Strona 130 z 401 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.291 do 1.300 z 4006

Wątek: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.

Miejsce wygląda naprawdę intrygująco i ładnie uchwycone - szczególnie właśnie to z brudnym oknem. Właśnie takie ujęcia osobiście pasują mi do tego typu miejsc
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Miło Was widzieć i wiedzieć, że jeszcze mnie tu ktoś ogląda i czyta. Potraktujcie to trochę jak dedykację i przewodnik, zwłaszcza ci, którzy byli na zlocie i tam nie dotarli. Może te zdjęcia Was kedyś zachęcą.
    Ta moja włóczęga po Łodzi, jest chyba trochę szczęśliwym fartem naznaczona, bo nie miałem pojęcia, że trafi mi się taka okazja.
    Niemal w całkowitych ciemnościach rozświetlonych nielicznymi oknami, pooglądałem sobie trochę "zaplecze" remizy i ustrzeliłem takie kadry.
    Po tej porcji zwiedzania nabrałem pewności, że trzeba tam wrócić i strzelić fotki w remizie i z jej wieży. Ale to już bedzie temat na następne posty.

Dzięki wszystkim za odwiedziny.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019242.jpg
Wyświetleń:	33
Rozmiar:	545,4 KB
ID:	78001   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019245.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	571,2 KB
ID:	78002   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019246.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	588,8 KB
ID:	78003  

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Podoba mi się pierwsza fota. Szczerze to brakuje na niej jakiegoś kata z toporem i kilku odrąbanych głów ociekających krwią
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Miło Was widzieć i wiedzieć, że jeszcze mnie tu ktoś ogląda i czyta. Potraktujcie to trochę jak dedykację i przewodnik, zwłaszcza ci, którzy byli na zlocie i tam nie dotarli. Może te zdjęcia Was kedyś zachęcą.
    Ta moja włóczęga po Łodzi, jest chyba trochę szczęśliwym fartem naznaczona, bo nie miałem pojęcia, że trafi mi się taka okazja.
    Niemal w całkowitych ciemnościach rozświetlonych nielicznymi oknami, pooglądałem sobie trochę "zaplecze" remizy i ustrzeliłem takie kadry.
    Po tej porcji zwiedzania nabrałem pewności, że trzeba tam wrócić i strzelić fotki w remizie i z jej wieży. Ale to już bedzie temat na następne posty.

Dzięki wszystkim za odwiedziny.
    Biker!
    Moje uwagi są takie: odpuść sobie te HDR-y lub zmień aparat, po co ci taka paskudna sieczka na świerkach, scainach , brukach jak np. dwie wrzuty poniżej?,
    Kolejna sprawa, używasz czasem własnego balansu bieli? Jak nie to spróbuj.
    I sprawa trzecia, wiem, że granica dnia jest fotograficznie dobrym czasem ,ale zimą tak jak teraz, dobra porą na zdjęcia jest czas gdzieś od 14.30, a światła, którego brakuje na tych zdjęciach jest więcej i z 520 będą lepsze zdjęcia. Trzeba tylko poczekać na odpowiednie niebo.
    I nie wyciągaj tak mocno, zostaw czasami więcej gęstego cienia, nie rób nic na siłę.
    A w ogóle to poszedłbym tam w okolicy wschodu, ale to ja, który bardziej lubię tę poranną porę.
    AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 4.01.13 o 05:45
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

barmichal76
    Gość

Moja wędrówka po łódzkim Księżym młynie miała na celu wykonanie zdjęć przy zapadających ciemnościach. Chciałem zgromadzić możliwie najciekawsze ujęcia tego magicznego miejsca. Niestety trochę zawiedli mnie gospodarze zabytkowej remizy, bo nie włączyli oświetlenia w najlepszym czasie. Podczas wizyty za remizą, dzięki pomocy kolegi wszedłem na strych, a po drodze zobaczyłem nieduże , niestety brudne z zewnątrz zabytkowe okrągłe okno. Nie dawało ono jakiegoś rewelacyjnego widoku na budynek byłej stajni za remizą. Ale oddawało w swoim kształtem zabytkowy charakter tego miejsca.

Ściemniało się coraz szybciej, gdy znalazłem się na dachu domu kolegi. Miałem stąd fajny widok na zaplecze remizy i wielki budynek loftów.
    Na drugim bardzo fajny klimacik. Pewnie gdyby rzeczywiście włączyli latarenki to byłoby jeszcze lepiej.

Pozdr

---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Biker!
    Moje uwagi są takie: odpuść sobie te HDR-y lub zmień aparat, po co ci taka paskudna sieczka na świerkach, scainach , brukach jak np. dwie wrzuty poniżej?,
    Kolejna sprawa, używasz czasem własnego balansu bieli? Jak nie to spróbuj.
    I sprawa trzecia, wiem, że granica dnia jest fotograficznie dobrym czasem ,ale zimą tak jak teraz, dobra porą na zdjęcia jest czas gdzieś od 14.30, a światła, którego brakuje na tych zdjęciach jest więcej i z 520 będą lepsze zdjęcia. Trzeba tylko poczekać na odpowiednie niebo.
    I nie wyciągaj tak mocno, zostaw czasami więcej gęstego cienia, nie rób nic na siłę.
    A w ogóle to poszedłbym tam w okolicy wschodu, ale to ja, który bardziej lubię tę poranną porę.
    AP.
    Wschód na Księżym Młynie jest fajny, ale w tej części gdzie był ostatnio BIKER, słońce przez długi czas jest schowane za wysokim budynkiem dawnej przędzalni (lofty).
    Co do HDRów i balansu bieli to bym się zgodził.
    Pozdr

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Witam ziomków i podglądaczy.
    Dzięki za wizytę i ciekawe uwagi.
    Andrzeju żadne z pokazanych przeze mne zdjęć, nie jest HDerem, tylko obrazem SEPIA który ustawiłem w OL.Viewerze. Wszystkie fotki to są rawy, tak przeze mnie obrobione jak umiem. Pora dnia była zgodna z tym co zasugerowałeś, byłem tak od ok. 14 aż do 19, co potwierdzą exify ze zdjęć. te fotki poniżej zrobiłem ok. godź 16.11. Jak widzicie na remizie latarnie się nie palą.

W okresie zimy, jet to jedyna sensowna pora na zdjęcia w tym miejscu, bo wysoka zabudowa loftów, co potwierdził barmichał, ogranicza szanse na ładne zdjęcia do minimum i nie pomoże tu nawet najładniejsze niebo.
    We wszystkich zdjęciach balans bieli ustawiony był na "chmurkę", a tylko w nielicznych skorzystałem z tematycznego "Zachodu słońca" jako wersji eksperymentalnej. Ujęć robiłem kilka więć miałem możliwość późniejszego podglądu.
    I jeszcze jedno, fotki robiłem E-620 + 12-60. Wiem, że może popełniłem trochę błędów w ustawieniach, ale spróbuję to jeszcze poprawić. Cel wycieczki został osiągnięty w rozumieniu szkoleniowym.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019149.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	727,6 KB
ID:	78014   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019156.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	564,4 KB
ID:	78015  

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Zacznij numerować wrzutki ... pliz
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Zacznij numerować wrzutki ... pliz
    Ja też proszę.

Choć w sumie zawsze mozna odwoływać się do numeru posta.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Witam ziomków i podglądaczy.
    Dzięki za wizytę i ciekawe uwagi.
    Andrzeju żadne z pokazanych przeze mne zdjęć, nie jest HDerem, tylko obrazem SEPIA który ustawiłem w OL.Viewerze. Wszystkie fotki to są rawy, tak przeze mnie obrobione jak umiem. Pora dnia była zgodna z tym co zasugerowałeś, byłem tak od ok. 14 aż do 19, co potwierdzą exify ze zdjęć. te fotki poniżej zrobiłem ok. godź 16.11. Jak widzicie na remizie latarnie się nie palą.

W okresie zimy, jet to jedyna sensowna pora na zdjęcia w tym miejscu, bo wysoka zabudowa loftów, co potwierdził barmichał, ogranicza szanse na ładne zdjęcia do minimum i nie pomoże tu nawet najładniejsze niebo.
    We wszystkich zdjęciach balans bieli ustawiony był na "chmurkę", a tylko w nielicznych skorzystałem z tematycznego "Zachodu słońca" jako wersji eksperymentalnej. Ujęć robiłem kilka więć miałem możliwość późniejszego podglądu.
    I jeszcze jedno, fotki robiłem E-620 + 12-60. Wiem, że może popełniłem trochę błędów w ustawieniach, ale spróbuję to jeszcze poprawić. Cel wycieczki został osiągnięty w rozumieniu szkoleniowym.
    Weż wrzuć ze dwa RAW-y , zobaczę co sie da z tego zrobić po mojemu. Interesuje mnie brama z latarniami i skośny budynek z brukiem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Skoro jest zainteresowanie a nawet prośba z przyjemnością pokażę Wam orginały.
    1. Brama prowadzącana zaplecze zabytkowej remizy

2. Budynek remizy z "profila" i fragment bruku

Mam do Was tylko jedną prośbę- pokażcie kto co zrobił. To nie koniec fotek z Księżego młyna. Ja dzisiaj też tam byłem, nawet do wnętrza loftów dotarłem. Ale mam też coś, co śmiało ogę nazwać sensacją ze swojego punktu widzenia. Widziałem trzeci budynek fabryczny w stanie zrujnowanym, który stoi z tyłu tego przy ulicy. Tam też wkrótce wejdę z Olkiem. Na tym nie koniec, byłem w ruinach przędzalni Grohmana i znalazłem miejsca na świetne foty. Udała mi się dzisiejsza wyprawa, wkrótce pokażę Wam to co sfociłem.

P.s.Ten post jest jednocześnie próbą wstawiania zdjęć z ich numerowaniem. Jeśli coś mi nie wyszło,miło będzie jak doradzicie co mam zrobić lepiej. Zrewanzuję się fotkami.
    Załączone pliki Załączone pliki