Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Przejściówka z u4/3 na m42 z potwierdzeniem ostrości

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Przejściówka z u4/3 na m42 z potwierdzeniem ostrości

Nie mam doświadczenia z tymi przejściówkami, ale w u43 póki co mały wybór obiektywów systemowych, więc postanowiłem posilkować się starymi obiektywami m42.
    Na all nie znalazłem żadnej przejściowki z potwierdzeniem ostrości, więc podejrzewam, że może nie być w handlu?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    nie wiem czy Ci to pomoże ale
    możesz założyć przejściówkę u4/3 - 4/3
    a na to 4/3 M42

u mnie działa

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Próbowałem czegoś takiego z heliosem. Jednak potwierdzenie ostrości z puszką m4/3 jest wg mnie zupełnie zbędne. Po co? Nic tak nie potwierdzi mi ostrości jak sam sobie zobaczę w odpowiednim powiększeniu na LCD.

Potwierdzenie ostrości ma większy sens w lustrzankach. Używałem tego dobrodziejstwa w k200d. Przydawało się. A m4/3 jest świetne do ostrzenia manualnego i żadne potwierdzenia nic tu nie pomagają, wg mnie.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    w u4/3 podczas ręcznego ostrenia mozna ustawić na LV powiększenie 9 chyba 10 % )

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Dziękuję za podpowiedzi.Trochę boję się ostrzenia bez potwierdzenia, w sytuacji gdy mam światło sloneczne za plecami, wtedy na monitorku słabo widać szczegóły.No nic, zaryzykuję i zasadzę się na zwykłą przejściówkę m4/3 na m42.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jurekg Zobacz posta
    Nie mam doświadczenia z tymi przejściówkami, ale w u43 póki co mały wybór obiektywów systemowych, więc postanowiłem posilkować się starymi obiektywami m42.
    Jak masz za mały wybór to zmień na system w którym wybór jest większy - po co się męczyć?

A jak Cię kręci manualne ostrzenie to kup sobie korpus z lustrem czy dalmerzem w małym lub srednim formacie. Do kupienia są korpusy i nowe i używane.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jak masz za mały wybór to zmień na system w którym wybór jest większy - po co się męczyć?

Mały wybór systemowych obiektywów to jeszcze nie powód, żeby zmieniać system, w który przed chwilą wszedłem.
    Czy ja pisałem, że się z tym męczę?Szukam jakiejś alternatywy w postaci obiektywów m42, więc pozwól mi pozostać jakiś czas z m4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mały wybór systemowych obiektywów to jeszcze nie powód, żeby zmieniać system, w który przed chwilą wszedłem.
    1. Ano to już stare ludowe przysłowia głoszą, ze myśleć to trzeba przed a nie po ...
    2. Patrząc na ofertę szkieł w m4/3, jedyne co mi przychodzi na myśl, to to że brakować to może jedynie pieniędzy na skompletowanie słoików.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Przejściówka bez potwierdzenia ostrości daje radę. Serio

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dziękuję za podpowiedzi.Trochę boję się ostrzenia bez potwierdzenia, w sytuacji gdy mam światło sloneczne za plecami, wtedy na monitorku słabo widać szczegóły
    Jeżeli akurat często wykonujesz zdjęcia w sytuacjach kiedy masz ostra światło w plecy to faktycznie może być mankament. Może jednak lepiej zainwestować w takiej sytuacji w wizjer, niż wynalazki? Ale każdy sam sobie decyduje co mu potrzebne. Ja tylko napiszę, że tym co mnie zaskoczyło w m4/3 na duuuuży plus to fakt, że to świetny system do pewnego i szybkiego używania MF i jakiekolwiek potwierdzenia do niczego nie są potrzebne (no chyba, że faktycznie ktoś często robi fotki w warunkach o jakich piszesz, że nic na LCD nie widać i kadrujesz nie widząc co)
    Ostatnio edytowane przez psl ; 14.02.11 o 06:40