Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: "SoftBox" Szybkie pytanie szybka pdpowiedź.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Pozwolicie, że przyłączę się do dyskusji ? Dzisiaj zamierzam kupić lightsphere, ale o tym za moment.

Jednak do tej pory używałem głównie danonka na FL-36.
    Ostatnio zrobiłem kilka zdjęć mojej córce za pomocą właśnie lapki, danonka i tele. Córka stała dokładnie tyłem do słońca, więc ja żeby ją doswietlić, no sami wiecie. Czyli co, danonek powinien pokazać mi smoliste cienie na twarzy, czy za modelką ? No właśnie nie do końca rozumiem. Proszę zobaczcie to tylko 4 zdjęcia TUTAJ Ale próbowałem z gołą lampą i pod kątem i na wprost i efekt był mierny, a wydaję mi się że 45 st. plus danonek na wolnym powietrzu daje całkiem niezłe rezultaty.

A teraz w sprawie lightsphere, mleczny, czy przeźroczysty Waszym zdaniem lepiej kupić ? A może nie kupować ? Jakaś ostateczna podpowiedź ?
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Pozwolicie, że przyłączę się do dyskusji ? Dzisiaj zamierzam kupić lightsphere, ale o tym za moment.

Jednak do tej pory używałem głównie danonka na FL-36.
    Ostatnio zrobiłem kilka zdjęć mojej córce za pomocą właśnie lapki, danonka i tele. Córka stała dokładnie tyłem do słońca, więc ja żeby ją doswietlić, no sami wiecie. Czyli co, danonek powinien pokazać mi smoliste cienie na twarzy, czy za modelką ? No właśnie nie do końca rozumiem. Proszę zobaczcie to tylko 4 zdjęcia TUTAJ Ale próbowałem z gołą lampą i pod kątem i na wprost i efekt był mierny, a wydaję mi się że 45 st. plus danonek na wolnym powietrzu daje całkiem niezłe rezultaty.

A teraz w sprawie lightsphere, mleczny, czy przeźroczysty Waszym zdaniem lepiej kupić ? A może nie kupować ? Jakaś ostateczna podpowiedź ?
    Cienie za modelką miałbyś wtedy,gdyby za nią było jakieś bliskie tło np ściana.
    Przy słońcu z tyłu Twój błysk tylko rozjaśnił (wyeliminował )cień z przodu modelki.
    Następnym razem klapnij jeszcze fotkę bez lampy i porównaj.
    W terenie gdzie nie ma bliskiego tła tylne cienie nie występują.

Alleg_pl
    Gość
    p.s Robercie, Pozwalam sobie zmodyfikowac troche twoj "przykład"

co ty na to?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	poprawka.jpg
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	78,5 KB
ID:	43182  

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Cienie za modelką miałbyś wtedy,gdyby za nią było jakieś bliskie tło np ściana.
    Przy słońcu z tyłu Twój błysk tylko rozjaśnił (wyeliminował )cień z przodu modelki.
    Następnym razem klapnij jeszcze fotkę bez lampy i porównaj.
    W terenie gdzie nie ma bliskiego tła tylne cienie nie występują.
    Oczywiście bez lampy też było, efekt to ciemna twarz i poprawne tło albo poprawnie naswietlona twarz i biało wokoło. Z danonkiem przy scianach na wolnym powietrzu też miałem doczynienia i zawsze efekt był lepszy niz goły palnik. Pomijając cienie za modelką to eliminuje przecież cienie pod nosem, nie spłaszcza tak obrazu. Mylić się mogę bo specjalistą nie jestem.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Oczywiście bez lampy też było, efekt to ciemna twarz i poprawne tło albo poprawnie naswietlona twarz i biało wokoło. Z danonkiem przy scianach na wolnym powietrzu też miałem doczynienia i zawsze efekt był lepszy niz goły palnik. Pomijając cienie za modelką to eliminuje przecież cienie pod nosem, nie spłaszcza tak obrazu. Mylić się mogę bo specjalistą nie jestem.
    W Twoim przypadku nie ma znaczenia co założysz na lampę.
    Nie ma bliskiego tła nie ma z tyłu cienia.
    Natomiast front modelki zawsze bedzie doświetlony jeśli błyśniesz lampą.
    Dobrze spisuje sie wbudowana bo ma duży kąt rozsyłu światła .
    Przy dodatkowej lampie coś założone na palnik trochę rozprasza to światło
    i obiekt jest doświetlony tak jakoś bardziej plastycznie.

PS.Ja też nie jestem specjalistą to tak z doświadczenia.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rafał, osobiscie używam często ''danonka/mydelniczki'' bo jak dla mnie w praktyce efekty są widoczne zdecydowanie, jak już pisał Mariush;

- szeroki kąt ( na duzych salach, kościołach ),
    - oraz foty z bliska,
    - i w róznych przypadkach jego działanie widać.

Jak by nie było ten kawałek plastiku znacznie zwiększa powierzchnię palnika na starcie, zjada trochę światła ale i światło się inaczej rozprasza. I napewno działa lepiej niż wątkowy ''mini softbox'' bo nie daje ''strumienia'' lecz rozprasza światło we wszystkie strony.

OCZYWISCIE MOWA O FOTOGRAFOWANIU ZE ŚWIATŁEM ODBITYM bo w przypadku ''gołej lampy w pysk'' różnice nie są w zasadzie widoczne.

