Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Fotografowanie w muzeum

  1. #1

    Dołączył
    Mar 2006
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    21
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    Fotografowanie w muzeum

    Witam.
    Od jakiegoś czasu fotografuję zbiory muzealne wielkopolskich muzeów.
    Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że muzea te są kiepsko oswietlone, nie wolno w nich uzywać lamp błyskowych (pracownicy nie umieją podać powodu tegoż zakazu) no a na dodatek w większości wiszą kopie, których kolorystyka rózni się od oryginału.
    Moje pytanie brzmi - jak fotografować zbiory bez lampy aby zdjęcia były w miare znośne do oglądania.
    W jakim programie polecacie obrabiac zdjęcia - bo niestety ale wymagaja obróbki.
    Pozdrawiam i czekam na wszelkie konstruktywne opinie.
    E-1+E-3+E-400+SP-800UZ+Zuiko:14-45+40-150+100-200+500-1500+Sigma55-200+smieci

  2. #2
    | OlyJedi Awatar taztaz
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Koszalin
    Posty
    1.188
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lampa w muzeum wcale nie jest takim dobrym rozwiązaniem, moim zdaniem nabranie umiejętności fotograficznych, balans bieli manualny, jasne szkło, statyw. w tej kolejności z programu to PS, Lightrom, gimp albo cokolwiek z suwakami
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

  3. #3
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.855
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez forgot Zobacz posta
    Moje pytanie brzmi - jak fotografować zbiory bez lampy aby zdjęcia były w miare znośne do oglądania.
    W jakim programie polecacie obrabiac zdjęcia - bo niestety ale wymagaja obróbki.
    Pozdrawiam i czekam na wszelkie konstruktywne opinie.
    1/ Ze statywu

    2/ W jakim Ci wygodnie. Moze być świetny darmowy GImp, moze być świetny kosztowny PS. Może byc coś po środku. Kwestia preferencji.

  4. #4
    +++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.313
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Można fotografować ze statywu z dłuższym czasem. Ale jak znam życie też nie wolno ich wnosić do muzeum. Powód, jest prosty: można coś uszkodzić tymże statywem. Ale jak wiadomo przepis jest przepis, jak nie wolno to nie wolno i stąd właśnie pracownicy muzeów nie wiedzą dlaczego.

    Druga sprawa. Zwracasz uwagę na kolorystykę, więc wyższe czułości ISO odpadają. I nie dlatego, że nie ma takich możliwości. Ale barwy "siadają" przy wyższych czułościach. Dla sportu pooglądaj tablice z matryca kolorów w testach aparatów na jakimś portalu fotograficznym. Najlepsze osiągi zwykle są w okolicy 100-200 ISO. Im wyższa czułość tym bladziej.

    Chyba jedyna sensowna opcja nie rujnująca budżetu, jeśli fotografuje się dla najlepszego efektu, to... dogadanie się z kierownictwem czy obsługą na wniesienie statywu i fotografowanie na dłuższych czasach. Tak, to trochę zachodu, ale jeśli Tobie zależy... Bo generalnie, tam też pracują ludzie, potrzebują mieć spokój, bez problemów, że nie upilnowali jakiegoś fotoamatora, a ten stłukł naczynie gliniane z przed tysięcy lat nogą statywu, czy też "przebarwił" eksponat światłem lampy błyskowej (tak jakby eksponaty był światłoczułe albo światło błyskowe było bardziej wyjątkowe od podgrzewających powietrze żarówek). Więc dla spokoju wszystkich niedzielnych pstrykaczy wysyłają do diabła. A temu komu zależy zawsze sobie coś załatwi, zwłaszcza jeśli ma za sobą argumenty w postaci "podrzucę zdjęcia po sesji" albo "zdjęcia są mi potrzebne do mojego cyklu fotograficznego o muzealnictwie wielkopolskim". Trzeba spróbować dogadać się.

  5. #5

    Dołączył
    Mar 2006
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    21
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    1/ Ze statywu

    2/ W jakim Ci wygodnie. Moze być świetny darmowy GImp, moze być świetny kosztowny PS. Może byc coś po środku. Kwestia preferencji.
    Niestety ale statywu nie wolno wnosić. Do żadnego muzeum. Mimo iż wystawiane tam obiekty to kopie, to jednak pracownicy boją się, ze mogą ulec uszkodzeniu. Widze jednak, ze nic nie da sie zrobic.
    Z oprogramowania uzywam Picasa 3.8 i GIMP. Chyba wystarczy.
    Do tego gdzieś jeszcze mam starego poczciwego PaintShopPro 7.0
    Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam
    E-1+E-3+E-400+SP-800UZ+Zuiko:14-45+40-150+100-200+500-1500+Sigma55-200+smieci

  6. #6
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.855
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    To trzeba sobie załatwić pozwolenie na wniesienie statywu...
    Bo tutak i nikon d3x nie pomoże (tzn pomoże, ale nie tyle co zwykły statyw.)
    po Co Ty to w ogóle fotografujesz?

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.508
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    po Co Ty to w ogóle fotografujesz?
    Zdjęcia z muzeów są przecież takie pasjonujące. Nie wiesz o tym?
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  8. #8
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Dołączył
    Jul 2009
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    226
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Później na ich podstawie robi w domu kopie
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

  9. #9
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.885
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria
    Mnie to zawsze pasjonuje zamrozenie ruchu w fotkach z muzeum.Taki eksponat wyglada wtedy jak zawieszony w czasie,mimo ze lat niekiedy ma i 500,abo 550.

  10. #10

    Dołączył
    Mar 2006
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    21
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To trzeba sobie załatwić pozwolenie na wniesienie statywu...
    Bo tutak i nikon d3x nie pomoże (tzn pomoże, ale nie tyle co zwykły statyw.)
    po Co Ty to w ogóle fotografujesz?
    Robię stronę o zabytkach Poznania i Wielkopolski - zawierać też bedzie (tak chcę w założeniu) zdjęcia eksponatów z wielkopolskich muzeów.
    E-1+E-3+E-400+SP-800UZ+Zuiko:14-45+40-150+100-200+500-1500+Sigma55-200+smieci

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 2.10.09, 01:50
  2. Muzeum Lotnictwa Polskiego -HDR.
    By yacca in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 16.06.09, 11:00
  3. muzeum
    By excel in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 7.03.06, 00:11

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.