Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Dobra zaczynamy:)

Mieszka w
    wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Dobra zaczynamy:)

Witam wszystkich forumowiczów!
    Jestem nowy więc za wszystkie błędy z góry wielkie sorryale strać się będę
    Jakieś 2 miesiące temu nawiedziło mnie nowe hobby fotografia i się zaczęło...
    Kupiłem na początek olka e410 z kitem 14-45 oczywiście chciałem podkreslić na początek bo wraz ze wzrostem swojego zainteresowania fotografią chciał bym kupić 14-54 + 70-300 wydaje mi się ze są to przyzwoite obiektywy za nie duże pieniądze.Ale póki co posiadam kita i wrzucę 2 fotki na pierwszą krytykę!
    Z góry dzięki za fachową opinię.
    Pozdrawiam Piotr.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2083979_1 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	60,3 KB
ID:	42950   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2083981.jpg
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	142,9 KB
ID:	42951  

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Obrazek pierwszy, bardzo trudne do opanowania warunki szczególnie dla olympusa gdzie rozpiętość tonalna jest lekko mówiąc nie najlepsza. Bez filtra połówkowego nie zrobisz w tych warunkach dobrego zdjęcia. Można bawić się w hdr. Osobiście często stosuję taką technikę.
    Obrazek drugi: aż słychać wiatr na tym zdjęciu..., wieje nudą..., praca nad pierwszym planem w takich kadrach to podstawa... Inaczej nikogo takie obrazki nie zachwycą...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    tak jak napisał kolega, 1 totalnie trudne a 2... no cóż...
    czekamy na więcej

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    spike - napisz coś więcej o tych zdjęciach, bo wydaje mi że to pierwsze dodatkowo zrobiłeś na dużej dziurze przysłony, te drzewa strasznie rozmydlone...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Każdy o tego zaczyna. Pstryka wszystko dookoła i ma w planach kolejne zakupy. Przez to przechodzą wszyscy amatorzy. Wiem to z własnego doświadczenia.

Mam wrażenie, że chcesz poprawiać swój warsztat, wiec nie ma co owijac... Za nim kupisz nowe obiektywy "zamęcz" ten który masz. Na wybór szkieł przyjdzie czas gdy odnajdziesz te tematy które najbardziej chcesz fotografować. Wówczas wybór ogniskowych i jasności szkieł wpłynie na zakup konkretnego obiektywu.
    Na tą chwilę poświęć więcej czasu na selekcje zdjęć po przyniesieniu ich do domu. Oglądając każde z nich zadaj sobie pytania "czy tak właśnie miałem ochotę to pokazać", "co jest interesującego w tym obrazie by pokazać go innym". Zainteresuj się obróbką zdjęć. Często zarejestrowany materiał warto poddać poprawie by wydobyć to co pierwotnie widziało się gołym okiem, a co z powodu braku doświadczenia nie udało się w pełni uchwycić.
    Oglądaj dużo zdjęć w galeriach internetowych i w lokalnych galeriach. Jeśli masz cel by pracować nad swoim warsztatem to z pewnością słuchanie krytyki się przyda. I nie zrażaj się negatywnymi komentarzami, które młodych stażem adeptów fotografii często demotywują.

A w temacie... W tych zdjęciach nie znajduje nic co kazało by mi się przy nich zatrzymać. Pejzaż jest trudny do uchwycenia, często ze względu na brak wyróżniającego się elementu w krajobrazie. Zdarza się, że głównego motywu dla zdjęcia trzeba poszukać w kolorach elementów krajobrazu (tu przydaje się właśnie obróbka zdjęć) lub oświetleniu, które może budować odpowiedni nastrój. Próbowałeś zarejestrować światło nad lasem. Szambonur podrzucił dobry kierunek poszukiwań.

To na tyle...

