Miejsce wygląda naprawdę intrygująco i ładnie uchwycone - szczególnie właśnie to z brudnym oknem. Właśnie takie ujęcia osobiście pasują mi do tego typu miejsc![]()
Miejsce wygląda naprawdę intrygująco i ładnie uchwycone - szczególnie właśnie to z brudnym oknem. Właśnie takie ujęcia osobiście pasują mi do tego typu miejsc![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Miło Was widzieć i wiedzieć, że jeszcze mnie tu ktoś ogląda i czyta. Potraktujcie to trochę jak dedykację i przewodnik, zwłaszcza ci, którzy byli na zlocie i tam nie dotarli. Może te zdjęcia Was kedyś zachęcą.
Ta moja włóczęga po Łodzi, jest chyba trochę szczęśliwym fartem naznaczona, bo nie miałem pojęcia, że trafi mi się taka okazja.
Niemal w całkowitych ciemnościach rozświetlonych nielicznymi oknami, pooglądałem sobie trochę "zaplecze" remizy i ustrzeliłem takie kadry.
Po tej porcji zwiedzania nabrałem pewności, że trzeba tam wrócić i strzelić fotki w remizie i z jej wieży. Ale to już bedzie temat na następne posty.
Dzięki wszystkim za odwiedziny.
Podoba mi się pierwsza fota. Szczerze to brakuje na niej jakiegoś kata z toporem i kilku odrąbanych głów ociekających krwią![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Biker!
Moje uwagi są takie: odpuść sobie te HDR-y lub zmień aparat, po co ci taka paskudna sieczka na świerkach, scainach , brukach jak np. dwie wrzuty poniżej?,
Kolejna sprawa, używasz czasem własnego balansu bieli? Jak nie to spróbuj.
I sprawa trzecia, wiem, że granica dnia jest fotograficznie dobrym czasem ,ale zimą tak jak teraz, dobra porą na zdjęcia jest czas gdzieś od 14.30, a światła, którego brakuje na tych zdjęciach jest więcej i z 520 będą lepsze zdjęcia. Trzeba tylko poczekać na odpowiednie niebo.
I nie wyciągaj tak mocno, zostaw czasami więcej gęstego cienia, nie rób nic na siłę.
A w ogóle to poszedłbym tam w okolicy wschodu, ale to ja, który bardziej lubię tę poranną porę.
AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 4.01.13 o 05:45
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Na drugim bardzo fajny klimacik. Pewnie gdyby rzeczywiście włączyli latarenki to byłoby jeszcze lepiej.
Pozdr
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:51 ----------
Wschód na Księżym Młynie jest fajny, ale w tej części gdzie był ostatnio BIKER, słońce przez długi czas jest schowane za wysokim budynkiem dawnej przędzalni (lofty).
Co do HDRów i balansu bieli to bym się zgodził.
Pozdr
Witam ziomków i podglądaczy.
Dzięki za wizytę i ciekawe uwagi.
Andrzeju żadne z pokazanych przeze mne zdjęć, nie jest HDerem, tylko obrazem SEPIA który ustawiłem w OL.Viewerze. Wszystkie fotki to są rawy, tak przeze mnie obrobione jak umiem. Pora dnia była zgodna z tym co zasugerowałeś, byłem tak od ok. 14 aż do 19, co potwierdzą exify ze zdjęć. te fotki poniżej zrobiłem ok. godź 16.11. Jak widzicie na remizie latarnie się nie palą.
W okresie zimy, jet to jedyna sensowna pora na zdjęcia w tym miejscu, bo wysoka zabudowa loftów, co potwierdził barmichał, ogranicza szanse na ładne zdjęcia do minimum i nie pomoże tu nawet najładniejsze niebo.
We wszystkich zdjęciach balans bieli ustawiony był na "chmurkę", a tylko w nielicznych skorzystałem z tematycznego "Zachodu słońca" jako wersji eksperymentalnej. Ujęć robiłem kilka więć miałem możliwość późniejszego podglądu.
I jeszcze jedno, fotki robiłem E-620 + 12-60. Wiem, że może popełniłem trochę błędów w ustawieniach, ale spróbuję to jeszcze poprawić. Cel wycieczki został osiągnięty w rozumieniu szkoleniowym.
Zacznij numerować wrzutki ... pliz![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Skoro jest zainteresowanie a nawet prośba z przyjemnością pokażę Wam orginały.
1. Brama prowadzącana zaplecze zabytkowej remizy
2. Budynek remizy z "profila" i fragment bruku
Mam do Was tylko jedną prośbę- pokażcie kto co zrobił. To nie koniec fotek z Księżego młyna. Ja dzisiaj też tam byłem, nawet do wnętrza loftów dotarłem. Ale mam też coś, co śmiało ogę nazwać sensacją ze swojego punktu widzenia. Widziałem trzeci budynek fabryczny w stanie zrujnowanym, który stoi z tyłu tego przy ulicy. Tam też wkrótce wejdę z Olkiem. Na tym nie koniec, byłem w ruinach przędzalni Grohmana i znalazłem miejsca na świetne foty. Udała mi się dzisiejsza wyprawa, wkrótce pokażę Wam to co sfociłem.
P.s.Ten post jest jednocześnie próbą wstawiania zdjęć z ich numerowaniem. Jeśli coś mi nie wyszło,miło będzie jak doradzicie co mam zrobić lepiej. Zrewanzuję się fotkami.![]()