Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Heniu redukcję szumów chyba też mam na auto, ale jeszcze sprawdzę, mapowanie pikseli też. A co do zdjęcia jest ok, choć ja mam wrażenie, że smugi świateł "idą" w niebieskie. Sporo balans zjechałeś w stosunku do mojej wersji.
Mimo wszystko sądzę, że chcąc takie zdjęcie zrobić w dobrej wersji, trzeba trafić zarówno parametrami w aparacie, jak i na odpowiedni moment światła naturalnego ( chodzi mi o moment zapadających ciemności). Teraz to się bardzo szybko odbywa i ja to widzę na podglądzie w aparacie. I pewnie dlatego te żółte lampy są bardzo, bardzo jaskrawe. Oczywiście są lub mogą być jeszcze inne tego przyczyny.
Ale mogę Wam powiedzieć, że z dziesiejszego focenia jestem zadowolnięty, bo zrobiłem coś nowego i wydaje mi się, że nawet nieźle to wyszło. Pokażę efekty jak skończę obróbkę.
Witaj Andtorku. Skoro mnie zachęcasz do analizy tego co tworzę, to pozwól, że tu odpowiem choć częściowo, bo na większy pokaz fotek jeszcze nie jestem gotowy.
Odniosę się zatem do zdjęcia papieża Jana Pawła II które zamieściłem w galerii.
Wstawiam zatem orginalnego rawa i coś na dodatek. Być może ja popełniam błędy w sztuce wywoływania, ale staram się jak umiem. Może i Twoje rady przyczyną się do moich postępów.
1. Papież spod katedry w Łodzi.
a dla zobrazowania tematu, autobus na przystanku, bez świateł z latarni. To takie moje "szkoleniowe" dla porównania tego co wychodzi ze światłami. Jak masz ochotę po analizuj.
Te fotki dowodzą skali odmienności w reakcji aparatu (zapis zdjęcia)na światło barwy żółtej w określonych sytuacjach na WB ustawionym na AUTO. To co ja pokazuję w jpeg jest wynikiem wyłącznie mojej pracy, niezależnie od tego jak się moje umiejętności oceni.
Wkrótce wróce.
P.S. Doceniam rady Helmutha, a do jego wersji (zdjęcie autobusu)się odniosłem. Moim zdaniem światła są zbyt niebieskie.
Nawet jego próba skłania mnie do wniosku który przedstawiłem wyżej i coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że mimo iż robię foty świetnym obiektywem, do tego typu zdjęć (by zredukować żółtą jaskrawość świateł)wskazane by było użycie filtra. Nie wiem jeszcze tylko jakiego![]()
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 22.02.15 o 23:04
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Witaj Heniu.
No ciekawa ta Twoja wersja, tyle że od naturalnej niestety odbiega. W naturze te światła dookoła są jaskrawo żółte, a na ramieniu papieża było ono barwy ciemnożółtej. Podobnie z budynkiem kurii biskupiej za papieżem i budynkiem po lewej stronie kadru. Dodatkowej żółci dodaje silny reflektor oświetlający pawie żółte mury łódzkiej katedry, którą miałem z tyłu po lewej stronie. Sam pomnik "otoczony" jest tymi światłami i nie świeci na niego żaden reflektor.
Zaraz coś jeszcze wstawię.
P.s. Dla zobrazowania skali oświetlenia wstawiam rawa łódzkiej katedry od tyłu. Pomnik papieża stoi z przodu "schowany" za lewy reflektor oświetlający katedrę.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 22.02.15 o 23:53
Moim zdaniem przesadziłeś, aczkolwiek wersja autorska też przesadzona (chyba bardziej) w "druga stronę"
Dużo moim zdaniem zależy od samego autora jak chce daną pracę pokazać i czy trafi w gusta większości oglądających.
W mój nie trafia ani autorska ani Twoja jak mam być szczery.
Może. Jutro zerknę na te .orf-y.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 22.02.15 o 23:55
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ja tak sobie podłubałem troszkę. Darktable z automatu przy punktowym balansie ustawił mi podobnie jak Henrykowi.
