Strona 162 z 401 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.611 do 1.620 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

wykonałem i ćwiczę dalej, dzięki Saboorku, proste jest piękne

---------- Post dodany o 21:07 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------

Dobra, chyba to mam. Teraz mi powiedzcie czy wystarc zy tylko zapisać czy wybrać zapisz jako????

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ok, chcę przedstawić kolejność obróbki tu w wątku Janusza, aby i Janusz wiedział, a także ktoś na tym skorzystał. Gimp nie jest za bardzo popularny, ma inny interfejs niż Photoshop, ale ma jedną niezaprzeczalną zaletę: jest darmowy. Co więcej, tak bardzo nie ustępuje szopowi. Czasem trzeba wykonać więcej czynności aby to samo osiągnąć, ale czasem mniej.

Zdjęcie oryginalne jakie wyszło z programu do wywoływania RAW-a.

Zdjęcie wczytane do Gimpa

Ponieważ zdjęcie było robione na 14 mm ma delikatną beczkę. Należy ją usunąć.

Prowadnice, czyli to co nam potrzebne. Janusz pisze, że nie wie jak je wyciągnąć. Klikamy na linijki wskazane strzałkami i ciągniemy - w dół i w bok. Otrzymujemy prowadnice poziome i pionowe. Potrzebujemy ich aby nasze oko dokładnie widziało czy nasz obiekt jest prosty. Przydadzą się i do prostowania i do korekcji perspektywy.
    Na każdym etapie możemy prowadnice zmodyfikować - przesunąć, lub usunąć. Wystarczy kliknąć myszą na linijkę (którąkolwiek), następnie naprowadzić mysz na prowadnicę i przesunąć. Przesunięcie jej aż na linijkę spowoduje jej usunięcie.

Jak widać, budynek jest przekrzywiony w prawo. Do prostowania użyjemy odpowiedniego do tego narzędzia. Klikamy tak długo, aż linia budynku - w tym przypadku linia dachu nie zrówna się z prowadnicą.

Przechodzimy do meritum. Po pionowych prowadnicach widać jak budynek jest rozjechany. Janusz stał sobie przed nim i zadarł aparat do góry. Dobrze, że mamy zapas na zdjęciu, bo na następnych będzie widać jak dużo tracimy.
    Użyjemy narzędzia do korekcji perspektywy. Zaznaczamy je w lewym oknie narzędziowym, a następnie klikamy myszą gdziekolwiek na zdjęciu. W rogach zdjęcia widzimy zaznaczone na czerwono cztery kwadraty.

Ciągniemy myszą za te kwadraty tak długo, aż krawędzie budynku zrównają się z pionowymi prowadnicami. A następnie klikamy na "Przekształć". Proszę zwrócić uwagę jak idealnie budynek się wyprostował, tak do prowadnic poziomych (wcześniejsze prostowanie), jak i pionowych.

Na poniższym zdjęciu widać ile straciliśmy.

Należy teraz dopasować zdjęcie do warstwy aby usunąć te szare pola.

I mamy prawie gotowe zdjęcie.

Prawie, bo jak zauważyliście, przy ciągnięciu prowadnic zmieniła się perspektywa budynku. Jest prosty ale jakby bardziej zgnieciony z lewej i prawej. Należy to poprawić.
    Używamy do tego narzędzia do skalowania.

I znów należy dopasować obrazek do warstwy.

Końcówka. Wyostrzenie. Można użyć maski wyostrzającej, można nic nie używać, jeśli uważamy że nasz obrazek ostrość ma wystarczającą.
    Ja używam ciekawego narzędzia o nazwie "Edge Mask Sharpen". Narzędzie to nie powoduje zwiększenia szumów na zdjęciu. Oczywiście przy umiejętnym użytkowaniu
    Dlaczego wyostrzam przed zmniejszeniem ? Ano przy zmianie perspektywy, prostowaniu - mocno tracimy na jakości. Stąd ta operacja.

Po zmniejszeniu do odpowiadającej nam wielkości, wyeksportowujemy zdjęcie. W tej wersji Gimpa, nie używamy opcji "zapisz jako"

Na koniec oba zdjęcia - oryginał i po przeróbce.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019456oryg.jpg
Wyświetleń:	2602
Rozmiar:	251,8 KB
ID:	81492Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019456.jpg
Wyświetleń:	2597
Rozmiar:	267,6 KB
ID:	81493

Mam nadzieję, że komuś pomogłem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

1. Serdeczne dzięki Boguś za ściągę, na jej postawie widzę co dopiero zrobiłem
    2 Muszę to sobie wszystko spokojnie przećwiczyć każdą czynność, żeby osiągnąć efekt finalny. Trochę mi to zapewne zajmie.
    Teraz mi napisz czy mogę zapisać i jak "tylko" wyprostowane zdjęcie w Gimpie, aby np. jutro je otworzyć i dokończyć obróbkę???

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Już kiedyś pisałem - w tej wersji Gimpa od 2.8 w górę nie używamy opcji "zapisz jako" gdyż otrzymamy jako wynikowy plik z rozszerzeniem plik.xcf
    Ale, i to ważne - jeśli chcesz na drugi dzień nadal pracować nad tym plikiem, to jak najbardziej użyj tej opcji. W tym pliku zapisane będą wszystkie operacje jakie dotychczas wykonałeś.
    Gdy już zakończysz i będziesz miał wynik który Cię satysfakcjonuje, to użyj opcji "eksportuj" i nadaj rozszerzenie jakie sobie życzysz - np. jpg, png lub inne.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

czyli gdybym w obecnym stanie uznał fotkę za gotową (testowo) to używam funkcji eksportuj nadaję roższerzenie jpeg i fotka zostanie zapisana po obróbce???

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    czyli gdybym w obecnym stanie uznał fotkę za gotową (testowo) to używam funkcji eksportuj nadaję roższerzenie jpeg i fotka zostanie zapisana po obróbce???
    Tak

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Można tak powiedzieć. Jak już zapiszesz do jpg. to najlepiej już gotowy plik. Jeżeli ma być z przeznaczeniem do internetu na forum to dobrze byłoby przed wyeksportowaniem (czyli zapisaniem) zmniejszyć rozmiar zdjęcia. Program domyślnie pewnie będzie chciał zapisać tego jpg-a w tej samej lokalizacji (folderze na dysku) co oryginalny plik. Jeśli ten oryginalny też był w formacie jpg to program wystawi komunikat czy ma zastąpić oryginalnego jpg-a. Dlatego ten pomniejszony lepiej zapisać w innym wybranym przez siebie folderze lub zmienić mu nazwę dodając na przyklad jakąś literkę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

rozumiem już nawet przetestowałem zapis. Tylko..........chyba coś mi ta próba za bardzo nie wyszła. Zresztą zobaczcie sami i napiszcie czego nie zrobiłem albo zrobiłem źle.

czekam na opinię

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Po prostu musisz poznać narzędzia. W 5 minut to nie będzie. Jesteś na dobrej drodze.
    Czemu to takie czerwone ?

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Bo to wersja pop-art. Ale to teraz nie ma znaczenia. Chodzi o istotę korekty- prawidłowe posługiwanie się funkcjami. Ja sobie tą fotkę zrobię na nowo bo mam rawa.
    Tak na moje oko za słaba korekta perspektywy i brak skalowania. Zaraz wstawię tylko nowego jpega, bez filtra prosto z rawa.