Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 119

Wątek: Desperacja czysta... ( Olympus Studio - zakup)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ponowię pytanie które już ktoś zadał - czy jest możliwość podglądu na żywo w komputerze tego co widzi aparat ???
    pozdrawiam hb.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jest taka możliwość. W aparatach Olympusa poprzez podłączenie wyjścia wideo do jakiegoś wideo grabera (na przykład karty telewizyjnej na USB). Problem w tym, że w większości przypadków uniemożliwia to zdalne sterowanie. Tak to sobie głupio wujek Olek wymyślił. W kablu USB sygnał wideo, nawet 1 kl/s nie jest przesyłany.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    u mnie po odinstalowaniu OS2 pojawia sie błąd o niedokończonej instalacji... ech...
    szkoda, że nie działa ten podgląd...

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Gwoli wyjasnienia celu calego zamieszania:

Ja używam tego sterowania do zdjęć makro dużo łatwej mi nastawić wszystko w większym powiększeniu na ekranie.

Sprawdza się też doskonale w fotografii studyjnej.

Jeszcze raz wszystkim dziękuje

Przy okazji dowiedziałem się sporo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mors.......
    Ja używam tego sterowania do zdjęć makro dużo łatwej mi nastawić wszystko w większym powiększeniu na ekranie.......

Byłbyś łaskaw coś bliżej wyjaśnić. Jak pisał Radio /dziękuję/ nie da się zobaczyć na ekranie tego co się ustawia, można tylko gotowe zdjęcie ..... napisz coś więcej, proszę, na ten temat.
    pozdrawiam hb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Znaczy nie da sie zobaczyc w sensie "LiveView" ale jest taki klawisz "podglad" i wtedy masz zrobione jakby to powiedziec zdjecie podgladu... ( bez zapisy fizycznie duzego pliku na dysk). Mnie to doskonalu ulatwia prace... Zarowno w makro jak i w mikroskopowej...

To chyba tyle

Pozdrawiam

Mors

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jest taka możliwość. W aparatach Olympusa poprzez podłączenie wyjścia wideo do jakiegoś wideo grabera (na przykład karty telewizyjnej na USB). Problem w tym, że w większości przypadków uniemożliwia to zdalne sterowanie. Tak to sobie głupio wujek Olek wymyślił. W kablu USB sygnał wideo, nawet 1 kl/s nie jest przesyłany.

Pozdrawiam
    Tak jak piszesz, można mieć podgląd LV za pomocą dowolnego grabera; jeśli ma również działać sterowanie - trzeba kupić lub zrobić kabelek AV/USB. Nie jest to skomplikowane, opis kiedyś tutaj wrzuciłem.
    Nie ma takiej potrzeby w tych aparatach które mają LV i są wyposażone w osobne gniazda AV i USB (E-3? E-30? E-5?).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Pomysł może niezły, ale zasięgu tyle co nic...
    Za to można kupić "USB over Ethernet" - chwalą się że działa do 50m!
    Ostatnio edytowane przez Ceat ; 8.02.11 o 16:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pisze Ceat ...Tak jak piszesz, można mieć podgląd LV za pomocą dowolnego grabera; jeśli ma również działać sterowanie - trzeba kupić lub zrobić kabelek AV/USB. Nie jest to skomplikowane, opis kiedyś tutaj wrzuciłem.
    Nie ma takiej potrzeby w tych aparatach które mają LV i są wyposażone w osobne gniazda AV i USB (E-3? E-30? E-5?)......
    .................................................. .......
    Pytałem wcześniej czy można podczas sterowania aparatem z komputera oglądać na żywo to co widzi aparat - okazało się, że nie, a czy w trójkącie :
    TV/ podglądam na żywo co widzi aparat/ - komputer/w odpowiednim momencie wyzwalam migawkę - aparat E30 /robi zdjęcie/ - jest taka możliwość ? reasumując - chciałbym oddalony i ukryty o kilka metrów od aparatu widzieć co widzi aparat i w odpowiednim momencie - pstryk z komputera .

pozdrawiam hb
    PS. jakiś kabelek do TV dostałem z E30.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Tak, dokładnie tak można zrobić. Jeżeli E-30 ma osobne wyjście AV to kabelek AV który dostałeś z aparatem podłącz do TV, USB do komputera i w OlympusViewerze - Sterowanie aparatem w "Ustawienia fotografowania", zakładka "Kluczyk 2", pozycja "Wyjście video" przestaw na "Włączony". NB znowu programista dał ciała bo nie da się wybrać, czy LV leci na LCD czy na TV (w moim E-510 leci na TV, nie wiem jak w innych).