Kocham fotografie i bez wzgledu na wszystko bede robic zdjecia ! Mam tylko nadzieje, ze moze nawet ktores z nich sie komus spodoba...:]
Kocham fotografie i bez wzgledu na wszystko bede robic zdjecia ! Mam tylko nadzieje, ze moze nawet ktores z nich sie komus spodoba...:]
Ostatnio edytowane przez domin_k ; 11.02.11 o 01:15
witaj
i bardzo dobrze, rób, eksperymentuj, nie zrażaj sie opiniami, miej dystans do tego co robisz i do forum...
co do zdjecia, następne napewno będą lepsze![]()
pozdrawiam
art
edit: dołożyłaś zdjęcia... numeruj je, to na początek i wstawiaj mniejsze, 800 po dłuzszym boku w zupełności wystarczy
seria świąteczna sympatyczna![]()
Ostatnio edytowane przez Artur ; 11.02.11 o 01:54
Ostatnie zdjęcie mi się najbardziej podoba, odpowiednia głębia ostrości jak dla mnie i kolory są atutem tej fotografii. Mam pytanie do zdjęcia drugiego, z kucharzem: skąd się wzięło to tło, to jakiś montaż? Pozdrawiam
Drugie bardzo dobre, zdecydowanie dystansuje pozostałe.
dzieki za konstruktywne komentarze :]
Ostatnio edytowane przez domin_k ; 11.02.11 o 17:30
bo lubie...
Jedyneczka najciekawsza z ostatniej wrzutki...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Skoro ma być konstruktywnie...
Kwiatki:
1 - nieostra, przepalony biały kwiatek, a tyci motylek ginie gdzieś w gąszczu, na dodatek nie jest cały widoczny, przekwitnięty chebź to dodatkowa psuja, ogólnie straszliwy śmietnik na pstryku
2 - śmietnik jak poprzednio, czerwona plama odwraca uwagę od żółtego maczka, maczek jest źle umieszczony (poczytaj trochę o złotym podziale), do tego to szare coś zupełnie zakłóca jego odbiór; nie rozumiem pomysłu
3 - śmietnik, przepały, ucięte płatki, jasna plama w LG, nienaturalny róż...
Ogólnie - to, niestety,tylko pstryki.
Kilka rad:
-wybieraj takie miejsca, gdzie oprócz foconego kwiatka (motylka, robaczka itp.) nie będzie rozpraszaczy w tle
-unikaj jaskrawych plam w tle
-fotografuj wtedy, gdy słońce jest nisko - unikniesz przepałów
-podziel sobie kadr w wyobraźni 2 liniami w poziomie i w pionie - otrzymasz 9 pól, staraj się, by główny motyw znalazł się na przecięciu linii lub ewentualnie w środkowym polu
-nie ucinaj kwiatkom płatków, motylkom skrzydełek, a ludziom dłoni
-pokombinuj z GO (głębią ostrości)
-kadruj tak, by główny obiekt był na pierwszym planie, a nie gdzieś z tyłu (na eksperymenty czas przyjdzie później).
Trening czyni mistrza, więc trenuj i pokazuj.
Powodzenia.![]()
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...