Strona 249 z 401 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259299349 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.481 do 2.490 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

alnico Twoja wersja jest bardzo fajna, ale mam jedno ale. Moim skromnym zdaniem, najbliższe realu jest to co widać na mojej fotce, piszę o kolorach. Światło doskonale podkreśla czerwień cegieł na budynkach, a fota jest prawie orginalna. To oczywiście nie znaczy, że ja to pokazałem idealnie.

Osobny rozdział to sam kadr, moim zdaniem mocno trudny. Wybór przeze mnie tego miejsca nie był przypadkowy. Zauważyłem że gdy robię foty na statywie E-30 z podpiętym 12-60, przód objektywu jest pochylony w dół. To trochę utrudnia mi focenie na płaskim terenie (np. pociągi, budynki) i częściowo jest przyczyną krzywizn, bo używam w aparacie poziomicy.
    Gdy znalazłem się w Manufakturze wybrałem więc to miejsce na fotkę. Podobała mi się sceneria świateł i budynków, ale pochyła droga wymuszała odpowiednie ustawienie aparatu. Zrobiłem tylko nieznaczną korektą podnoszącą przód objektywu do góry i w takiej pozycji wykonałem zdjęcie.

Widzicie mimo to spory kawałek chodnika na głównym planie kadru, ale krzywizna jest nieznaczna. Te same objawy widać na poprzednich fotkach. Zanim sprawię sobie nowy statyw, czekają mnie korekty przy każdym zdjęciu.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    alnico Twoja wersja jest bardzo fajna, ale mam jedno ale. Moim skromnym zdaniem, najbliższe realu jest to co widać na mojej fotce, piszę o kolorach. Światło doskonale podkreśla czerwień cegieł na budynkach, a fota jest prawie orginalna. To oczywiście nie znaczy, że ja to pokazałem idealnie.

Osobny rozdział to sam kadr, moim zdaniem mocno trudny. Wybór przeze mnie tego miejsca nie był przypadkowy. Zauważyłem że gdy robię foty na statywie E-30 z podpiętym 12-60, przód objektywu jest pochylony w dół. To trochę utrudnia mi focenie na płaskim terenie (np. pociągi, budynki) i częściowo jest przyczyną krzywizn, bo używam w aparacie poziomicy.
    Gdy znalazłem się w Manufakturze wybrałem więc to miejsce na fotkę. Podobała mi się sceneria świateł i budynków, ale pochyła droga wymuszała odpowiednie ustawienie aparatu. Zrobiłem tylko nieznaczną korektą podnoszącą przód objektywu do góry i w takiej pozycji wykonałem zdjęcie.

Widzicie mimo to spory kawałek chodnika na głównym planie kadru, ale krzywizna jest nieznaczna. Te same objawy widać na poprzednich fotkach. Zanim sprawię sobie nowy statyw, czekają mnie korekty przy każdym zdjęciu.
    Co do tego czerwonego to sam miałem dylemat nie widząc tego w realu. Ostatecznie jego nasycenie zmniejszyłem o 20 (w Lihgtroomie) a globalne nasycenie o 21 (głównie dlatego, że po zwiększeniu kontrastu kolory za bardzo "waliły po oczach"), jak widać to był błąd, trzeba było czerwony zostawić. Zresztą kolorystyka mi się do końca nie podoba, ale ciężko jest przy takim oświetleniu.
    Co do Twojego zdjęcia to moim zadanie za bardzo dominuje pomarańcz. Spróbuj ustawić wstępnie balans kolorów a potem pobaw się suwakami kolorów w Gimpie (jeśli dobrze pamiętam to w nim obrabiasz) zakładka kolory-barwa i nasycenie metodą prób i błędów tak aby jak najbardziej zbliżyć się do rzeczywistych.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

O widzisz, z tym pomarańczem to może być sedno sprawy.
    Potrenuję jeszcze w inny sposów, bo moją wersję robiłem tylko w Oly Viewerze z niewielką korektą perspektywy.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Jeśli mogę coś doradzić to spróbuj kliknąć próbnikiem wyboru punktu szarości (w OV3 jest to zakładka WB - określenie punktu szarości) w okolice dolnego, lewego rogu budynku - tego po lewej (spróbuj parę miejsc dla porównania). Tutaj chyba uzyskasz najlepszy kolor do dalszej zabawy.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Pewnie że możesz, a ja chętnie poćwiczę. To trudny kadr, ale "edukacyjny".
    Dzięki za towarzystwo, pora spać bo pobudka o 3.50.
    Pozdrowerki

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Zima skuła ulice Miasta bezprawia, a dzisiaj dotarł do mnie obj 50-200 którym będę mógł trochę poszaleć.
    Gdy oglądałem szkiełko w domu, mój budygard Bruno wyszedł sobie na balkon i.......stał się objektem pierwszej foty
    1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1223527 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	575,1 KB
ID:	108765
    Od razu widać, że ten pies panu (UFO)

A szkiełko............już mi się podoba.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Zima skuła ulice Miasta bezprawia, a dzisiaj dotarł do mnie obj 50-200 którym będę mógł trochę poszaleć.
    Gdy oglądałem szkiełko w domu, mój budygard Bruno wyszedł sobie na balkon i.......stał się objektem pierwszej foty
    1.
    Od razu widać, że ten pies panu (UFO)
    A szkiełko............już mi się podoba.
    A tam szkiełko, Bruno fajny!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    A tam szkiełko, Bruno fajny!
    powiem więcej, Bruno fajny w fajnym szkiełku
    a że 50-200 jest fajne to wie każdy
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kiedy wstawałem o 3.50 do pracy w piątkowy mroźny poranek, wiedziałem już że mogę się spodziewać słonecznego popołudnia. I postanowiłem że to wykorzystam na krótki wypad na stare fabryczne osiedle Księży młyn.
    Po wyjściu z pracy, wsiadłem w autobus który zawiózł mnie................pod przędzalnie Grohmana. W małej kawiarence która była niegdyś portiernią fabryki, założyłem na Olka obj. 50-200 i ruszyłem na foty, w czym wcale nie przeszkadzał mi 10 stopniowy mróz.
    Nie było zbyt wiele czasu na relaksujący spacer, szkoda mi było pięknie świecącego słońca. Pod przędzalnią wycięto krzaczory, a w "oknach" pojawiły się chyba antywietrzne "parawany".
    1.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1243535 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	892,1 KB
ID:	108962
    Gdy dotarłem do wschodniej strony budynku, ślady opon samochodowych zaprowadziły mnie do.............otwartej dziury wykutej w cegłach. Nie była mi nieznana, wszak już kiedyś przez nią wchodziłem z Gryphonem i innymi Olytalibami. Po kilku susach schodami byłem już w dużej hali na I piętrze. Wiatr targał powyrywanymi wcześniej "parawanami", czyniąc przy tym trochę złowrogi hałas.
    Gdy popatrzyłem na okna od zachodniej strony, zobaczyłem scenkę która mnie skusiła by tam samotnie wejść.
    2.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1243545 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	609,9 KB
ID:	1089633Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1243542 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	573,5 KB
ID:	108964
    Po plecach czułem trochę dreszczyka emocji i szkoda mi trochę było że byłem sam. Nie poszedłem dalej. To co zrobiłem mi wystarczyło. Wizyta nie trwała dłużej niż kwadrans.
    Słońce wciąż pięknie świeciło, choć na niebie widać już było zwiastuny zmiany scenerii. Żeby wykorzystać efektowne światło, poszedłem w odpowiednie miejsce w pobliżu zrewitalizowanej fabryki Scheiblera, znanej jako Lofty. Jedną fotkę przygotowałem do galerii, ale mam coś jeszcze 4Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1243553 (2) - Kopia.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	887,6 KB
ID:	108965 To fragment jednego ze starych budynków fabryczki w nieco rozbudowanej formie.

Jeśli doisze słońce w sobotę, będzie riplay.
    P.S. Wszystkie fotki wykonałem 50-200 a jak się spisywał opiszę w teście.
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 25.01.14 o 01:03

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Janusz tak sobie pozwolilem na zmiane okienka
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1243553 (2) - Kopia..B.jpg
Wyświetleń:	231
Rozmiar:	267,6 KB
ID:	108970  
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO