Strona 312 z 401 PierwszyPierwszy ... 212262302310311312313314322362 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.111 do 3.120 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Trochę na forum mnie nie było a tu tyle zdjęć i tyle wersji pomnika Papieża.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Kilka zdań, tendencyjnie wycięte z poste andtora:Nie wiem ale mi się nie podoba, zrobiłbym ale też mi się nie podoba.
    To nie jest normalne, poradź się jakiegoś specjalisty
    Wiesz, u nas nie jest łatwo się dostać do specjalisty. Zapytam Bogdana czy nie zechciałby mi towarzyszyć bo chyba ma podobny "problem"
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ...ociepliłem troszkę, zdjąłem czerwieni, dołożyłem żółtego, ale i tak mi się nie podoba ...
    W grupie zawsze raźniej

Tak poważniej to nie wiem czy dość dokładnie przeczytałeś mój post i co miał na celu. Sądzę jednak, że Biker jakieś wnioski z tego wyciągnął.
    Z mojej strony to na tyle.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Witam Waszmościów.

Ja sobie siedzę i grafikuję, zaglądam na forum, a tu prawie zwarcie przy bandzie.
    No to teraz ja.
    To co wykonałem w rawie na manualu, oparte było na obserwacji historiogramu i wersji WB na Auto- fakt.

Sądziłem że uzyskany "prawidłowo" obraz z balansem auto, nie odbiega bardzo od realiów i pozwoli mi dokonać korekt. I tak po prawdzie to prawie się sprawdziło, bo Wasze wersje z balansem auto, są do siebie podobne i bardzo zbliżone do realiów.

Wszelki próby jakich dokonałem w obróbce na tym zdjęciu, wymagały tylko nieznacznej korekty do wersji auto. Ja się mogłem zagalopować i przedobrzyć. Ale skoro takie autorytety graficzne Andtor, wykonał obróbkę też opartą na wersji auto i do tego najbliżej jej do realiów, to czy jest o co kopię kruszyć.

Mnie też wychodziło coś zbliżonego do wersji Heńka i Bohdana, ale tego nie zrobiłem w tej wersji. Chłopaki bardzo Wam dziękuję za podjęte próby. Takie foty przy żółtym nasileniu światła są bardzo "ciężkie" do poprawienia. Sztuką jest znalezienie optymalnej wersji dającej się zaakceptować. Widzieliście moje foty pedzących w nocy pociągów, bez żółtych latarni. Wielu uznało że niezłe. Widzieliście też wiele wersji autobusów przed przystankiem i teraz pokazałem otoczonego żółtymi światłami papieża.

Te zdjęcia mają pewne cechy wspólne w kwestii jaskrawej żółci w światłach, która psuje zdjęcia. Ja będę dążył do znalezienia na to sposobu ustawieniem aparatu i zgraniem tego z porą wykonywania zdjęć, może dopasuję jakiś filtr. I niezależnie od tego, ile razy miałbym się pomylić, wreszcie zrobię co trzeba, nawet przy żółtych światłach. Tak będzie dla mnie rozsądniej, bo znając swój talent do obróbki, nie będę się pośród Was stawiał w roli skazanego na pożarcie.

I żeby było porównywalnie, przedstawiam najnowszą wersję mojego papieżą, z innej wersji rawa.
    1. Bikerowy papież.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211468P2211468EB - Kopia.jpg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	781,4 KB
ID:	141793
    Tymczasem pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 24.02.15 o 00:07

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    ... Ale skoro takie autorytety graficzne Andtor, wykonał obróbkę też opartą na wersji auto i do tego najbliżej jej do realiów, to czy jest o co kopię kruszyć.
    Bez przesady. Nie jestem żadnym autorytetem w obróbce. Te przykłady co zamieściłem miały tylko pokazać Ci różnicę kolorystyczną pomiędzy Twoja wersją, a właśnie takimi z małą obróbką (pierwszy bez żadnej obróbki). Celowo użyłem auto WB i tylko w zasadzie rozjaśniłem cienie. Może w tym ostatnim tylko trochę większa ingerencja była. Aczkolwiek już nie jestem zwolennikiem aby obowiązkowo sprowadzać balans bieli do "idealnego". Tak samo jak śnieg w cieniu, niech tam sobie ma niebieskie zabarwienie Ale to tylko moje zdanie.

I żeby było porównywalnie, przedstawiam najnowszą wersję mojego papieżą, z innej wersji rawa.
    Tak mogę sobie wyobrazić, że mogło wyglądać w rzeczywistości ale nie jak ta pierwsza wersja co zamieściłeś w galerii.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.02.15 o 01:32

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Witam Waszmościów. (..)
    Tak na szybko widzę to tak.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471r1e1 (2).jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	738,2 KB
ID:	141796  

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Tak na szybko widzę to tak.
    Taką wersję też kupuję, choć bardziej skorygowany WB.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Andrzeju ja nie rzucam tytułami na wiwat. Ty trochę więcej się bawisz i zapewne umiesz. Odniosłem się do efektu z Twojej wersji z balansem auto, jako najbliższej realu. Zresztą ta wyżej wstawiona, też była z auto w orginale i potem z drobną korektą. Zrobiłem kilka rawów które rózniły się jasnością, ale we wszystkich balans był na auto do korekty w Gimpie.

No przecież ja muszę mieć na czym ćwiczyć, by się czegoś naumieć i zrobić użytek z bezcennych rad Helmutha.

Kolego jck miło Ciebie widzieć. Chyba za różowa ta Twoja wersja, ale dzięki że próbowałeś.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    "Chyba za różowa ta Twoja wersja"
    To może na drugie szybko. Z OV tym razem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471ov-e1 (2).jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	755,9 KB
ID:	141797  
    Ostatnio edytowane przez jck ; 24.02.15 o 02:58

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    jck moim zdaniem druga wersja za jasna i nadal "idzie" w różowe. Zobacz na znicze przy cokole.
    Ja szukałem takiej wersji, w której widać będzie równowagę, a czy lepiej- nie wiem, sami oceńcie.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    nadal "idzie" w różowe
    Biker, a masz skalibrowany monitor?