Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 119

Wątek: Desperacja czysta... ( Olympus Studio - zakup)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta

PS. jakiś kabelek do TV dostałem z E30.
    I nic Ci on nie da.
    E-30 ma jedno gniazdko 12-pin do wszystkiego.
    W danej chwili można podłączyć albo USB albo TV albo wężyk.
    Trzeba zrobić rozdzielacz na TV, USB
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) Ostrzegam ze nie jestem ekeltronikiem - raczej majsterklepka - ale przy odpowiedniej instrukcji pewnie dalbym sobie rade...

Bylbym wdzieczny - i pewnie nie tylko ja...

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mors Zobacz posta
    Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) Ostrzegam ze nie jestem ekeltronikiem - raczej majsterklepka - ale przy odpowiedniej instrukcji pewnie dalbym sobie rade...

Bylbym wdzieczny - i pewnie nie tylko ja...
    Dopisuję się do prośby.
    Może ktoś wie gdzie takiego gotowca można kupić, a może ktoś ma taki kabelek i podzieli się doświadczeniami na ten temat.
    Pozdrowienia
    Dionizy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mors-- mi to z ust wyjął z tym, że ja sobie tego kabelka nie zrobię, muszę kupić.
    Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, rozgałęziacz do tego gniazdka w aparacie ???
    Nigdzie nie mogę znaleźć jak się nazywa ta wtyczka i gniazdko, jakiś symbol bo w instrukcji piszą jedynie "kabel USB"

Skow - coś na temat tego rozdzielacza ?
    pozdrawiam hb
    Ostatnio edytowane przez heniobe ; 8.02.11 o 23:57

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Gapa ze mnie... kilka postow wczesniej byla rada z adresem na wszelki wypadek powtorze link

http://www.nolonemo.com/files/E520Cable/E520Cable.htm

Mysle ze taki opis mi wystarczy...

Uradowany
    Mors

PS. mam nadzieje ze piny dzialaja tak samo w e-420, e-520 i e-620? wiemy cos na ten temat?

M
    Ostatnio edytowane przez Mors ; 9.02.11 o 00:07

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    @Heniu: końcówka jest "proprietary" Olympusowa, więc wtyczki/przelotki/rozdzielacza nie kupisz (no chyba że chińczyk wpadnie na taki pomysł). Najprostsze źródło wtyczek stanowią kable dostępne na alledrogo.

@Mors: piny są tak samo we wszystkich modelach używających tego typu złącza.

Zrobienie kabla według opisu który podałem nie jest skomplikowane (chyba że ktoś cierpi na dłonie wielkości bochnów chleba - ale taki nieszczęśnik raczej nie używa nic mniejszego niż Pentacon Six), a dodatkowo oprócz AV i USB możemy mieć wężyk spustowy.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mors Zobacz posta
    Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) ...
    Chyba najprościej będzie kupić, jest dostępny w magazynie w Hamburgu, kabel Olympus USB AV/PC-2, nr katalogowy E0414218, cena dla klubowiczów (liczona dla OJ) wynosi ok. 55,- Złotych brutto. Jeżeli byliby chętni, to proszę o jedno zbiorowe zamówienie (żeby mnie nie zaciukali, bo koszt przesyłki jest wysoki). Jeżeli kto chciałby szukać po zaoceanicznych sklepach internetowych, to ten kabel, Item No: 202069, kosztuje ok. 20$ (bez przesyłki zza wielkiej wody).
    Jack
    P.S. Ostatnio nie bawiłem się tym kablem, ale jakoś wcześniej z E-520, było tak, że obraz był transmitowany wyjściem wideo na telewizor, ale po uruchomieniu jakiejkolwiek operacji dla aparatu w Olympus Studio, obraz znikał. Jeżeli, dla dobra ogółu, miałby ktoś chęć dokonać prób z tym kablem, mogę go wypożyczyć (z naciskiem na "wypożyczyć" - mam tylko 1 sztukę).

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Przydatność tego kabla AV/PC-2 jest lekko problematyczna.

Z tego co się zorientowałem to rozdziela on na sygnał:
    - audio - biały czincz
    - video - żółty czincz
    - USB

Brak (chyba) gniazdka na wężyk spustowy.

Przełączenie aparatu w tryb "Control" na 99% odłącza podgląd TV.
    Więc albo podgląd albo robienie zdjęć.

Rozwiązaniem byłby kabelek rozdzielający na USB, TV i wężyk.
    TV i wężyk służyłby do robienia zdjęć a USB tylko do zmiany ustawień w aparacie i zgrywania zdjęć.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    [...]
    Przełączenie aparatu w tryb "Control" na 99% odłącza podgląd TV.
    Więc albo podgląd albo robienie zdjęć.
    [...]
    Tak jak pisałem tu trzeba włączyć podgląd w programie. Nie wiem czemu programista nie dał opcji do wyboru: LCD czy TV (SDK ma taką możliwość).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jest takie coś : "Unitek Y-2502 przedłużacz USB po skrętce " aparat z komputerem łączy się za pomocą kabla "internetowego" podobno działa do 60 mb. ja sprawdzałem na kilkunastu metrach, działał bez problemów.
    Do podglądu na żywo chciałabym wykorzystać kamerkę internetową puszczoną drugim torem a ustawioną obok aparatu, ale na tym kablu mi nie chodziła /inna kamerka kolegi Dionizego chodziła/ będę próbował na "przedłużaczu USB z zasilaczem" /tzw. aktywny/.
    Po wpisaniu w wyszukiwarkę "przedłużacz USB po skrętce" można zobaczyć jak to wygląda i na jakiej zasadzie działa, kosztuje ok. 45-75 PLN.
    pozdrawiam hb