Biorąc poprawkę, że to mogą być sodówki - ociepliłem troszkę, zdjąłem czerwieni, dołożyłem żółtego, ale i tak mi się nie podoba
Jak Andtor pisze - balans bieli w tym przypadku to wypadkowa tego co było, co autor widział, co autor chce pokazać, gust odbiorcy i wiele jeszcze innych "wypadkowych".
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dokładnie. Chciałem zwrócić tylko uwagę Januszowi, że za bardzo idzie w kierunku czerwieni w zdjęciach nocnych. Przykładowe zdjęcie z Papieżem:
Biker Twoja wersja:
Tak z OV3 bez obróbki:(w PSE tylko zmniejszone)
Tak z LR - WB na Auto:
Sporo pisałeś o żółtym zabarwieniu:
Tylko na zdjęciu przez Ciebie wstawionym tego nie widać.
Jeszcze wersja z LR. Auto WB + profil kolorystyczny do E-30 (tu właśnie nieco więcej tego żółtego):
Nie pokuszę się o wskazanie jak było w rzeczywistości bo tam nie byłemSądzę jednak, że Twoja wersja tego nie oddaje. Fakt nie musi, ale jeśli większość zwraca uwagę, że coś nie bardzo z tą kolorystyką i niezbyt się podoba to trzeba by się zastanowić...
Jakbym chciał pozbyć się przebarwień od lamp i sprowadzić balans bieli do "prawidłowego" poszedłbym w tym kierunku:
Choć taka wersja mi się nie podobaWstawiając na forum byłaby to jeszcze inna wersja ale chyba już ich starczy
Ciekawym jakby potraktował tego RAW-a A56, może się skusi![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 23.02.15 o 11:57
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Chłopaki dzięki za analizę, pozwólcie, ze się odniosę.
Wersja Bohdana "idzie" w zielone, to nie to.
A z Twoich wersji Andtorku najbardziej zbliżone są wersja z OV3 bez obróbki i wersja z LR WB Auto i profil dla E-30.
Pytacie co chciałem pokazać- pomnik papieża w wersji najbardziej realnej. Dlatego fotkę zrobiłem na manualu z WB na Auto obserwując historiogram. Gdy fotkę wywoływałem w OV3 własny WB pokazywał temp. barwową 3321 C a korekta czerwieni była wzmocniona o 2 stopnie. Dołożyłem tylko 100 stopni temp. do WB i zjechałem czerwień do ustawień na zero. Z takimi korektami fotę wywołałem, resztę nieznacznie poprawiłem w Gimpie.
Nie było moim zamiarem jej czerwienić, ale niewykluczone że popełniłem pomyłkę w Gimpie, choć za bardzo kolorami nie jechałem.
No cóż, z tej nauki morał taki, że analizy nigdy dość , zwłaszcza gdy się nie jest doskonałym i ma się tego świadomość.
W każdym razie szacun i dzięki za wskazówki.
Dostaniecie ode mnie za to nowatorskie fotki z autobusem, relację z Piotrkowskiej w której główną rolę odegrały tramwaje, nocną wersję zabytkowej willi Richterów z........księżycem i...............reportaż z meczu hokejowego. Stałem za bramką oddzielony od zawodników tylko szybą z pleksy, było na co popatrzeć.
Szczegóły wkrótce.
Pozdrowerki
Kilka zdań, tendencyjnie wycięte z poste andtora:Nie wiem ale mi się nie podoba, zrobiłbym ale też mi się nie podoba.
To nie jest normalne, poradź się jakiegoś specjalisty
A poważnie, nie chciałem się przypodobać nikomu. Chciałem tylko pokazać jak daleko można pójść w usuwaniu czerwieni.Jak tam było i co nam chce pokazać, wie tylko autor.
To, czy robiłeś na manualu i obserwowałeś histogram nie ma najmniejszego znaczenia.
Dlaczego jednak zawierzyłeś automatowi?
Dlaczego pozwoliłeś mu zdecydować o tym, jak realnie wyglądał papież?