Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Laik ogromnie prosi o radę - zdjęcia do sklepu internetowego

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Laik ogromnie prosi o radę - zdjęcia do sklepu internetowego

Witam!

Wkrótce otwieram sklep internetowy z odzieżą, do którego sama będę robiłą zdjęcia przestrzenne. Piszę tutaj ponieważ mam zerowe doświadczenie w tworzeniu zdjęć studyjnych i proszę Was o kilka rad. Posiadam Olympusa e-510, planuję zakupić obiektyw 14-54 oraz lampę FL-50R. Czy moglibyście mi poradzić jaki osprzęt powinnam kupić do swojego 'studia', aby móc bez przeszkód robić odpowiednie zdjęcia? Pomieszczenie, które będę mogła wykorzystać ma wymiary 3,5x4,5m (wiem, że jest małe, mam nadzieję, że wystarczy ), natomiast pozować będą mi manekiny :P
    Na wyposażenie (lampy, tła i nie wiem co jeszcze będę musiała posiadać, chciałabym przeznaczyć maksymalnie 2000 zł.)

Jeszcze jedneo pytanie, czy jest możliwość podłączenia e510 to komputera w trakcie robienia zdjęć?

Z góry ogromnie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Odpuscilbym sobie temat.Bez podstawowej wiedzy nie ruszysz.A po drugie nikt jeszcze chyba oglada pstrykow z allegro na monitorach 3D.To nowa technika i jeszcze nie taka popularna.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Ofelia Zobacz posta
    Witam!

Wkrótce otwieram sklep internetowy z odzieżą, do którego sama będę robiłą zdjęcia przestrzenne.

Jeszcze jedneo pytanie, czy jest możliwość podłączenia e510 to komputera w trakcie robienia zdjęć?

Pozdrawiam!
    Przed robieniem jest mozliwosc,w trakcie raczej sensu nie ma
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 14.02.11 o 16:22 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Odpuscilbym sobie temat.Bez podstawowej wiedzy nie ruszysz.A po drugie nikt jeszcze chyba oglada pstrykow z allegro na monitorach 3D.To nowa technika i jeszcze nie taka popularna.

zdjecia przestrzenne polegają na tym, że można sobie je obrucić o 360st. więc nie potrzebne sa żadne monitory 3d
    poza tym nie o taką radę prosiłam, nie mam wiedzy, ale pragnę ją zdobyć, więc zamiast tracić energię na próbę zniechęcenia mnie mogłeś po prostu dać mi odpowiedzi, o które proszę w tym wątku. Jeśli nie to trudno, dziękuję za zainteresowanie tematem
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Chodziło mi o to czy w trakcie robienia zdjęć można widzieć obraz na monitorze.
    Ostatnio edytowane przez Ofelia ; 14.02.11 o 16:28 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Potrzebujesz tło, kartonowe, albo jeśli Ciebie nie stać polipropylenowe. Kartonowe jednak da lepszy efekt.
    Szerokości najlepiej ponad 2 metry.
    Dwie lampy błyskowe z softboxem, statywy do lamp. Ewentualnie do tej lampy błyskowej co masz możesz kupić softbox i kupić jeszcze jedną lampę.
    Softboxy najlepiej prostokątne, im większe tym lepiej
    Kupujesz jeszcze coś, na czym zawiesisz tło.
    Wyzwalać możesz albo przez fotocelę, albo kup system radiowego wyzwalania.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    zdjecia przestrzenne polegają na tym, że można sobie je obrucić o 360st. więc nie potrzebne sa żadne monitory 3d:
    Tzn. trzeba zrobić ileśtam zdjęć obracającego się przedmiotu (lub przemieszczać się wokół niego z aparatem) i z tego jakiś program automagicznie robi taką jakby antypanoramę? Daj linka do jakiegoś przykładu bo nie rozumiem o co chodzi dokładnie.

