Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No już jestem, konferencja rodzinna ze Szkocją była.
No to trza coś odpisać, najpierw Bogusiowi.
Pomysł z zabawa b. dobry, wchodzę w to i do tego wrócimy. Zresztą ja już coś takiego nawet przy fotkach z festiwalu swiatła zaproponowałem, wstawiłem RAWY, które wielu pobrało, a pochwalili się nieliczni.
Napisałes drogi kolego bardzo ciekawą rzecz o okresie gdy moje zdjęcia były, jak to oceniłeś dobre. Rzecz w tym, że wszystkie były obrabiane niemal tak samo, jak ostatnie. Różnica może polegać tylko na sceneriach dziennej i nocnej i światła które dało się łatwiej obrobić w OL Viewerze. Prawie we wszystkich korygowałem b.bieli w Gimpie i ostatecznie delikatnie wyostrzałem. Czasem korygowałem perspektywę. To prawie wszystko.
Ponawiałem też próby obróbki jp-gów Gimpem w trochę szerszej wersji, ale mnie się foty nie podobały.
Popełniłem byki przy ustawianiu korekty, ale stało się. Mam swoje defekty wśród których wzrok niestety przoduje i czasem widzę na fotkach, jak "bardzo". Ale te dobre foty dały mi pewien pogląd w którą stronę iść i będe się bawił dalej. Czas pokaże z jakim skutkiem.
A wstawionych fot z powodów opisanych wyżej, nie nawałbym pójściem na ilość.
A literówki wybaczcie, to raczej z pośpiechu niż z niewiedzy.![]()
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 3.11.13 o 19:41
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.11.13 o 19:19
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Sugerujesz, że zdjęcia się krzywią z braku światła?
Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.
---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 18:21 ----------
Korekta, mimo wszystko na -1 do -1.7. Inaczej zdjęcia są zbyt jasne, spore prawdopodobieństwo dużych przepałów.
Jest noc- musi być ciemno.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Korygowanie balansu bieli w Gimpie jest do dụpy. Tzn. można to dobrze zrobić ale, no trzeba znać Gimpa.
Dużo lepsze są programy do wywoływania RAW-a
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ale chyba takiej korekty nie zastosowałbyś do zdjęcia na którym prawie nic nie widać jak te z postu #2334. Poza tym jak korekta na na -1 tym bardziej nie trzeba odszumiać o czym wspominałeś wcześniej.
Tak się możemy przekomarzać, a nic konkretnego dla autora pewnie nie wniesie. Podtrzymuję co napisałem wcześniej aby unikać zdjęć już po całkowitym zmroku. Są pewnie wyjątki i dobrze wyglądające ale to łatwe nie jest i ja też bym raczej zrezygnował. Jeśli już nawet coś bym takiego zrobił niekoniecznie jest to do pokazania szerszej widowni.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Do Bogusia- zabrzmi jak zabrzmi, ale przekonałem się że masz rację bo mi parę zdjęć skasztaniło i musiałem powtarzać tylko w OL. V.
Do Henia- złóz byki krzywizny na moje barki i wież lub nie, zrobiłem jak sugerujesz.
(Jeszcze nie zauważyłeś, że w OV jest funkcja poprawiania/ustawiania balansu? To co nie udało się ustawić w momencie robienia zdjęcia, można naprawić na etapie wołania raw-a.) ZAUWAŻYŁEMNie wszystko da się skorygować w Gimpie, zwłaszcza jak nie do końca się wie jak się nim posługiwać.
Do Andtora zdjęcia w trybie A, iso 100, bb na chmurkę (tu będzie korekta)
Cenne uwagi, wpadaj, doradzaj ja to lubię, dlatego te foty wstawiłem. Moje byki, moje ryzyko, ale może się z tego zrodzi moja satysfakcja.
Nie odmówię sobie poniesienia poprzeczki, bo już to na wielu kadrach zrobiłem i efekt mnie zachęcił. Sam polazłem w ciemnicę i tylko żałuję że zapomniałem pilota i dobrej latarki. Bo zdjęć z lampą nie brałem pod uwagę.
No dobra chłopaki zjechaliście Bikera, a ja na to- będzie lepiej jeszcze będziecie zdziwieni. Poligony wymagają ofiar.
A tu macie ode mnie prezenty. Tylko mam jedno życzenie pokażcie co kto zrobił i opiszcie jak.
Załącznik 103959Załącznik 103960Załącznik 103961
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 3.11.13 o 20:12
Za szybko piszę.
Z Waszych uwag i moich doświadczeń w ćwiczeniach z obróbką często wynikają sprzeczności. Czasem się trudno połapać, ale to wynika jak sądzę z ogromnej róznicy w umiejętnościach i czasie jaki na to poświęciliśmy. Dlatego ja szukam swojej drogi do dobrych zdjęć, z różnym skutkiem.![]()