Strona 311 z 401 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.101 do 3.110 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Wyszło mi coś takiego:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2191381.jpg
Wyświetleń:	420
Rozmiar:	333,5 KB
ID:	141448
    Przy zdjęciach nocnych, powinieneś włączyć "Redukcję szumów". Ja mam ustawione na "Auto".
    Powinieneś chyba także mapować piksele. Strasznie dużo jest białych punkcików.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Heniu redukcję szumów chyba też mam na auto, ale jeszcze sprawdzę, mapowanie pikseli też. A co do zdjęcia jest ok, choć ja mam wrażenie, że smugi świateł "idą" w niebieskie. Sporo balans zjechałeś w stosunku do mojej wersji.
    Mimo wszystko sądzę, że chcąc takie zdjęcie zrobić w dobrej wersji, trzeba trafić zarówno parametrami w aparacie, jak i na odpowiedni moment światła naturalnego ( chodzi mi o moment zapadających ciemności). Teraz to się bardzo szybko odbywa i ja to widzę na podglądzie w aparacie. I pewnie dlatego te żółte lampy są bardzo, bardzo jaskrawe. Oczywiście są lub mogą być jeszcze inne tego przyczyny.

Ale mogę Wam powiedzieć, że z dziesiejszego focenia jestem zadowolnięty, bo zrobiłem coś nowego i wydaje mi się, że nawet nieźle to wyszło. Pokażę efekty jak skończę obróbkę.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Witaj Andtorku. Skoro mnie zachęcasz do analizy tego co tworzę, to pozwól, że tu odpowiem choć częściowo, bo na większy pokaz fotek jeszcze nie jestem gotowy.
    Odniosę się zatem do zdjęcia papieża Jana Pawła II które zamieściłem w galerii.
    Wstawiam zatem orginalnego rawa i coś na dodatek. Być może ja popełniam błędy w sztuce wywoływania, ale staram się jak umiem. Może i Twoje rady przyczyną się do moich postępów.
    1. Papież spod katedry w Łodzi.
    a dla zobrazowania tematu, autobus na przystanku, bez świateł z latarni. To takie moje "szkoleniowe" dla porównania tego co wychodzi ze światłami. Jak masz ochotę po analizuj.
    Te fotki dowodzą skali odmienności w reakcji aparatu (zapis zdjęcia)na światło barwy żółtej w określonych sytuacjach na WB ustawionym na AUTO. To co ja pokazuję w jpeg jest wynikiem wyłącznie mojej pracy, niezależnie od tego jak się moje umiejętności oceni.
    Wkrótce wróce.
    P.S. Doceniam rady Helmutha, a do jego wersji (zdjęcie autobusu)się odniosłem. Moim zdaniem światła są zbyt niebieskie.
    Nawet jego próba skłania mnie do wniosku który przedstawiłem wyżej i coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że mimo iż robię foty świetnym obiektywem, do tego typu zdjęć (by zredukować żółtą jaskrawość świateł)wskazane by było użycie filtra. Nie wiem jeszcze tylko jakiego
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 22.02.15 o 23:04

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Doceniam rady Helmutha, a do jego wersji (zdjęcie autobusu)się odniosłem. Moim zdaniem światła są zbyt niebieskie.
    Może to są światła LED-owe i mają taki odcień?
    Papież jakoś tak mi wyszedł (balans ustawiłem "pipetką" na znicz w PD)

Nazwa:	P2211471H.jpg
Wyświetleń:	514
Rozmiar:	398,2 KB
ID:	141672
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Witaj Heniu.
    No ciekawa ta Twoja wersja, tyle że od naturalnej niestety odbiega. W naturze te światła dookoła są jaskrawo żółte, a na ramieniu papieża było ono barwy ciemnożółtej. Podobnie z budynkiem kurii biskupiej za papieżem i budynkiem po lewej stronie kadru. Dodatkowej żółci dodaje silny reflektor oświetlający pawie żółte mury łódzkiej katedry, którą miałem z tyłu po lewej stronie. Sam pomnik "otoczony" jest tymi światłami i nie świeci na niego żaden reflektor.
    Zaraz coś jeszcze wstawię.
    P.s. Dla zobrazowania skali oświetlenia wstawiam rawa łódzkiej katedry od tyłu. Pomnik papieża stoi z przodu "schowany" za lewy reflektor oświetlający katedrę.
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 22.02.15 o 23:53

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Może to są światła LED-owe i mają taki odcień?
    Papież jakoś tak mi wyszedł (balans ustawiłem "pipetką" na znicz w PD)
    Moim zdaniem przesadziłeś, aczkolwiek wersja autorska też przesadzona (chyba bardziej) w "druga stronę"
    Dużo moim zdaniem zależy od samego autora jak chce daną pracę pokazać i czy trafi w gusta większości oglądających.
    W mój nie trafia ani autorska ani Twoja jak mam być szczery.
    ..Może i Twoje rady przyczyną się do moich postępów...
    Może. Jutro zerknę na te .orf-y.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.02.15 o 23:55
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ja tak sobie podłubałem troszkę. Darktable z automatu przy punktowym balansie ustawił mi podobnie jak Henrykowi.
    Biorąc poprawkę, że to mogą być sodówki - ociepliłem troszkę, zdjąłem czerwieni, dołożyłem żółtego, ale i tak mi się nie podoba
    Jak Andtor pisze - balans bieli w tym przypadku to wypadkowa tego co było, co autor widział, co autor chce pokazać, gust odbiorcy i wiele jeszcze innych "wypadkowych".

