Strona 21 z 401 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Te dwie ostatnie fotki bardzo mocne...

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Mówiąc szczerze gdy weszłem do krematorium, postanowiłem poszukać innego kadru niż zwykle. Napis na pomniku i wazon, uznałem za coś zbyt prostego, to nie one miały "przemawiać" z fotki. Tam się bez przerwy ktoś kręcił, a ja nie chciałem nikogo na zdjęciu, dlatego powstały takie foty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Witam.

Na szczycie Gdańskiej latarni umieszczony jest ciekawy przyrząd do ustalania położenia statków- Kula czasu.Zasada jego działania jest trochę skomplikowana, ale wynalazek angielskiego geniusza bardzo pomagał w nawigacji statkami i pozwalał uniknąć wielu katastrof. Na Jarmarku św. Dominika widzieliśmy koncert na największym bębnie świata, bardzo ciekawie to wyglądało choć ludzi było tak dużo, że trudno nam było patrzeć i pilnować rowerów. Gdy zaczęło się ściemniać, poszedłem pofocić w nocnej scenerii na moście. Nazajutrz w niedzielę 31 lipca pojechaliśmy ponownie do Sopotu, ale tym razem miałem w tym swój cel. Była nim zabytkowa latarnia przy molo. Po drodze odwiedziliśmy Katedrę Oliwską.
    Taka uwaga do zdjęć nocnych i w pomieszczeniach - zapominasz o zmianie balansu bieli i przez to wychodzi brzydki żółty zafarb. Ustaw na żarówkę lub światło jarzeniowe w zależności od oświetlenia. Albo wywołuj z RAW gdzie możesz ustawić dowolny balans bieli.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kol. slaszysz Raw-y na wycieczce sprawdziły by się tylko w naprawdę atrakcyjnych miejscach, bo zajmują mnóstwo miejsca na karcie. A ja ogromu gigabajtów nie mam. Z większości orginalnych zdjęć przywiezionych z tegorocznej eskapady, jestem zadowolony, a jeśli mimo wszystko jest na nich coś nie tak po obróbce i spakowaniu to wina mojej obróbki. Jak będzie trzeba to w jesienne wieczory jeszcze się pobawię. Fotki umieszczone na mojej stronie przeszły weryfikację kolegi który je wstawiał, a na forum ja sam poprawiałem. A co do fotek nocnych, to moje błędy polegają jeszcze na doborze balansu bieli i korekcie ekspozycji, ale wciąż ćwiczę.

Wracamy do bajki z wycieczki.

Po pouczającej wizycie w obozie KL Stutthof ruszyliśmy dalej. Do Krynicy Morskiej dotarliśmy trochę zmęczeni, udało się jednak znaleźć pole namiotowe o godziwych warunkach i przystępnej cenie nawet z prysznicem w małej kabinie. Z tego faktu szczególnie moje bohaterki były zadowolone. Cały dzień spędziliśmy na spacerach nad Zalewem Wiślanym i morzem. Ja z Olą zaliczyłem wejście na wieżę latarni morskiej, bo tam mnie w 2008 r. nie było. Z wieży rozciągał się piękny widok na Zalew i morze. Nazajutrz w środę statkiem "Monika" popłynęliśmy do Fromborka. Przez cały rejs towarzyszyły nam szalejące nad wodą mewy, którym moje panny i nie tylko, rzucały do wody chleb. Była świetna okazja potrenować kolejne kadry w locie i kilka się udało. Strasznie to lubię.

Bazyliki we Fromborku to ja Wam chyba reklamować nie muszę. Z powodu ograniczeń czasowych weszliśmy najperw na wieżę z tarasem, czyli dzwonnicę. Piękna panorama wynagrodziła nam trud wspinaczki po schodzach, ale było coś jeszcze co uznałem za wyjątkowo ciekawy objekt. Na parterze dzwonnicy w dużym okręgu poruszała się kula umieszczowa na linie zwisającej z poddasza. To wahadło Foucaulta, przyrząd ilustrujący obrotowy ruch ziemi. Sama Bazylika to przepiękna, pełna ciekawych eksponatów świątynia. Niestety musiałem uwzględnić nasze dalsze plany podróżne i tempo jazdy, więc oglądanie nie trwało długo.

