Strona 156 z 401 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.551 do 1.560 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

z tym talentem to może tyz prowda a z oczami cała prowda (niestety)

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Idz do olkulisty, bo lewe oko cos ci leci
    Biker - tak prosty kadr a ty i tak sknociles Ty masz talent
    Nie gadaj, prostuje... powoli ale prostuje.
    edit:
    Ował.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Koniecznie.
    slowo sie rzeklo
    https://forum.olympusclub.pl/threads...752#post921752

Zapraszam

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

ByŁem MARTNIK widziałem i ponownie witam wśród forumowiczów kolejnego ziomala z "Miasta bezprawia". na moim wątku tez będziesz mile widziany.
    Pozdrowerki

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

BIKER ja mam trochę wrażenie, że od pewnego czasu wszystko chcesz tak na szybko i raz, dwa i już i na teraz. Zwolnij trochę. Usiądź spokojnie przed kubkiem i sfoć go z 15 razy z różnych pozycji i obejrzyj na kompie, potem zrób to samo z telewizorem, potem z jakąś ścianą, potem z jakimś domownikiem, potem z budynkiem itd. I na spokojnie sobie to oglądaj po każdej serii i porównuj. W programie można dużo naprostować i poprawić ale po co robić sobie więcej roboty niż to potrzeba? Książki poradniki i innych rady mogą Ci bardzo dużo dać ale nie zastąpię nigdy Ciebie samego . Nie próbuj od tyłka strony czyli od programów, tylko od aparatu
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Wiesz CzaRku, może masz troche racji, może więcej niż trochę, zwłaszcza z tym aparatem. Zawsze wolałem zrobic 100 fotek wyrzucić 90 i zostawic 10 naprawdę najlepszych. I własciwie to we mnie nadal jest takie przekonanie. Tylko jedno ale........czasem nie potrafię postawić kropki na "I" przy oględzinach zdjęcia. Nie wszystko dostrzegam i jeszcze sie mylę. Moje focenie jesienią i zimą, to jeden wielki trening, który zaowocować ma wiosną i latem. Faktycznie troche zwolnię.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

BIKER jak już to pisz mi Czarny bo Czarek na imię nie mam hehe
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

A ja tak od nicka skojarzyłem . Ale niech Tobie będzie CzaRny

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Januszku - Czar... tfu Czarny ma 100% racji. Wic nie polega na tym aby 100 x strzelić i 99 wyrzucić, chociaż jest to jakaś metoda. Błędna, ale jest. I dokłada masę pracy. I żal Ci wyrzucać te nieudane wypociny. I za chwilę brakuje Ci miejsca na dysku.
    Pomyśl tak: gdybyś nie zrobił tego zdjęcia to cóż by się stało ? - ani kwatera od okna nie odpadnie, ani schody się nie urwą...

Przykład tej rozety.
    Idź na miejsce, ustaw w kadrze tak aby była centralnie - ale sama rozeta, a nie cała brama. W kadrze jeszcze powinieneś mieć pewien zapas fotografowanego elementu bo:
    - nigdy nie ustawisz idealnie prosto
    - każde prostowanie zeżre kawałek zdjęcia
    - każde kadrowanie zrobi to samo
    - usunięcie wad obiektywu też zrobi to samo
    Więc zapas jest potrzebny.
    Teraz program:
    Samym programem do RAW-ów cudów nie zrobisz. Owszem poprawisz podstawowe ustawienia, ale potem trzeba się pokochać z jakimś programem do obróbki.
    Photoshop doskonały, ale drogi. Nie namawiam do piratowania
    Gimp świetny, ale dla nauczonych na Photoshopie ma "dziwny" interfejs. Trzeba się przyzwyczaić i polubić. Są jeszcze inne, ale nie dorastają do pięt tym dwu wymienionym.
    Jeśli chodzi o Gimpa, to z przyjemnością pomogę, Heniek pewnie też.

Reasumując:
    Nic na siłę, i nic na szybko. Ja Gimpa się uczyłem lata całe i nadal jest jak otwarta księga.
    Wczoraj polazłem w górki i zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć - bo słoneczko się pokazało. Wszystkie ładne i wszystkie dobre technicznie. Wrzuciłem tylko 4. Reszta w kosz.

I to by było na tyle
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

I to się nazywa dobry kolega. Szkoda że przez tego neta nie da się Ciebie wyściskać, bo zasługujesz jak nieliczni.
    Obaj macie rację, tylko z tą ilością zdjęć to taki mój sposób. Zawsze staram się zrobić wiele ujęc do różnych celów, trochę na HDR, kilka ew. na stronę i trochę np. na forum. po to robię tylko rawy. Trzymam się zasady, aby był na nich zapas na "odpady" kadru. Większość fot na mojej stronie tak robiłem. tam cenzorem jest kolega, który dba o estetykę, bez jego akceptacji nic tam nie trafi, a on preferuje naturalne. Część fot przeznaczam na treningi w obróbce,żeby się poćwiczyć. Zdublowane kadry i tak trafiają do kosza, ale trochę mnie nauczyły.
    A co do programu.
    Próbowałem już Picasy, Lightroma, Gimpa i zniechęcały mnie zawiłości ich obsługi, problemy z zapisem itp. Oliwy do ognia dolała ostatnia usterka laptopa, którą zresztą sam spowodowałem niechcąco. Żeby jednak na czymś stanąć znów wstawiłem Gimpa i chętnie skorzystam z Waszych rad, których już udzieliliście mi tak wiele. Bardzo Wam za to dziękuję, bo to najlepsze co mogło mnie spotkać na forum. Ja bazuję na pamięci wzrokowej, najchętniej bym zobaczył krok po kroku co i jak się robi kolejnymi funkcjami. To by przyniosło najlepszy efekt. I od dłuższego czasu sukam takiej możliwości, tylko niestety te osoby które mogły mnie tego tak nauczyć, wyjechały w siną dal.
    Powoli damy radę, tylko jeszcze laptopa muszę "odmłodzić" bo po 2 latach to konieczne.
    CzaRny też się przyda, bo takie wesoły orzeszeki jeszcze z Łodzi to jest skarb bezcenny