alnico Twoja wersja jest bardzo fajna, ale mam jedno ale. Moim skromnym zdaniem, najbliższe realu jest to co widać na mojej fotce, piszę o kolorach. Światło doskonale podkreśla czerwień cegieł na budynkach, a fota jest prawie orginalna. To oczywiście nie znaczy, że ja to pokazałem idealnie.
Osobny rozdział to sam kadr, moim zdaniem mocno trudny. Wybór przeze mnie tego miejsca nie był przypadkowy. Zauważyłem że gdy robię foty na statywie E-30 z podpiętym 12-60, przód objektywu jest pochylony w dół. To trochę utrudnia mi focenie na płaskim terenie (np. pociągi, budynki) i częściowo jest przyczyną krzywizn, bo używam w aparacie poziomicy.
Gdy znalazłem się w Manufakturze wybrałem więc to miejsce na fotkę. Podobała mi się sceneria świateł i budynków, ale pochyła droga wymuszała odpowiednie ustawienie aparatu. Zrobiłem tylko nieznaczną korektą podnoszącą przód objektywu do góry i w takiej pozycji wykonałem zdjęcie.
Widzicie mimo to spory kawałek chodnika na głównym planie kadru, ale krzywizna jest nieznaczna. Te same objawy widać na poprzednich fotkach. Zanim sprawię sobie nowy statyw, czekają mnie korekty przy każdym zdjęciu.