Wybaczcie że nie opisuję każdego zdjęcia, ale staram się tak pisać relację aby foty ją ilustrowały.

P.S. Dal ciekawych wstawiłem 2 fotki (reprodukcje) przedstawiające Helskie "Działo Nawarony"

Pozdrowerki dla wszystkich czytających.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9107457.JPG
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	588,9 KB
ID:	54616   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8036773.JPG
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	736,6 KB
ID:	54603   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8036760.JPG
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	694,6 KB
ID:	54602   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8036757.JPG
Rozmiar:	807,5 KB
ID:	54601  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9107456.JPG
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	627,3 KB
ID:	54615   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8036751.JPG
Rozmiar:	680,3 KB
ID:	54600   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8016526.JPG
Rozmiar:	588,0 KB
ID:	54592   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8016518.JPG
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	672,3 KB
ID:	54593  

Nazwa:	_8016551.JPG
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	536,4 KB
ID:	54594   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8016578.JPG
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	612,0 KB
ID:	54596   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8016564.JPG
Rozmiar:	703,0 KB
ID:	54595   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8026632.JPG
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	848,6 KB
ID:	54597  

Nazwa:	_8026643.JPG
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	634,8 KB
ID:	54598   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8036731.JPG
Rozmiar:	561,5 KB
ID:	54599  
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 11.09.11 o 19:15

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Po zwiedzeniu Bazyliki, ruszyliśmy do Braniewa z nadzieją, że zdążymy na pociąg do Olsztyna a później do Giżycka. Niestety nadzieje okazały się ulotne, pociąg odjechał godzinę przed naszym dojazdem, a następny był dopiero o 18. Stanęlismy więc przy okazałym kościele ewangelicko-augsburskim na krótki postój i posiłek. Zrobiliśmy małe zakupy na drogę i skierowaliśmy się na dworzec. Braniewo to jedno z najstarszych miast w Polsce, ma swoją ciekawą historię. Po II w. św. miasto zostało niemal doszczętnie zniszczone i wysiedlone przez nazistów lub władze komunistyczne. Gdy zaczęła się jego odbudowa, doprowadzono w sposób "kontrolowany" do podporządkowania obecności sowieckiej armii. Przez długie lata w okoicach miasta funkcjonował duży wojskowy poligon. Dopiero gdy "wyzwoliciele" łaskawie wyszli z Polski, miasto zaczęło drugie życie, choć nie jest ono łatwe na tych terenach w dzisiejszej rzeczywistości.

Dworzec kolejowy w Braniewie to opzabytkowy już budynek na którey nawet kasy tylko dyżurują. Gdy tam dotarliśmy, zastliśmy na kasowym okienku "kartkowy" rozkład jazdy kilku zaledwie pociągów do Olsztyna i Elbląga. Po 3 godź. spędzonych na dworcu przyjechał nowy szynobus którym dojechaliśmy do Olsztyna i podobnym do Giżycka. W podróży pomagał nam miły konduktor, który nawet uprosił kolegów w Olsztynie żeby na nas poczekali.

Do Giżycka dojechaliśmy póxno wieczorem, na szczęście taksówkarze pomogli nam znaleźć ośrodek LOK leżący nad J. Niegocin. W mieści mnóstwo było gwarnej młodzieży, która licznie zjechała na festiwal muzyki HIP-HOP odbywający się w Twierdzy Boen. Łubu-du słychać było już na dworcu.