Nazwa:	P2211471B.jpg
Wyświetleń:	498
Rozmiar:	377,7 KB
ID:	141701
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ... balans bieli w tym przypadku to wypadkowa tego co było, co autor widział, co autor chce pokazać, gust odbiorcy i wiele jeszcze innych "wypadkowych"...
    Dokładnie. Chciałem zwrócić tylko uwagę Januszowi, że za bardzo idzie w kierunku czerwieni w zdjęciach nocnych. Przykładowe zdjęcie z Papieżem:

Biker Twoja wersja: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471EB_-_Kopia.jpg
Wyświetleń:	497
Rozmiar:	711,0 KB
ID:	141703

Tak z OV3 bez obróbki: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471_OV.jpg
Wyświetleń:	493
Rozmiar:	561,6 KB
ID:	141704 (w PSE tylko zmniejszone)

Tak z LR - WB na Auto: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471_LR_autoWB.jpg
Wyświetleń:	501
Rozmiar:	847,8 KB
ID:	141705

Sporo pisałeś o żółtym zabarwieniu:
    ... W naturze te światła dookoła są jaskrawo żółte, a na ramieniu papieża było ono barwy ciemnożółtej. Podobnie z budynkiem kurii biskupiej za papieżem i budynkiem po lewej stronie kadru. Dodatkowej żółci dodaje silny reflektor oświetlający pawie żółte mury łódzkiej katedry, którą miałem z tyłu po lewej stronie. ...
    Tylko na zdjęciu przez Ciebie wstawionym tego nie widać.

Jeszcze wersja z LR. Auto WB + profil kolorystyczny do E-30 (tu właśnie nieco więcej tego żółtego): Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471LR_autoWB_profil.jpg
Wyświetleń:	499
Rozmiar:	872,3 KB
ID:	141706

Nie pokuszę się o wskazanie jak było w rzeczywistości bo tam nie byłem Sądzę jednak, że Twoja wersja tego nie oddaje. Fakt nie musi, ale jeśli większość zwraca uwagę, że coś nie bardzo z tą kolorystyką i niezbyt się podoba to trzeba by się zastanowić...

Jakbym chciał pozbyć się przebarwień od lamp i sprowadzić balans bieli do "prawidłowego" poszedłbym w tym kierunku: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2211471-3.jpg
Wyświetleń:	507
Rozmiar:	714,3 KB
ID:	141707
    Choć taka wersja mi się nie podoba Wstawiając na forum byłaby to jeszcze inna wersja ale chyba już ich starczy
    Ciekawym jakby potraktował tego RAW-a A56, może się skusi
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 23.02.15 o 11:57
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Chłopaki dzięki za analizę, pozwólcie, ze się odniosę.
    Wersja Bohdana "idzie" w zielone, to nie to.
    A z Twoich wersji Andtorku najbardziej zbliżone są wersja z OV3 bez obróbki i wersja z LR WB Auto i profil dla E-30.
    Pytacie co chciałem pokazać- pomnik papieża w wersji najbardziej realnej. Dlatego fotkę zrobiłem na manualu z WB na Auto obserwując historiogram. Gdy fotkę wywoływałem w OV3 własny WB pokazywał temp. barwową 3321 C a korekta czerwieni była wzmocniona o 2 stopnie. Dołożyłem tylko 100 stopni temp. do WB i zjechałem czerwień do ustawień na zero. Z takimi korektami fotę wywołałem, resztę nieznacznie poprawiłem w Gimpie.

Nie było moim zamiarem jej czerwienić, ale niewykluczone że popełniłem pomyłkę w Gimpie, choć za bardzo kolorami nie jechałem.
    No cóż, z tej nauki morał taki, że analizy nigdy dość , zwłaszcza gdy się nie jest doskonałym i ma się tego świadomość.
    W każdym razie szacun i dzięki za wskazówki.
    Dostaniecie ode mnie za to nowatorskie fotki z autobusem, relację z Piotrkowskiej w której główną rolę odegrały tramwaje, nocną wersję zabytkowej willi Richterów z........księżycem i...............reportaż z meczu hokejowego. Stałem za bramką oddzielony od zawodników tylko szybą z pleksy, było na co popatrzeć.
    Szczegóły wkrótce.
    Pozdrowerki

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Kilka zdań, tendencyjnie wycięte z poste andtora:
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie pokuszę się o wskazanie jak było w rzeczywistości bo tam nie byłem Sądzę jednak, że Twoja wersja tego nie oddaje.
    Jakbym chciał pozbyć się przebarwień od lamp i sprowadzić balans bieli do "prawidłowego" poszedłbym w tym kierunku:
    Choć taka wersja mi się nie podoba
    Nie wiem ale mi się nie podoba, zrobiłbym ale też mi się nie podoba.
    To nie jest normalne, poradź się jakiegoś specjalisty
    A poważnie, nie chciałem się przypodobać nikomu. Chciałem tylko pokazać jak daleko można pójść w usuwaniu czerwieni.Jak tam było i co nam chce pokazać, wie tylko autor.

Pytacie co chciałem pokazać- pomnik papieża w wersji najbardziej realnej. Dlatego fotkę zrobiłem na manualu z WB na Auto obserwując historiogram.
    To, czy robiłeś na manualu i obserwowałeś histogram nie ma najmniejszego znaczenia.
    Dlaczego jednak zawierzyłeś automatowi?
    Dlaczego pozwoliłeś mu zdecydować o tym, jak realnie wyglądał papież?
    Główny Prostownik TWA