Dal kol. voovoo2 odpowiedź n/t wieży w Gołdapi, mojego zdjęcia w galerii.
a na dole widać nasze rowerki![]()
Dal kol. voovoo2 odpowiedź n/t wieży w Gołdapi, mojego zdjęcia w galerii.
a na dole widać nasze rowerki![]()
Można wiedzieć kiedy ta wieża została wybudowana ?
Byłem w Gołdapi jakieś 30 lat temu nic takiego nie widziałem. A jak tam pięknie było![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Hej Janusz - zdjęcie tej dziury w ścianie przędzalni mam w galerii
Widzę, że się sporo rozbijasz po kraju rowerem - podziwiam. Mnie wrodzone lenistwo nie pozwala![]()
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Boguś to podobno była wieża ciśnień odbudowana i zaadoptowana na wieżę widokową. Słowo podobno to tylko mój dodatek, ale faktem jest, że pięknie było wszystko dookoła wykonane, wyłożone kostką z kamienia a dookoła ustawiono też klomby z kwiatami i ławeczkami. Na górze jest ekspozycja. Mnie tam nie było, córki pojechały. Zaraz Wam wstawię fotki tego co tam widziały.
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------
Waldku wejście do ruin przędzalni ktoś............zamurował, ale kucie w murach słychać nadal. I już wiem którędy tam wchodzą
---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
Moje dzielne rowerzystki nie zawsze sobie radzą z prostota zdjęcia, ale to ........chyba u nas rodzinne
To chyba zabytkowy już radioodbiornik na lampy DRYS
1a tu .... kasa z lamusa z .....gotówką
2
Waldku Ty mi tu nie...........tylko na wiosnę na bika i możemy startować![]()
Ja i rower - to bedzie wesole. Na rowerze to ja jezdzilem 20kg temu![]()
Nie wiedziałem, że Wy nie wiecie, że w Gołdapii jest wieża widokowa. No ale ktoś musi za przewodnika po Polsce robić, więc macie nie tylko Bikera. Miejsce bardzo fajne, okolice przepiękne no i do Stańczyków tylko 30 km, a tam nie pojechać nie wypada.
---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post był o 21:39 ----------
wiem, wiem cztery litery do fotela w aucie przywykły i się nie chce.Staram się zrozumieć, bo ja o własnym aucie zapomniałem 20 lat temu![]()
Widzę, że ciekawią Was kolejowe akwedukty na naszej Polskiej krainie. I to nie tylko takie jak Stańczyki. W nawiązaniu do pytania voovoo2 pod moim zdjęciem w galerii, chę Wam przekazać kilka informacji o prezentowanym akwedukcie w małej miejscowości Klepojcie. Jadąc z Gołdapii na wschód w kierunku Stańczyków, można dostrzec drogowskazy do co najmniej 2 kolejowych akweduktów czy wiaduktów. Ja z córkami jeden przejechałem, alezaciekawił mnie przy drodze drogowskaz z ciekawym rysunkiem mostu z galerii. Zjechalismy w piaszczysto-szutrową drogę i po ok. 1 km. naszym oczom ukazał się ten akwedukt.
Niestety nie widziałem tam żadnej tabliczki informacyjnej, ale z domysłów i opisu akweduktów w Stańczykach można wysnuć wniosek że most w Klepojciów jest częścią trasy kolejowej Gołdap-Żytkiejny uruchomionej w roku 1927.
Ponieważ ciekawiło mnie co jest na szczycie mostu, wszedłem a właściwie wdrapałem się tam przez gęste chaszcze i zobaczyłem to
Znalazłem się dzisiaj w miejscu które mam w Łodzi na celowniku, ale zwlekałem z fotkami z powodu kiepskiej pogody. Ale skoro była taka potrzeba by na drugi koniec Łodzi z córką pojechać, to przedstawię Wam to miejsce w formie krótkiego opisu i fotoreportażu.
Na ul. Zgierskiej w Łodzi jest pozostałośc bo byłym obozie hitlerowskim mającym swoją dramatyczną i tragiczna historię.
Przez więzienie na Radogoszczu przeszło w czasie okupacji niemieckiej około 40 tys. osób. Więźniów wywożono stąd do obozów koncentracyjnych i na masowe egzekucje w podłódzkich lasach. Większość osadzonych była oskarżona o przestępstwa przeciwko interesom III Rzeszy, takie jak: szmugiel artykułów żywnościowych czy nielegalne przekroczenia granicy pomiędzy Generalnym Gubernatorstwem a III Rzeszą do której należała wtedy Łódź. Groził za to najwyższy wymiar kary lub zesłanie do obozu.
W nocy z 17 na 18 stycznia 1945 r. Niemcy rozpoczęli mordowanie więźniów. Wobec oporu, jaki napotkali, podpalili więzienie. W płomieniach zginęło 1500 osób, uratowało się tylko 30 więźniów.
Jako pasjonat historii mojego miasta i kraju przedstawiam Wam na moich fotkach tu zmuszające do refleksji miejsce.
1 Całośc budynków obozowych od strony ul. Zgierskiej
2 Fragment mauzoleum poświęcony poległym
3 Tablica pamiątkowa
4 W murze tuż przy wejściu do obozowego muzeum, "wyeksponowano" postacie ofiar zbrodni
5 Na murze wewnętrznym umieszczono obelisk, widoczna jest też wieża wartownicza i duzy pomnik
6 Mury zewnętrzne. Widoczna na zdjęciu wieża, została podpalona razem z więźniami, skaczących z góry palących się wieźnów rozstrzeliwano w....powietrzu
7 Na placu przed obozem stoi wysoki pomnik
Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.![]()
Świetne foty i niezły opis - szkoda, że ta nasza historia jest smutna ...
![]()
Ta bestialska zbrodnia została dokonana dosłownie w przeddzień wyzwolenia Łodzi(19 stycznia).
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:23 ----------
Te fotki są tylko rodzajem informatora. Ja tam wrócę przy ładnej pogodzie i wieczorem gdy włączone będzie oswietlenie.