografujących jednak z nad szyby.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Andrzeju o monitorze to ja mogę sobie pomarzyć. Muszę obrabiać na tym co mam, metodą prób i błędów. Ale aby ułatwić sobie nieco zadanie, skupiam się na lepszej obsłudze aparatu i tego co z niego wyjdzie. Bo polemiki o kolorach to raczej nie widzę szans prowadzić, nie mam argumentów.
Oczywiście każdy może coś podpowiedzieć, zaproponować, wszak po to ja te fotki wstawiam, nie dla szpanu. Pomysł to nie wszystko. Na pewno wezmę każdą radę pod rozwagę i do wybranej foty wrócę, często tak robię.
Andtor wszystkie foty z hokeja są przez szybę zza bramki. Inaczej bym ich nie zrobił.![]()
Andtoruku.
Facet którego zauważyłeś w tle zdjęcia, robił foty w pobliżu sędziów, speakera i ławki kar dla zawodników. Ja się tam nie pchałem, bo bym naduzył grzeczności. To pewnie jakiś działacz hokejowy, lub ktoś mający uprawnienia. Po mojej prawej stronie były ławki zawodników a nad nimi niewielkie trybuny z taką osłoną z pleksy, ograniczającą ryzyko uderzenia kibiców krążkiem. Z tamtąd takich zdjęć bym nie zrobił, musiałbym mieć odpowiednie szkło. Ograniczała mnie tylko ta szyba za bramką, ale coś za coś.
Inna sprawa, że to mała hala,, własciwie dla łyżwiarzy, a hokej w Łodzi dopiero się podnosi na nowo. Pewnie dlatego dane mi było, podziwiać emocje zza bramki.![]()
Ja tam widzę dwu facetów z aparatami, jeden bardziej przy oknie.
..."sędziów, speakera i ławki kar dla zawodników" nie zauważam na tym zdjęciu, ale ja się na hokeju nie znam i pewnie masz rację
Proszę mi nicka nie przekręcać![]()
Specjalnie dla Ciebie wstawię kilka fotek, żeby pokazać to, o czym pisałem. Jeszcze nie są gotowe.A
nick, ja przekręcać- w żadnym wypadku![]()
Janusz ale nie musisz. Rozmawialiśmy o tym konkretnie zdjęciu i piszesz, że w pobliżu tych dwu panów fotografujących znajdują się stanowiska sędziów, speaker i ławka kar dla zawodników.
Z tego względu nie mogłeś tam stać gdzie oni czy nieco bliżej w stronę bramki. Przyjmuję do wiadomości i nie ma co się rozwodzić w tym temacie![]()