Pozdro
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    p.s Robercie, Pozwalam sobie zmodyfikowac troche twoj "przykład"
    co ty na to?
    Odpowiem Ci cytatem z mojego posta z przykładami

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zakładamy, że nie mamy jasnych ścian i sufitu w pobliżu. Czyli sytuacja jak np. w wielu kościołach lub tak jak na zewnątrz.
    Owszem, na przykładzie w przerobionym rysunku danonek sprawi, że światło będzie "bezcieniowe", bo odbite od sufitu (pięknie rozproszone). Ale to samo osiągniesz waląc w sufit gołą lampą i doświetlając pierwszy plan karteczką (wizytówką na gumce albo wbudowaną w niektóre lampy karteczką). Różnica taka, że Danonek zabierze Ci ok. 1 Ev światła. Tam, gdzie sufit jest wysoko lepiej strzelić światłem skierowanym, po odbiciu i tak na się pięknie rozproszy. Strzelając z danonkiem może braknąć światła, bo jak pisałem mleczny plastik zabierze ok. 1EV, światło rozproszone (promieniście, to ważne) może po odbiciu nie dotrzeć z odpowiednią mocą.

Używanie danonka jest w takich przepadkach bezsensowane, bo ten sam efekt można uzyskać w łatwiejszy (i z mniejszymi stratami) sposób gołą lampą z karteczką.

Jedyne sensowne użycie danonka to opisany wcześniej przez Mariusza i zilustrowany przeze mnie przykład z wielkimi parasolkami i dużymi transparentnymi dyfuzorami (półprzezroczyste blendy).

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Ponadto, twoje wykresy przeczą temu co mówisz... pokazujesz bowiem, że danonek rozprasza światło (a więc lepiej odbija się ono od wszystkiego co dookoła),
    Czytaj wyżej moją odpowiedź na post Allega. Danonek rozprasza światło "promieniście", emituje światło z jednego punktu i dlatego takie światło powoduje smoliste cienie. Jeszcze raz powtórzę - ŚWIATŁO BEZCIENIOWE UZYSKUJE SIĘ DUŻYMI POWIERZCHNIAMI ŚWIECENIA!!!!

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    a potem piszesz że nie ma różnic między gołą lampą i danonkiem... zdecyduj się w końcu, bo nie wiem już z czym mam się kłócić!!!
    W takiej sytuacji jaką opisałem (nie ma w pobliżu sufitu ani ścian) nie ma żadnej różnicy czy świecisz gołą lampą czy danonkiem. Bo mają identyczną (czytaj nikczemnie małą) powierzchnię świecenia.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Mariuszu, to moja ostatnia próba wyjaśnienia Ci tych niuansów. Już nie mam siły.

Na poniższym rysunku pokazałem jak działa danonek - rozprasza "promieniście", świeci tak jakby dookoła. Na rysunku to czarne promienie plus czerwone. Wciąż zakładamy, że nie ma w pobliżu ani sufitu ani ścian.

05

Promienie czerwone pokazują jak działa goła lampa.

Za postacią powstaną cienie, bo nie dotrze tam światło. I będą miały taką samą intensywność w obu przypadkach, bo goła lampa świeci tak samo jak danonek. Z tą różnicą, że emituje tylko wycinek oświetlający scenę. Promienie czarne (czarne kreski na rysunku) oświetlą w tym przypadku kosmos i powiększą dziurę ozonową. Nie będą miały ŻADNEGO WPŁYWU NA ZDJĘCIE.

W obu przypadkach efekt będzie taki sam.

Mariuszu, jeśli po takiej łopatologii dalej będziesz tkwił w świecie mitów o czarodziejskich danonkach to ja już nic nie poradzę.

Pozdrawiam Ciebie i Twoja familię.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 15.02.11 o 09:51 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jeżeli się zgodzicie, że mocno dziabnięty i przytłumiony talerz w perkusji brzmi inaczej jak ten sam talerz dziabnięty słabo, to musicie się pogodzić z tym, że podobnie jest w fotografii. Te wszystkie garnki świetnie zjadają światło i zapewne takie osłabione i wygłodniałe fotony zachowują się inaczej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Popieram zdecydowanie pogląd Rafała - omówiliśmy temat w Kielcach -- Osłabione głodne fotonki można uzyskać dając korektę minus na lampie (lub w body). Jeśli korzystne jest pewne poszerzenie kąta błysku, to wystarczy cienka biała folia z polipropylenu (z opakowań) naklejona na przód lampy - (zjada mniej światła) Oczywiście w małych pomieszczeniach efekt "danonków" jest widoczny o czym pisał Rafał...
    Ja polecam sztuczne sufity o powierzchni co najmniej 15x20cm -- im większe tym lepsze.
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 15.02.11 o 10:37

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jeżeli się zgodzicie, że mocno dziabnięty i przytłumiony talerz w perkusji brzmi inaczej jak ten sam talerz dziabnięty słabo, to musicie się pogodzić z tym, że podobnie jest w fotografii. Te wszystkie garnki świetnie zjadają światło i zapewne takie osłabione i wygłodniałe fotony zachowują się inaczej.

Pozdrawiam
    Radek, nie znam się na niuansach związanych z osłabionymi i wygłodniałymi fotonami .

Przed laty po prostu kupiłem takiego danonka, bo podpatrzyłem to u innych. Bardzo szybko zorientowałem się, że to guzik daje. Cienie na zdjęciach były tak samo intensywne jak z gołej lampy. Mając minimum wiedzy z fizyki (zasada - kąt padania równy jest kątowi odbicia) zastanowiłem się i na chłopski rozum rozkminiłem dlaczego danonek nie działa.

Krucjatę przeciwko danonkom prowadzę już na forach od kilku lat.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.