W czwartek 4 lipca ruszyliśmy do jednej z największych atrakcji naszego wyjazdu Wilczego Szańca w Gierłoży- Głównej wojennej kwatery A. Hitlera. Pojechaliśmy trochę na skróty, choć nie obyło się bez przygód gdyż szlak nie jest oznakowany. Musiała wystarczyć nam mapa i prawie spełniła swoją rolę. Prawie.........bo jadąc na wiejskich bezdrożach i szutrach o mało nie przejechaliśmy skrętu w las. Właściwa drogę wskazała nam dwójka rowerzystów. Przejechaliśmy zatem przez las i kilka km. piachów i kolejnych szutrów i dotarliśmy do asfaltu w miejscowości Parcz. Tu już nie było problemu z dotarciem do celu, a po drodze minęliśmy Park mazurskich miniatur.

Już ok. 1km. przed bramą Wilczego szańca po lewej stronie na skraju lasu widoczne są resztki bunkrowisk. To pozostałości po jednej z 3 stref bezpieczeństwa kwatery. Objekty są zarośnięte gęstym lasem. Na teren Wilczego szańca weszły ze mną Ala i Ola, a Kamila została przy rowerach. Tuż za bramą swoje usługi zaproponował jako przewodnik, starszy Pan a ja natychmiast się zgodziłem mając na uwadzę swoją ciekawość i wiedzę którą mogą posiąść o tym miejscu moje córki.

Kwatera Hitlera to fascynujący objekt dla pasjonatów historii i militariów. Mimo mrocznego dziedzictwa nazizmu, skala wybudowanych bunkrów i budynków pośród gestego lasu, robią wielkie wrażenie.

Ciąg dalszy nastapi i będzie ciekawie.

Pozdrowerki.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Fotki z wyprawy
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Zaraz wstawię, bo obiad podali.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Każdy bunkier który widzieliśmy jest dziś porośniety mchem. Na wielu drzewach można znaleźć resztki siatek maskujących. W gęstych zaroślach leżą ogromne odłamy betonu ważące 3-4 i więcej ton, które są "odłamkami" i świadectwem siły materiałów wybuchowych użytych do zniszczenia kwatery.

fot 1 tablica
    fot 2resztki baraku z zamachu i tablica pamiątkowa
    fot 3 Pęknięty bunkier Hitlera
    fot 4 Wejście do bunkra Hitlera z widocznymi belkami wzmacniającymi drzwi
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046801.jpg
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	54928   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046804.jpg
Rozmiar:	395,4 KB
ID:	54929   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046825.jpg
Rozmiar:	1,06 MB
ID:	54930   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046823.JPG
Rozmiar:	971,9 KB
ID:	54931  

Ostatnio edytowane przez BIKER ; 17.09.11 o 15:33

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Z przyjemnoscia ogladam foty, kawal historii dawkujesz nam.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Całą kwaterę budowała tzw. "Organizacja Todta" specjalizująca się w budowie objektów militarnych III Rzeszy. Przy budowie pracowali głównie robotnicy specjalnie sprowadzani z Niemiec ze względów bezpieczeństwa.Hitler nakazał wybudowanie bunkrowiska, gdy planował wojnę z sowietami. Miejsce nie zostało wybrane przypadkowo. Wzięto pod uwagę położenie pośród lasów, bliskość bagien i rozlewisk z jezior. Te czynniki czyniły z Wilczego szańca bastion niedostępny, trudny do zdobycia. Kwatera została zaminowana w promieniu ponad 5 km. a polscy saperzy wydobywali stąd miny jeszcze w 10 lat po wojnie.

Czas który upłynął od zakończenia wojny, nie jest sprzymierzeńcem objektów w Wiczym szańcu. Drzewa coraz bardziej zarastają wszystkie objekty. Wilczy szaniec został wysadzony w powietrze w styczniu 1945 r. przy użyciu ponad 10 ton trotylu. W niczym nie zmienia to faktu, że miejsce to każdy pasjonat historii z pewnością uzna za obowiązkowe do odwiedzenia.

Nazwa:	_8046802.jpg
Rozmiar:	335,5 KB
ID:	54932   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046805.JPG
Rozmiar:	877,7 KB
ID:	54933   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_8046813.JPG
Rozmiar:	927,1 KB
ID:	54934   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję