Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 11-polowy AF

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fotografia sportowa/ruchu, a co

O dziwo to bardzo dobrze działa - ustawienie C-AF i wszystkich 11 pól AF - aparat jest mądry i większość zdjęć jest 'celnych'. Nie przeprowadzałam dokładnych testów , na ile jest to inteligentne/przewidywalne i jak to dokładnie działa, ale w zwykłym, codziennym fotografowaniu wariatów jak w załączniku, takie ustawienie sprawdza się najlepiej (lepiej niż np. diamencik czy jeden konkretny punkt).

Czy będzie szybciej niż mając ustawiony 1 punkt? Nie wiem, ale na pewno fotografowi będzie łatwiej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mini_rP7078160.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	123,3 KB
ID:	43183  
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aaa, jeśli masz jednolite tło i wyróżniający się obiekt to tym bardziej i tym łatwiej.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Ja jak miałem e-3 używałem albo centralnego, albo 5 środkowych.
    11 pól to nie tylko loteria, to czasem i kiepska sprawa, np. dla Sigmy 105mm,
    która jako powolny obiektyw po np. ustawieniu ostrości nie tym punktem AF wraca potem dłuuugo.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

zonkinho
    Gość
    w systemie 4/3 11 pól AF jest gwarantem sprawnego AF, bo w takim e-510 gdzie mamy 3 to boczne można sobie odpuścić choćby przy szkiełku 50/2 a na 11 polowym działa świetnie na każdym polu. Choć bardziej tu chodzi o to, że w E-3/E-5/E-30 są podwójnie krzyżowe wszystkie, a boczne pkt w tańszych body są o **** potłuc, czy jak się to mówi....

W każdym razie od przybytku głowa nie boli. Często używam bocznych pkt i w zasadzie wszystkich jakich mam, ponieważ operuję na małej głębi ostrości, a wtedy przekadrowanie zdjęćia choć trochę może skończyć się źle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Akurat w E-3 10 z tych 11 pól AF można sobie w buty wsadzić. Tak więc tutaj można jedynie powiedzieć, że fajnie by było mieć je w pełni sprawne do użytku, bo obecnie służą raczej jako ozdoba tabelki ze specyfikacją.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    O przy takim zdjęciu jak pokazał jagger

gdzie aparat masz zafiksowany na statywie - czasem szybciej wykorzystać jeden z jedenastu niz luzować głowicę statywu i przekadrowywać całość łapać ostrość i znów wracać do poprzednich ustawień,,,,

wtedy dużo pól af - przyda się bardziej niż tylko 3
    Witam !

Fajnie pokazana ta mucha, ze mozna na tak
    malym obszarze wloski policzyc.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Z tymi jedenastoma punktami to jeszcze jest taki myk, że są w menu dwa tryby działania: o większej i mniejszej precyzji. Ponieważ nie mam już e-30 więc nie pamiętam gdzie to jest ale z tego co pamiętam to ten o mniejszej precyzji był szybszy jak się używało 12-60. Przy ZD 50mm i makro to często korzystałem z trybu o większej precyzji bo nie zależało mi tak na prędkości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kopenhaga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    O, a to zaraz sprawdzę... opcja taka oczywiście w menu jest, ale nigdy nie używałem tego mniej dokładnego, się zobaczy, się pomyśli...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    nie wiem, zmierzyć tego nie ma jak, a tak na oko to różnicy nie stwierdzam...
    Ostatnio edytowane przez Sawicjusz ; 24.02.11 o 14:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sprawdź w ten sposób - stań przed krzewem/drzewem i przez gęstwinę gałęzi i liści ostrz na coś na dalszym planie. Efekt powinien być taki, że na mniejszej precyzji aparat będzie się gubił i nie za każdym razem złapie to, co chcesz. Precyzyjniejszy AF wyostrzy, choć wolniej, prawidłowo.
    Działa też przy ostrzeniu przez siatkę o małych oczkach.
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeżeli "czułość AF" działa tak samo w korpusach jednocyfrowych jak w E-620 czy E-30 (z tymi mam doświadczenie) to jest to ni mniej ni więcej tylko wybór rozmiaru pola centralnego - albo to wielkie koło, albo mały kwadracik. Na małym polu jest precyzyjniej, bardzo przydatna rzecz przy płytkiej GO albo polowaniu na ptaki w krzakach.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów