Jakby szumiał bardziej od E330 to byłaby porażka, bo ma większą matrycę i mniej MPZamieszczone przez grizz
![]()
Jakby szumiał bardziej od E330 to byłaby porażka, bo ma większą matrycę i mniej MPZamieszczone przez grizz
![]()
Witam
Powiem szczerze, że przekonany jestem do Olka. Teraz to już kwesta czasu albo będzie to E330 albo e410 tylko widzę iż ciężko jest dostać ze szkiełkiem 14-54 zazwyczaj jest 14-45 alub w przypadku E410 14-42( czy to dobre szkiełko?) A mam jeszcze jedno pytanie czy naprawdę w E 330 jest tak ciemny i mały wizjer? Nie wiem jak to porównać ale mam sp510 UZ i pewnie ten wizjer jest mniejszy ale nie mam jak porównać. Do tego z Sp510UZ przyzwycziłem się za tem jeśli e330 lub e410 ma większy i jaśniejszy to nie mam nic do stracenia. Oczywiście wizjer w Lustrzance to nie to samo co w kompakcie gdyż w kompakcie to jakiś wizjer LCD i mozesz kadrować przy właczonym aparacie a lustrzance widzisz dokładnie to co przez lustro chyba? tu mnie poprawcie jeśli gadam głupoty, no im ożesz kadrować bez wwłączonego aparatu ?
sylwek
kompakt i lustro to niebo a ziemia - nawet mały wizjer w lustrze Cię zaskoczy rozmiarem i widocznością. I przekazuje rzeczywisty obraz, możesz podglądać przy wyłączonym sprzęcie ale nie złapiesz ostrego obrazu( AF potrzebuje prundu )
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Sylwek:
można to ująć tak, że na EVF w swoim kompakcie nie widzisz NIC. fakt, widzisz ekspozycję, ale obraz ma laga, jest pikseloza i niezbyt widać na co ustawiona jest ostrość.
nawet najgorszy wizjer w lustrzance jest lepszy od EVF. widzisz, to co dzieje się teraz a nie przed chwilą, w lepszych wizjerach widzisz co jest ostre a co nie za to nie widzisz ekspozycji a jedynie czas, przysłonę a w trybie M drabinkę/zebrę.
idź do jakiegoś sklepu - to lepsze niż paplanina na forum. idź i pomacaj a potem kup to, co leży Ci najbardziej.
Pentax K100D, OLEK E-330, Najkon D40/D50. resztę w tej klasie możesz odpuścić.
omijaj 350/400D i A100, to moje zdanie i możesz się nie zgadzać. kamuń zaczyna się od 30D a soniak nic jeszcze nie pokazał poza liftingiem D5D.
zakupiłem e - 330!!! w innych systemach musiałbym wyłożyć ok 4000 za podobną jakoś sprzętu. Co do jasności wizjera to zależy co zamierzasz fotografować jeśli ciemne zaułki to może być problem ja przerobiłem parę lustrzanek i specjalnie nie narzekam na "ciemny wizjer". Zadowolony jestem z kitowego zestawu posiadam 14-42 dobry, mały i lekki(czekam na 12-60) , co do 40-150 trochę się rozczarowałem chyba przelicznik 300 to raczej miedzy bajki wsadzić należy, dodatkowo wielki i ciężki ale jakość zdjęć super. Jeżeli zastanawiasz się nad 410 to moja rada w początkowym stadium cena będzie bardzo wysoka dla zebrania kasy z rynku później będzie spadać. Za ok dwa lata dopiero będzie atrakcyjna. W tym czasie mogą się zmienić twoje potrzeby, preferencje i okazać się może że wydasz mega kasę za 410 a za rok powiesz ze niezbędny ci jest następca e1. Lepiej inwestuj w dobrą optykę a body możesz zmieniać w najlepszych cenowo okresach. Obecnie najlepszy okres wdl mnie jest na e-330. pozdrawiam
ekhm dlaczegotoż?Zamieszczone przez kowal73
To 300mm po przeliczniku... chyba, ze sugerowałes się tym co dają szkiełka typu 70-300 u c/n/s/p
tylko tam masz 480mm...
40-150 to odpowiednik dla APSc jakiegoś 60-210, a nie 70-300
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
40-150 wielki? ciężki?![]()
.
Chyba chodziło o e330 w porównaniu np z d40 czy 400dZamieszczone przez olifant
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Żebym dobrze był zrozumiany !!! 40-150porównałem z nowymi kitowymi zuiko. Zakupiłem jednego malucha 14-42 i jest całkiem sympatyczny przy nim 40-150 to gigant. Co do wagi z 40-150 lekki nie jest. Dla mnie osobiście nie jest to problem lubię czuć aparat w ręce.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
dlatego myślałem że będzie wystarczający a tak do szklarni w poczekalni dochodzi 50-200Zamieszczone przez grizz
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl