Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: "SoftBox" Szybkie pytanie szybka pdpowiedź.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Za Muminkiem. Stofeny czyli tzw. danonki są zupełnie bezużyteczne. TO KICHA, LIPA, PIC NA WODĘ!!! Dziwię się, że ludzie o tym nie wiedzą i zakładają to badziewie na lampy. Też jakiś czas temu zrobiłem test na potrzeby pewnej dyskusji. Od kilku lat walczę (jak widać bezskutecznie) na różnych fotach z mitem o użyteczności stofena.

https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=139
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.02.11 o 23:51
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dostałem w prezencie lightsphere, jaki z tego mogę mieć użytek, bo jeszcze nie korzystałem, trochę się "wstydzę" zakładać to wśród ludzi... bardziej widzę to do zdjęć stacjonarnych, ale może jestem w błędzie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Dostałem w prezencie lightsphere, jaki z tego mogę mieć użytek, bo jeszcze nie korzystałem, trochę się "wstydzę" zakładać to wśród ludzi... bardziej widzę to do zdjęć stacjonarnych, ale może jestem w błędzie...
    wstydzisz się? latałem z tym na pierwszym ślubie kościół b. bardzo ciemny, drewniany, ale dyfuzor uratował sytuacje fotki na stronie (stopka: ślub Marty i Michała). bez niego nie dałbym rady bo nie miałbym nawet od czego odbić lampy (ciemne, stare deski), a "sztuczny" sufit załatwił sprawe

ps. dobrze efekt widać na zdjęciu przy podpisywaniu dokumentów przez Młodą

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez oczko ; 14.02.11 o 00:28
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    wstydzisz się? latałem z tym na pierwszym ślubie kościół b. bardzo ciemny, drewniany, ale dyfuzor uratował sytuacje fotki na stronie (stopka: ślub Marty i Michała). bez niego nie dałbym rady bo nie miałbym nawet od czego odbić lampy (ciemne, stare deski), a "sztuczny" sufit załatwił sprawe

ps. dobrze efekt widać na zdjęciu przy podpisywaniu dokumentów przez Młodą

pozdrawiam
    Oczywiście to "wstydzę się" to było tak prowokacyjnie trochę a jak miałeś ustawiony palnik, w górę czy klasycznie...?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    w górę
    o to chodzi, aby światło rozeszło się promieniście i tak jakby było odbite od sufitu
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Za Muminkiem. Stofeny czyli tzw. danonki są zupełnie bezużyteczne. TO KICHA, LIPA, PIC NA WODĘ!!! Dziwię się, że ludzie o tym nie wiedzą i zakładają to badziewie na lampy.
    Ja z natury jestem uparty. No cóż. Nie ukrywam, że Danonki to badziew, ale praktyczny badziew.
    Niestety od kilkunastu lat nie mam już misia, więc modelami będą moje papugi.
    Palnik pod kątem 45 stopni, Danone firmy krzak, reszta w exif.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ala i charlie szafa 800px.JPG
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	79,7 KB
ID:	43169  
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Sorry, myślałem że to jest większe.
    Tak naprawdę ogólna miarą jakości softboxa jest wielkość powierzchni świecącej (do pewnego stopnia oczywiście)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ja z natury jestem uparty. No cóż. Nie ukrywam, że Danonki to badziew, ale praktyczny badziew.
    Niestety od kilkunastu lat nie mam już misia, więc modelami będą moje papugi.
    Palnik pod kątem 45 stopni, Danone firmy krzak, reszta w exif.
    Może i jesteś uparty, ale widzę że nie na tyle, żeby przeczytać posty, które podlinowałem. Jeszcze raz: https://forum.olympusclub.pl/showpost...&postcount=139

Danonek zadziałał, bo pstryknąłeś w pomieszczeniu. Światło po prostu odbiło się od sufitu i od ścian i dlatego cienie są rozproszone. Ten sam efekt osiągnąłbyś waląc w sufit gołym palnikiem i wizytówką na gumce. Danonek tylko zabrał sporo światło, lampa musiała mocniej błysnąć.

Zrób taki test tam, gdzie nie można odbić od sufitu lub ścian, przekonasz się że danonki NIC NIE DAJĄ!!! Najważniejsza jest powierzchnia świecenie - im większa tym cienie mniej smoliste. Fizyki nie oszukasz.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Może i jesteś uparty, ale widzę że nie na tyle, żeby przeczytać posty, które podlinowałem. Jeszcze raz: https://forum.olympusclub.pl/showpost...&postcount=139

Danonek zadziałał, bo pstryknąłeś w pomieszczeniu. Światło po prostu odbiło się od sufitu i od ścian i dlatego cienie są rozproszone. Ten sam efekt osiągnąłbyś waląc w sufit gołym palnikiem i wizytówką na gumce. Danonek tylko zabrał sporo światło, lampa musiała mocniej błysnąć.

Zrób taki test tam, gdzie nie można odbić od sufitu lub ścian, przekonasz się że danonki NIC NIE DAJĄ!!! Najważniejsza jest powierzchnia świecenie - im większa tym cienie mniej smoliste. Fizyki nie oszukasz.
    Bo Danonków trzeba nauczyć się używać, a nie robić testy.
    Danonek to rozwiązanie ostateczne, przydatne wtedy, kiedy inne (odbicie np.) zawodzą, ale opowiadanie o tym, że lampa + danonek = goła lampa jest zwykłym robieniem z czytających tzw. tata wariata

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Andrzejsjz Zobacz posta
    Witam wszystkich rozważam zakup "Sotboxa"
    Wygląda on tak:
    http://allegro.pl/pd5-softbox-430ex-...450772723.html
    Chciałem go wykorzystać do FL-36R przy fotografii portretowej?
    Pytanie?!!! Nada się czy nie warto???
    Nie warto, szkoda kasy. Softbox 0,1m?!?
    Kup lepiej uchwyt do lampy i parasolki na statyw. Parasolkę albo lepiej parasolko-softbox i wyzwalacz radiowy lub poradzisz sobie w ostateczności bezprzewodowo z body.
    Pozdrawiam.