Mieszka w
    wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za opinie.Tak jak pisałem to dopiero się staram wiec przypuszczałem że zdjęcia są nie nie najlepsze szczególnie drugie gdzie szambonur napisał że wieje nudą a ja dopisze od siebie że wiało jak cholera i fakt faktem to pierwszego planu niema.Obydwa zdjęcia robione były na dziurze f5,6 a coś mi chodzi po głowie ze najlepsza przysłona na kicie to f8? Co do tematów zdjęć to interesuje mnie Makro Pejzaż ptactwo tez z chęcią uchwycę dlatego wybór zakupu obiektywów jest taki jak wymieniłem.
    Dorzucę jeszcze zdjęci mojej (pysi) robiony heliosem 44-2 zaznaczam że rybcia była w wodzie wiec swiatło jakie jest to jest
    Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1153471 - Kopia.JPG
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	72,8 KB
ID:	42993  

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Witaj na forum.

Początki są zawsze trudne, ale o czegoś trzeba zacząć.

Poczytasz trochę forum, potrenujesz z aparatem i efekty zaczną Ciebie zadowalać. Sam zauważysz poprawę.

Co do ryby to podoba mi się jedynie wyraz zdziwienia przedstawionego przez Ciebie łba.

Jakość niestety za sprawą kiepskiego światła nie jest najlepsza, ale to już sam dostrzegasz.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez spike123 Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Jestem nowy więc za wszystkie błędy z góry wielkie sorryale strać się będę
    Jakieś 2 miesiące temu nawiedziło mnie nowe hobby fotografia i się zaczęło...
    Kupiłem na początek olka e410 z kitem 14-45 oczywiście chciałem podkreslić na początek bo wraz ze wzrostem swojego zainteresowania fotografią chciał bym kupić 14-54 + 70-300 wydaje mi się ze są to przyzwoite obiektywy za nie duże pieniądze.Ale póki co posiadam kita i wrzucę 2 fotki na pierwszą krytykę!
    Z góry dzięki za fachową opinię.
    Pozdrawiam Piotr.
    Witaj!
    Pierwszy fajny Daj jak Masz RAW do wyciągniemy więcej, mi tak wyszło:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	spike.jpg
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	304,4 KB
ID:	43031 i tak Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	spike1.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	400,7 KB
ID:	43032

Nie jest to rewelacja (za wysoka mgła), ale co mogłem zrobiłem. Generalnie powolutku Pooglądaj galerię i Zobacz na co warto (nie trzeba) zwrócić uwagę.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 10.02.11 o 16:14
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez spike123 Zobacz posta
    Wielkie dzięki za opinie.Tak jak pisałem to dopiero się staram wiec przypuszczałem że zdjęcia są nie nie najlepsze szczególnie drugie gdzie szambonur napisał że wieje nudą a ja dopisze od siebie że wiało jak cholera i fakt faktem to pierwszego planu niema.Obydwa zdjęcia robione były na dziurze f5,6 a coś mi chodzi po głowie ze najlepsza przysłona na kicie to f8? Co do tematów zdjęć to interesuje mnie Makro Pejzaż ptactwo tez z chęcią uchwycę dlatego wybór zakupu obiektywów jest taki jak wymieniłem.
    Dorzucę jeszcze zdjęci mojej (pysi) robiony heliosem 44-2 zaznaczam że rybcia była w wodzie wiec swiatło jakie jest to jest
    Pozdrawiam.
    Cieszę się że mamy nowego OlyManiaka ze "Stanem Świadomości", fajnie wiedzieć czego się chce i nie popadać w depresję jak ktoś zjedzie fotę.
    Życzę super światła i udanych "strzałów".
    Oczywiście zapraszam do udziału w DITL fajna wystawka dla wszystkich :
    https://forum.olympusclub.pl/konkurs...ry.php?cat=525
    Pozdrawiam
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Saboor, jak się tak będziesz bawił mgłą to się Tobą służby zainteresują :P

Spike123, pstrykaj dużo i pokazuj to co potem w domu na spokojnie wyda Ci się warte pokazania, tak jak napisał hades. Patrz jak inni pokazują podobne scenki, zwracaj uwagę na światło. Jak ktoś krytykuje to się nie obrażaj tylko wyciągaj wnioski.