Chodziło mi o to czy w trakcie robienia zdjęć można widzieć obraz na monitorze.
    Nie w Olympusie, weź pod uwagę kompakty, w Canonie A720 jest podgląd na żywo na komputerze na przykład. powinien wystarczyć, do sklepu internetowego rozdzielczość zdjęć będzie raczej niska, chyba że przewidujesz powiększanie.

Mały edit: w Olku oczywiście jest sterowanie aparatem przez komputer, ale widać tylko wynik - zrobione zdjęcie. Nie wiesz, czy ustawiła się ostrość prawidłowo, nie masz podglądu na kadr przed zrobieniem zdjęcia. Ot, taki podgląd zrobionego zdjęcia w większym rozmiarze niż wyświetlacz aparatu.

Edit nr. 2: takie coś?
    http://www.wizytowe.com/images/bombka-drapowana.swf
    W takiej rozdzielczości? Tu obraca się "model", światło jest zawsze z tej samej strony. Żeby było szybko, łatwo i wygodnie - najistotniejszym elementem byłoby urządzonko, które będzie obracało manekinem co np. 10 stopni, wyzwalało migawkę, i tak do pełnego obrotu, tło i oświetlenie w postaci np. http://allegro.pl/zestaw-oswietlenio...461860735.html wyzwalane wbudowaną lampą. Kit 14-42 wystarczy w zupełności.

Edit nr. 3: a taki efekt będzie jak się nie będzie równo obracało/przesunie się manekin/zmieni się odległość/ogniskową... tragedia
    http://www.wizytowe.com/images/stori...upel/supel.swf
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 14.02.11 o 19:10
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Tzn. trzeba zrobić ileśtam zdjęć obracającego się przedmiotu (lub przemieszczać się wokół niego z aparatem) i z tego jakiś program automagicznie robi taką jakby antypanoramę? Daj linka do jakiegoś przykładu bo nie rozumiem o co chodzi dokładnie.

Nie w Olympusie, weź pod uwagę kompakty, w Canonie A720 jest podgląd na żywo na komputerze na przykład. powinien wystarczyć, do sklepu internetowego rozdzielczość zdjęć będzie raczej niska, chyba że przewidujesz powiększanie.

Mały edit: w Olku oczywiście jest sterowanie aparatem przez komputer, ale widać tylko wynik - zrobione zdjęcie. Nie wiesz, czy ustawiła się ostrość prawidłowo, nie masz podglądu na kadr przed zrobieniem zdjęcia. Ot, taki podgląd zrobionego zdjęcia w większym rozmiarze niż wyświetlacz aparatu.

Edit nr. 2: takie coś?
    http://www.wizytowe.com/images/bombka-drapowana.swf
    W takiej rozdzielczości? Tu obraca się "model", światło jest zawsze z tej samej strony. Żeby było szybko, łatwo i wygodnie - najistotniejszym elementem byłoby urządzonko, które będzie obracało manekinem co np. 10 stopni, wyzwalało migawkę, i tak do pełnego obrotu, tło i oświetlenie w postaci np. http://allegro.pl/zestaw-oswietlenio...461860735.html wyzwalane wbudowaną lampą. Kit 14-42 wystarczy w zupełności.

Edit nr. 3: a taki efekt będzie jak się nie będzie równo obracało/przesunie się manekin/zmieni się odległość/ogniskową... tragedia
    http://www.wizytowe.com/images/stori...upel/supel.swf
    Dokładnie o coś takiego mi chodziło http://www.wizytowe.com/images/bombka-drapowana.swf, dodatkowo będzie również brzybliżanie na dowolnie wybrany fragment. Planuję zakup platformy obrotowej oraz odpowiedniego programu do 'montowania' takich zdjęć. Dostępne są również platfomy auomatyczne, sterowane z komputera - bardzo wygodne, ale cena jest dość hmm kosmiczna, za pewne dzięki zerowej konkurencji Dlatego właśnie kupię taką, którą steruje się ręcznie, trzeba będzie się troszkę pomęczyć, ale jakoś to zniosę, oby efekt nie był taki jak na zdjęciu z niebieską sukienką

Dziękuję bardzo za rady, na prawdę bardzo mi pomagają

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Dodam jeszcze, ze tlo jest zapewne zielone i usuwane pozniej w programie.
    Ale dla pewnosci poczytalbym o programie, ktory chcesz kupic do tej obrobki.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Alleg_pl
    Gość
    ja bym zasugerowal zmajstrowanie malej obracanej podstawki na silniczku i potem ze statywu robisz serie np 36 zdjec (migawka juz mnie boli) i skladasz w programie. do takiego czegos sugerowalbym jednak oswietlenie stałe, zadne lampy poza naprawde drogimi studyjnymi nie wytrzymaja takich serii.
    chyba ze chcesz siedziec nad tymi przedmiotami dzien i noc do 2011 roku :d

ja bym do tego celu kupił jakiegos kompakta, mpix nie potrzebujesz, a chociaz migawki nie zjedziesz... (pomysl, 10 przedmiotow= 360 zdj. 100 przedmiotow 3.600 klapniec... :/ a pewnie tych przedniotow bedzie wiecej jak 100...)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Do takich zdjęć potrzebujesz dwóch lamp. Jedną na przepalenie tła (może być FL-ka), drugą najlepiej jakąś najmniejszą studyjną, z regulacją energii błysku, około 100-150Ws.
    Do tej studyjnej softbox (może być prostokątny 50x70cm. Takie zwykle są do nich) i statyw oświetleniowy. Do tego wyzwalacz z dwoma odbiornikami dla wygody najlepiej radiowy. No i białe tło. Dowolne bo i tak je przepalasz.
    Lampę na tło ustawiasz za manekinem lub na podłodze albo pod sufitem centralnie i ustawiasz na środek tła.
    Tą studyjną np. centralnie od góry 45st. albo z góry i z boku.
    Najpierw aparat w tryb M na 1/125s. przysłona około 5,6 do 8
    Wyzwalasz tylko lampę główną. Ustawiasz energię błysku tak aby poprawnie naświetlić manekina.
    Kiedy już to uzyskasz, uruchamiasz dodatkowo tę na tło. Energię ustawiasz tak aby przepalić tło ale nie za mocno, bo zaleje Ci pomieszczenie światłem i odbicia oświetlą manekina niechcianym światłem. Najlepiej byłoby pomalować ten pokój na szaro, aby nie zalewało go światłem bo stracisz cienie i będzie płasko.
    I obracasz manekina...
    Najwygodniej byłoby z dwoma studyjnymi bo nie bawisz się w żadne baterie itp. do FL-ki.
    Teraz podsumowanie:
    Lampa np. taka: http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html - 279zł.
    Softbox do niej około 100zł.
    Statyw wystarczy W803 za 45zł.
    Tło za około 30zł.
    Wyzwalacz radiowy do Olka najlepiej to: http://www.fotcom.pl/pixel-pawn-tf36...nic-p-550.html z dwoma odbiornikami około 250zł.
    Niski statyw do lampy na tło około 45zł.
    To tyle. Jeśli coś jest niezrozumiałe albo chcesz wiedzieć więcej to śmiało.
    Powodzenia!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    DZIEKUJĘ bardzo wszystkim za rady, wszystkie wezmę pod uwagę i pozwolę sobie zawrócić Wam głowę, gdy będę miała jeszcze jakąś pustkę (a zapewne tak będzie :P ) już Was lubię

Mam jeszcze jeden problem, który może pomożecie mi rozwiązać. W ustawieniach aparatu jest zaznaczone, żeby robił RAWy, a wcale się tak nie dzieje. Kompletnie nie rozumiem dlaczego, bo kiedyś było wszystko z tym w porządku. Ostatnio nawet zaktualizowałam sobie firmware, pomyślałam, że przy okazaji może problem z rawami się rozwiąże ale gucio, jpg i kropka heeelp
    Ostatnio edytowane przez Ofelia ; 16.02.11 o 18:37