Zgadza sie miejsce warte odwiedzenia.
Zgadza sie miejsce warte odwiedzenia.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dzięki waruga za odwiedziny. To miejsce nie jest wcale tak łatwo opisać, bo same bunkry na fotkach to kupa betonu. Tu trzeba przyjechą to zobaczyć i poczytać historię z przewodnika. Wtedy taka wizyta smakuje najlepiej.
W jednym z budynków jest historyczne kino w którym puszczane są orginalne filmy z życia w Kwaterze. Z ciekawostek dodam, że przeszedłem z przewodnikiem i córką przez fragment korytarza w bunkrze Hitlera. Mroczno i zimno było, a po bokach było wiele zagłębień i osuwisk betonu, które zasypały podziemia. Tajemnice tego miejsca pewnie nigdy nie zostaną odkryte z tego powodu.
Pozdrowerki i dzięki wszystkim za odwiedziny.
Nie tylko to miejsce jest okryte tajemnicami i wiele miejsc pozostalo niezbadanych z roznych powodow. Ciekawa ekspozycje militarna wrzuciles.
Ostatnio edytowane przez waruga ; 17.09.11 o 20:52
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dzięki za uznanie, jeden rodzynek to też sukces.
Byłem jeszcze w gminie Pozedrze, gdzie w lesie stoi kwatera Heinricha Himlera. To bunkier podobny do tego w którym mieszkał Hitler, tylko jaśnie morderca Himler zażyczył sobie kwatery na osobności. Okolice Giżycka i tamtejsze lasy pełne są uzupełniających bunkrowisk. Ja tam jeszcze wrócę, na pewno. Podczas wyprawy zwiedziliśmy jeszcze w Giżyckoiekawy objekt. Na górę weszła z Olkiem Alicja i zrobiła fajne fotki panoramiczne. Widziała też ścianę pełną poroży jeleni. Podobał nam się , port jachtowy i betonowe molo z którego można było podziwiać ładne jachty na J. Niegocin. Poszedłem również na spacer do Twierdzy Boen, ale obejżeliśmy objekt tylko z zewnątrz bo młodzież schodziła się już na kolejny koncert.
W sobotni przedpołudnie spakowani ruszyliśmy na molo, które było blisko dworca. Odbywały się tam pokazy lotnicze "Mazury air show". Przyleciała lotnicza "amfibia" i kilka ciekawych samolotów. Oglądaliśmy pokaz ok. godziny i trzeba się było zbierać na pociąg. Ja już nie zdołałem wykonać żadnych fotek, ale zrobiła to Ola i złapała grupę "Red Bull" w akrobacji zespołowej.
I to by było na tyle w sporym skrócie.
P.S. Ostatnie te jasniejsze fotki , to zdjęcia córki robione Olkiem C-765.
Niektóre foty będą jeszcze poprawiane.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 17.09.11 o 22:20
Jednym słowem - udane wakacje. Sporo zwiedzania, kawałek historii, odrobina przygody![]()
Bardzo fajna relacja!
Widzisz, jakie zainteresowanie? I tak ma być!
Pozdrawiam
ja
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Witaj Saborku.
Rzeczywiście, sam jestem zaskoczony ilością odsłon.
Dzięki wszystkim którym się chciało czytać.
Pozdrowerki
Witaj Biker! Ładna relacja i ciekawe zdjęcia. Ty serwujesz fotki "prosto z puszki" ? Pozdrawiam
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Witaj Ryśku.
Dzięki za ciepłe słowa.
Fotki sam pakowałem z orginałów w mniejszą wersję, ale są większe niż te na stronie. Chciałem żebyście zobaczyli więcej. Chętni mogą przeczytać całą relację na mojej stronie. Kilka fotek jeszcze poprawiam, a poza tym znalazłem sporo ciekawych ujęć w małym aparacie którym fociły dziewczyny.
Przy okazji mam pytanie jak zmniejszyć fotę z np. 4,70 MB do 2 MB bez starty jakości??? Domyślam się że chodzi o zmianę kompresji, a potem zmniejszenie rozdzielczości??
Odpowiedzcie proszę bo ja w tym geniuszem nie jestem.
Pozdrowerki.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 18.09.11 o 17:40
Najpierw zmieniasz rozmiar zdjęcia (np. do 1024x768 ), a przy zapisie ustawiasz żądaną kompresję. Ja zwykle ustawiam 82-85% (gdzie 100% to najlepsza jakość).
Są programy, które automatyzują takie zmiany np. przeglądarka zdjęć FastStone Image Viewer. Można tam masowo pozmniejszać wybrane zdjęcia, pozmieniać im nazwy, dokonać podstawowych korekcji, wyostrzyć.