Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Problem z przysłoną - MC Helios 77m-4 1.8/50

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    ten ukryty bolec to uchwyt przymocowany do przysłony, dzieki niemu przysłona sie otwiera i zamyka. Jest on poruszany pierscieniem poprzez uklad ktory u mnie przestał działać. właśnie to przerabiam. Strace podziałkę przysłony na pierścieniu i bede miał krótszy ruch pierścieniem ale bede miał chociaż jakąś możliwość manipulowania przysłoną. A jak nie zadziała to zostanie na pełnej dziurze
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

Mieszka w
    Wróblewo-Osiedle k/Płońska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam pytanie odnośnie podobnego obiektywu - Heliosa 2/58 mm. Postanowiłem kupić sobie adapter AF 4/3 do M42. Oczywiście musiałem zablokować bolec przysłony 3 mm fragmentem końcówki od wkładu długopisowego. Operacja powiodła się, bolec jest zablokowany, nie wystaje, nie jest też zbyt głęboko schowany.

Przysłona działa teraz tak jak chcę, ale zauważyłem, że wcześniej pierścień przysłony chodził nieco ciaśniej. W obiektywie, gdy nim potrząsam, słyszę że coś delikatnie "pobrzękuje", a wcześniej nie było żadnych dźwięków. Oczywiście, pewnie nie jest już wszystko tak ciasno skręcone, jak wcześniej, bo nie chciałem zbyt mocno dokręcać śrub, które nie mają zbyt głębokich rowków. Wówczas ewentualna nie do końca udana operacja blokowania bolca byłaby nieodwracalna.

Pytanie jest takie: czy po rozkręcaniu obiektywów z gwintem M42, miał ktoś jakieś problemy ze szkłem, bo były jakieś luzy (też w miarę upływu czasu). Czy może jestem nieco przewrażliwiony, bo skoro przesłona działa to przecież po założeniu do obiektywu też powinno być wszystko ok?

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AdamDerdzikowski Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie podobnego obiektywu - Heliosa 2/58 mm. Postanowiłem kupić sobie adapter AF 4/3 do M42. Oczywiście musiałem zablokować bolec przysłony 3 mm fragmentem końcówki od wkładu długopisowego. Operacja powiodła się, bolec jest zablokowany, nie wystaje, nie jest też zbyt głęboko schowany.

Przysłona działa teraz tak jak chcę, ale zauważyłem, że wcześniej pierścień przysłony chodził nieco ciaśniej. W obiektywie, gdy nim potrząsam, słyszę że coś delikatnie "pobrzękuje", a wcześniej nie było żadnych dźwięków. Oczywiście, pewnie nie jest już wszystko tak ciasno skręcone, jak wcześniej, bo nie chciałem zbyt mocno dokręcać śrub, które nie mają zbyt głębokich rowków. Wówczas ewentualna nie do końca udana operacja blokowania bolca byłaby nieodwracalna.

Pytanie jest takie: czy po rozkręcaniu obiektywów z gwintem M42, miał ktoś jakieś problemy ze szkłem, bo były jakieś luzy (też w miarę upływu czasu). Czy może jestem nieco przewrażliwiony, bo skoro przesłona działa to przecież po założeniu do obiektywu też powinno być wszystko ok?
    Pierścień jest przytrzymywany przez tylną ścianę którą odkręcałeś. Więc całkiem możliwe, że za słabo skręciłeś.

A wracając do mojego problemu...
    Wyrzuciłem to co się zepsuło Odwaliłem fuszerkę i myślę, że przez chwilę wytrzyma. Obeikty ma możliwość ustawienia przysłony od 1.8 do 16. Po mojej przeróbce zakres ten mieści się na oryginalnej podziałce miedzy 1.8 a 4 (4 = 16). Strociłem na precyzji, ale myślę że lepiej mieć możliwość zmiany przysłony jeśli będzie taka potrzeba. Mam nadzieję, że fundusze pozwolą za jakiś czas kupić cyfrową 50-tkę.

Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1