Te lofty to na drugim czy piątym ? Szkoda że 5 krzywo wisi na 2 szlaban przeszkadza. Wędruj dalej Biker i pstrykaj![]()
Te lofty to na drugim czy piątym ? Szkoda że 5 krzywo wisi na 2 szlaban przeszkadza. Wędruj dalej Biker i pstrykaj![]()
Jacek
Przepraszam zapomniałem dokładnie opisać. Na drugim to remiza strażącka, 3 to jej opis, 4 to zruinowana przędzalnia Grohmana, a 5 to fragment wejścia do remizy i lofty w tle po prawej stronie.
Chętnie bym zobaczył te lofty od środka , ale pewnie nie masz takiej możliwości ?
Jacek
Nie za bardzo ochrona chce na te lofty wpuszczać(do wnętrza). Ja napisałem specjalną prośbę wg. cytowanego wzoru, że moje zdjęcia nie będą szkodą dla firmy............ Zgodę dostałem, ale jeszcze nie było okazji żeby tam połazić. A do wnętrz puszczać nie chcą, bo tam firm dużo z dobytkiem. Ładnie tam to wygląda (raz byłem w towarzystwie). Ciekawe są stare wersje okrągłych klatek schodowych. Pytałem o możliwość zrobienia zdjęć z dachu albo wysokiego okna- zapomnij. Nie zgodzili się.
W tej części pokażę Wam jako ciekawostkę, to co stoi za zabytkową remizą strażacką.
Na fotkach widać stare budynki które w czasch świetności fabryki Scheiblera służyły za stajnie dla koni i podręczne pomieszczenia gospodarcze oraz warsztaty napraw. Dziś to budynki mieszkalne, a z tego co się dowiedziałem, prywatny najemca skutecznie podwyżkami czynszów pozbywa się kolejnych lokatorów.
Na drugiej fotce widać stary plac ćwiczeń strażaków z dzisiejszymi komórkami. Na 4 fotce zabytkowy hydrant wodny.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 2.01.13 o 19:03
http://www.marcus-hebel.de/foto/links.html
prosty, dość dobry programik do prostowania perspektywy
andtor kłaniam się, bardzo Tobie dziękuję. A zdjęcie.............?? Brak słów. Całe szczęście, że na statywie robiłem i dało się takie coś wyciągnąć, ja jeszcze swojego nie mam, ale jak zrobię pokażę. Teraz to ja na pewno tam pójdę i dobrze się na niespodzianki przygotuję. Będą z tego foty.
dzięki chłopaki za odwiedziny, grzeczność i link do programu (yamada). Mam jeszcze trochę fot z "zaplecza" remizy" i ciekawe ujęcia przez okrągłe okno. Wstawię jak tylko będą gotowe.
Moja wędrówka po łódzkim Księżym młynie miała na celu wykonanie zdjęć przy zapadających ciemnościach. Chciałem zgromadzić możliwie najciekawsze ujęcia tego magicznego miejsca. Niestety trochę zawiedli mnie gospodarze zabytkowej remizy, bo nie włączyli oświetlenia w najlepszym czasie. Podczas wizyty za remizą, dzięki pomocy kolegi wszedłem na strych, a po drodze zobaczyłem nieduże , niestety brudne z zewnątrz zabytkowe okrągłe okno. Nie dawało ono jakiegoś rewelacyjnego widoku na budynek byłej stajni za remizą. Ale oddawało w swoim kształtem zabytkowy charakter tego miejsca.
Ściemniało się coraz szybciej, gdy znalazłem się na dachu domu kolegi. Miałem stąd fajny widok na zaplecze remizy i wielki budynek loftów.