Strona 236 z 401 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246286336 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.351 do 2.360 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Z swojej strony bym radził Bikerowi skoro jak pisał używał statywu i zdaje się iso 100 (bardzo słusznie zresztą) aby wprowadził korektę ekspozycji na plus co by już na wstępie otrzymać lepszy "materiał" do ewentualnej obróbki.
    Ja zwykle stosowałem tryb M, ISO100, pomiar matrycowy i ustawiałem czas tak aby uzyskać -1,3EV. Zwykle wystarczało by zachować nocny charakter zdjęcia.
    Oczywiście po każdym "pstryk", sprawdzałem na ekranie efekt.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

No już jestem, konferencja rodzinna ze Szkocją była.

No to trza coś odpisać, najpierw Bogusiowi.
    Pomysł z zabawa b. dobry, wchodzę w to i do tego wrócimy. Zresztą ja już coś takiego nawet przy fotkach z festiwalu swiatła zaproponowałem, wstawiłem RAWY, które wielu pobrało, a pochwalili się nieliczni.

Napisałes drogi kolego bardzo ciekawą rzecz o okresie gdy moje zdjęcia były, jak to oceniłeś dobre. Rzecz w tym, że wszystkie były obrabiane niemal tak samo, jak ostatnie. Różnica może polegać tylko na sceneriach dziennej i nocnej i światła które dało się łatwiej obrobić w OL Viewerze. Prawie we wszystkich korygowałem b.bieli w Gimpie i ostatecznie delikatnie wyostrzałem. Czasem korygowałem perspektywę. To prawie wszystko.
    Ponawiałem też próby obróbki jp-gów Gimpem w trochę szerszej wersji, ale mnie się foty nie podobały.

Popełniłem byki przy ustawianiu korekty, ale stało się. Mam swoje defekty wśród których wzrok niestety przoduje i czasem widzę na fotkach, jak "bardzo". Ale te dobre foty dały mi pewien pogląd w którą stronę iść i będe się bawił dalej. Czas pokaże z jakim skutkiem.

A wstawionych fot z powodów opisanych wyżej, nie nawałbym pójściem na ilość.

A literówki wybaczcie, to raczej z pośpiechu niż z niewiedzy.
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 3.11.13 o 19:41

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja zwykle stosowałem tryb M, ISO100, pomiar matrycowy i ustawiałem czas tak aby uzyskać -1,3EV. Zwykle wystarczało by zachować nocny charakter zdjęcia.
    Oczywiście po każdym "pstryk", sprawdzałem na ekranie efekt.
    A Ty Biker jesteś Nie sądzę aby Biker jak zwykle stosował tryb M i nawet bym mu nie polecał. Wystarczy priorytet przysłony, tryb A (+ ewentualna korekta) nie mylić z Auto.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.11.13 o 19:19
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Rzecz w tym, że wszystkie były obrabiane niemal tak samo, jak ostatnie. Różnica może polegać tylko na sceneriach dziennej i nocnej ...
    Sugerujesz, że zdjęcia się krzywią z braku światła?
    Prawie we wszystkich korygowałem b.bieli w Gimpie ...
    Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.

---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 18:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie sądzę aby Biker jak zwykle stosował tryb M i nawet bym mu nie polecał. Wystarczy priorytet przysłony, tryb A (+ ewentualna korekta) nie mylić z Auto.
    Korekta, mimo wszystko na -1 do -1.7. Inaczej zdjęcia są zbyt jasne, spore prawdopodobieństwo dużych przepałów.
    Jest noc- musi być ciemno.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Prawie we wszystkich korygowałem b.bieli w Gimpie
    Tu mnie zaintrygowałeś, ja bym to na Twoim miejscu w OV zrobił, ale mądrzył się nie będę
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Korygowanie balansu bieli w Gimpie jest do dụpy. Tzn. można to dobrze zrobić ale, no trzeba znać Gimpa.
    Dużo lepsze są programy do wywoływania RAW-a
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Korekta, mimo wszystko na -1 do -1.7. Inaczej zdjęcia są zbyt jasne, spore prawdopodobieństwo dużych przepałów.
    Ale chyba takiej korekty nie zastosowałbyś do zdjęcia na którym prawie nic nie widać jak te z postu #2334. Poza tym jak korekta na na -1 tym bardziej nie trzeba odszumiać o czym wspominałeś wcześniej.
    Tak się możemy przekomarzać, a nic konkretnego dla autora pewnie nie wniesie. Podtrzymuję co napisałem wcześniej aby unikać zdjęć już po całkowitym zmroku. Są pewnie wyjątki i dobrze wyglądające ale to łatwe nie jest i ja też bym raczej zrezygnował. Jeśli już nawet coś bym takiego zrobił niekoniecznie jest to do pokazania szerszej widowni.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Do Bogusia- zabrzmi jak zabrzmi, ale przekonałem się że masz rację bo mi parę zdjęć skasztaniło i musiałem powtarzać tylko w OL. V.
    Do Henia- złóz byki krzywizny na moje barki i wież lub nie, zrobiłem jak sugerujesz.
    (Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.) ZAUWAŻYŁEM Nie wszystko da się skorygować w Gimpie, zwłaszcza jak nie do końca się wie jak się nim posługiwać.

Do Andtora zdjęcia w trybie A, iso 100, bb na chmurkę (tu będzie korekta)
    Cenne uwagi, wpadaj, doradzaj ja to lubię, dlatego te foty wstawiłem. Moje byki, moje ryzyko, ale może się z tego zrodzi moja satysfakcja.
    Nie odmówię sobie poniesienia poprzeczki, bo już to na wielu kadrach zrobiłem i efekt mnie zachęcił. Sam polazłem w ciemnicę i tylko żałuję że zapomniałem pilota i dobrej latarki. Bo zdjęć z lampą nie brałem pod uwagę.

No dobra chłopaki zjechaliście Bikera, a ja na to- będzie lepiej jeszcze będziecie zdziwieni. Poligony wymagają ofiar.

A tu macie ode mnie prezenty. Tylko mam jedno życzenie pokażcie co kto zrobił i opiszcie jak.
    Załącznik 103959Załącznik 103960Załącznik 103961

Ostatnio edytowane przez BIKER ; 3.11.13 o 20:12

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Do Henia- złóz byki krzywizny na moje barki i wież lub nie, zrobiłem jak sugerujesz.
    Brrrrr... zmiłuj się nad nami...

A tu macie ode mnie prezenty. Tylko mam jedno życzenie pokażcie co kto zrobił i opiszcie jak.
    Oj tam, do Mikołaja jeszcze sporo czasu
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Za szybko piszę.
    Z Waszych uwag i moich doświadczeń w ćwiczeniach z obróbką często wynikają sprzeczności. Czasem się trudno połapać, ale to wynika jak sądzę z ogromnej róznicy w umiejętnościach i czasie jaki na to poświęciliśmy. Dlatego ja szukam swojej drogi do dobrych zdjęć, z różnym skutkiem.