Strona 160 z 401 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.591 do 1.600 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    No ale znowu wyskakujesz z softem za który trzeba paręset złotych zapłacić. Dla jednego 350zł to jak splunąć, dla drugiego więcej niż 1/4 miesięcznej pensji (licząc wg ustawowego minimum). Niech się Janusz spróbuje z GIMP-em oswoić. Poza czasem nic go to nie kosztuje. Ja od lat korzystam z GIMP-a i jestem zadowolony, mimo że jakbym się uparł to i PSa bym kupił. Tzn. psa mam
    Jak wiemy Janusz preferuje RAW-y i bardzo słusznie. Sam wcześniej też proponowałem darmową alternatywę Raw Therapee + Gimp. To już są jednak dwa programy do opanowania. W Elements zrobi wszystko w jednym programie. Według mnie szybciej, sprawniej, łatwiej. Dodatkowo może sobie skatalogować wszystkie zdjęcia i w szybki sposób odnaleźć dane zdjęcie. No niestety za to trzeba zapłacić.
    Jakby dla mnie 350zł było jak splunąć to pewnie miałbym PS-a. Cóż fotografia tanim hobby nie jest
    PS
    Mi z Gimpem (pomimo iż w miarę znam) nie udało się oswoić i dlatego myślę, że Januszowi też będzie trudno.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.02.13 o 22:56
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jak wiemy Janusz preferuje RAW-y i bardzo słusznie. Sam wcześniej też proponowałem darmową alternatywę Raw Therapee + Gimp.
    Sam "robię" w OV2 i Gimp-ie. Rzadko kiedy mi nie wystarcza.
    W OV tylko podstawowa obróbka- korekta EV , balansu bieli i konwersja do TIFF-a lub jpg-a.
    Reszta w Gimp-ie.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Sam "robię" w OV2 i Gimp-ie. Rzadko kiedy mi nie wystarcza.
    W OV tylko podstawowa obróbka- korekta EV , balansu bieli i konwersja do TIFF-a lub jpg-a.
    Reszta w Gimp-ie.
    Jest tylko taka mała różnica, że konwertujesz do TIF-a 8 bitowego gdyż Gimp nie otwiera plików z głębią 16 bitów. RAW-a miałeś 12 bitowego.
    W Elements można otworzyć 16 bitowego TIF-a i poddać go podstawowej obróbce (jasność, kontrast, kolory, poziomy, krzywe, usuniecie szumu, ostrość, kadrowanie, skalowanie) Wszystkiego zrobić jak w pełnym PS oczywiście się nie da. (np. obrabiać na warstwach z głębią 16 bit). Obrabiając obrazek 8 bitowy zawsze da nieco gorszy efekt.
    PS.
    Powiedzmy, że to już niuanse jak się zbyt mocno nie "męczy" obróbką JPG-a, czy 8 bitowego TIF-a to jakieś efekty uboczne będą praktycznie niewidoczne.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.02.13 o 23:32

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Jest tylko taka mała różnica, że konwertujesz do TIF-a 8 bitowego gdyż Gimp nie otwiera plików z głębią 16 bitów. RAW-a miałeś 12 bitowego.
    W Elements można otworzyć 16 bitowego TIF-a i poddać go podstawowej obróbce (jasność, kontrast, kolory, poziomy, krzywe, usuniecie szumu, ostrość, kadrowanie, skalowanie) Wszystkiego zrobić jak w pełnym PS oczywiście się nie da. (np. obrabiać na warstwach z głębią 16 bit). Obrabiając obrazek 8 bitowy zawsze da nieco gorszy efekt.
    PS.
    Powiedzmy, że to już niuanse jak się zbyt mocno nie "męczy" obróbką JPG-a, czy 8 bitowego TIF-a to jakieś efekty uboczne będą praktycznie niewidoczne.
    Czy jesteś w stanie zobaczyć różnicę pomiędzy wynikowym plikiem po obróbce "8 bitowej" i "16 bitowej"?
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Czy jesteś w stanie zobaczyć różnicę pomiędzy wynikowym plikiem po obróbce "8 bitowej" i "16 bitowej"?
    Pewnie czasami jest to widoczne. Głównie to chodzi o przejścia tonalne na "jednolitych" powierzchniach.
    Pierwszy obrazek, środkowy pasek po obróbce w 8bit, trzeci (na dole) po obróbce w 16bit. - na tej stronie:

http://www.potoczek.com/fotoporadnik...jaTonalna.html

tu też o tym piszą:

http://www.cherub.pl/index.php?optio...1290&Itemid=65

Zresztą takich linków można podać dziesiątki, a na Twoje pytanie moja odpowiedź zawarta w PS. w poprzednim poście.
    A uściślając nie, nie jestem w stanie poznać różnicy, wiem tylko że jakieś znaczenie to ma.
    Trzeba by jeszcze mieć bardzo dobry monitor, a ja mam taki średni

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

PS.
    Bardzo przepraszam, że zaneguję. Od końca 2012 roku wersja od 2.8 w górę (teoretycznie unstable) a ja mam 2.8.4 - obsługuje 16 i 32 bity na kanał.
    I wszystko to pisze na głównej stronie gimpa -->> http://www.gimp.org/
    Chyba że źle tłumaczę, ale raczej dobrze
    W każdym razie obrabiając tiffa, czy 16 bitowego png nie wali mi już tym głupim komunikatem o częściowej utracie danych i przekonwertowaniu na 8 bit.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Wersja 2.8.2 nie obsługuje, taką mam.
    Sprawdzę se jutro tę 2.8.4 mozliwe, że masz rację.

Edit.
    A sprawdziłem dziś, tak jak się spodziewałem:

http://img69.imageshack.us/img69/3789/16bitf.jpg
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.02.13 o 00:29

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Bardzo przepraszam, że zaneguję. Od końca 2012 roku wersja od 2.8 w górę (teoretycznie unstable) a ja mam 2.8.4 - obsługuje 16 i 32 bity na kanał.
    I wszystko to pisze na głównej stronie gimpa -->> http://www.gimp.org/
    Chyba że źle tłumaczę, ale raczej dobrze
    W każdym razie obrabiając tiffa, czy 16 bitowego png nie wali mi już tym głupim komunikatem o częściowej utracie danych i przekonwertowaniu na 8 bit.
    Masz rację, ale jest jeden warunek - wersja unstable. Czyli jak ściągniesz paczkę z wersją stabilną wtedy zapomnij o 16 bitach. Znając Ciebie kompilowałeś ze źródeł, więc masz
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Masz rację, ale jest jeden warunek - wersja unstable. Czyli jak ściągniesz paczkę z wersją stabilną wtedy zapomnij o 16 bitach. Znając Ciebie kompilowałeś ze źródeł, więc masz
    Tak + Gegl
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Jak się ukaże wersja stabilna na pewno zainstaluje i pozostanie mi tylko przyklasnąć.
    Być może Gimp będzie wtedy częściej w użyciu. Ale czy można będzie powielać warstwy w 16bit. czy podobnie jak w PSE, część narzędzi jest niedostępna, warstwy też.