mam e 300 ale teraz wziąłbym tylko e 330. spiesz się bo niedługo nie kupisz już nówki.
mam e 300 ale teraz wziąłbym tylko e 330. spiesz się bo niedługo nie kupisz już nówki.
poniewaz moja lustrzanka nie ma gripa klasyczny design w o 400e mi nie przeszkadza,chodzi mi o dzialanie i funkcjonalnosc 400 jako takiej ,a 10 mpx jesli chodzi o wygode przy kadrowniu powiekszaniu etc. to wartosc sama w sobie (szczegonie ze pelna klatka w analogu to ok 19 mpx..) a podglad na zywo mnie nie kreci specjalnie. wiec jak ktos skrobnal by pare linijek na temat 400 stricte bylo by super. dzieki z gory pozdrawiam.
jezeli podoba Ci sie design E400, to poczekaj na E410 (bedzie w sklepach niebawem)Zamieszczone przez alicjamaj
E400 korzysta z matrycy kodaka, ktora nie jest "najwyzszych lotow" - E410 natomiast ma matryce wykonana w technologii live-mos - pierwsze sample ukazuja jej znaczna lepsza prace niz co, oferowal kodak w E400.
warto poczekac
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Zawsze udaje Ci się prawidłowo skadrować? Z 5mpx trudno się cropuje.Zamieszczone przez luc4s
na tym caly widz polega, zeby naumiec sie kadrowac przed zrobieniem zdjecia - a nie po.Zamieszczone przez The z00m
mnie tego nauczyl Canon A200 a pozniej Canon A80 (malpki), pozniej przy E1 bylo miód-malina![]()
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Jako że z natury jestem leniuwy, 95 % swoich zdjęć nie kadruję na kompie.Osobiście nie chciałbym 10 mpix matrycy, bo to ogromna liczba danych na dysku, które gdzieś trzeba magazynować. Na moje 90 % zdjęć 5 Mpix wystarcza w zupełności, te 10 mega przydałoby się na pozostałe 10 %. Może kiedyś kupię ku temu drugie body, ale moim zdaniem kupowanie aparatu tego a nie innego bo ma 10 a nie 8 mpix, jeżeli się nie robi fotek zawodowo, jest chybionym pomysłem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
luc4s, dokladnie
szukalem ostatnio jakiejs "malpki" dla zastosowan ogolnych (male, miesci sie w kieszen czy damska torebke) - sorry - nyny - nie nada
albo pici-klak pixele w ilosci masakrycznej na matrycy rzedu wielkosci czterech glowek od szpilek, gdzie zrobienie zdjecia przy oswietleniu dziennym graniczy z cudem (albo wypalone niebo, albo smoliste cienie), albo obiektyw zaczynajacy sie przeliczeniowo 36-38mm, co jest zbyt wasko (28 a najlepiej 24 by sie nadawalo) ...
byl sobie taki model nikona - 8400, gdzie mial 24-90 (o ile dobrze pamietam), na matrycy 2/3 - kretynstwo, ze nie probuje sie odswiezyc takich konstrukcji wsadzajac nowe bebechy. to samo tyczy sie wspalnialego obiektywu minolty (hybrydy 28-200 do matrycy 2/3) - ehhhh
maltretingowcy wyprowadza nas wszystkich "na drzewo" ....
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
luc4s to co piszesz krzepi duchaNie zgadzam się jednak z tym co piszesz. Nie zapominaj, że wielkość matrycy jest istotna nie tylko ze względu na cropowanie.
zgadza sie ale ... ale, jezeli wraz ze wzrostem mpix nie idzie obciecie dynamiki matrycy - inaczej bedzie to zysk okupiony bardzo powaznych ograniczeniem jego zastosowaniem ....Zamieszczone przez The z00m
moze powoli powinnismy sie przygotowac na zmiane technologii (krzem bedzie beeee)
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
alicjamaj:
tutaj masz porządny test E-400. na DPReview ani u Steve'a nie ma opisów tej maszyny, ponieważ nie była dostępna na rynku Wuja Sama ale na cameralabs odrobili pracę domową:
http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE400/
p.s. nikt na forum nie napisze Ci o E-400 z pozycji posiadacza, bo jeszcze nie znalazł się tu zawodnik, który by go zakupił. może będziesz pierwsza i porobisz szumo-testy...
cra3y:
do torebki to najprędzej FUJI F30/F31. mnie też nie podoba się kierunek w którym zmierzają kompakty. 10MPIX i zdjęcia wyglądające jak wyprane ze szczegółów i koloru a dodatkowo od ISO200 na żywca pociągnięte efektem "watercolor".
FUJI wyłamuje się z tego, prawie 10 kolejnych modeli małpek ma niezmiennie 6 MPIX. z zasilaniem/ładowaniem dali dupska, ale można to rozwiązać kupując dodatkowy NP-120 i ładowarkę na alledrogo.