Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: Skanowanie filmu 35mm

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Skanowanie filmu 35mm

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Panowie czy to jest zadowalający efekt po skanowaniu filmu czy zrobili fuszerkę
    Podejrzewam że przy wołaniu filmu poprosiłeś o "skany" na płycie. Jeśli się nie mylę efekt jest właśnie taki jak na zamieszczonych zdjęciach !
    Kolega Centus ma rację: lepiej powierzyć materiał wyspecjalizowanej firmie lub skanować samemu.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Laqua Zobacz posta
    Kolega Centus ma rację: lepiej powierzyć materiał wyspecjalizowanej firmie lub skanować samemu.

jezeli jeszcze moge cos dodac,

moja metoda jest taka, lab i to wybrany i przetestowany, ma tylko wywolac film, calosc (na moje potrzeby) skanuje sobie sam na tanim skanerze (tani skaner nie musi tez oznaczac kiepskich skanow), natomiast pojedyncze klatki w kazdej chwili moge zlecic do zeskanowania w wyspecjalizowanym miejscu, gdzie uzywaja sprzetu wartego tyle co samochod, siedzi tam czlowiek ktory zjadl zeby na skanowaniu i poligrafii, a zeskanowanie jednej klatki kosztuje sporo wiecej niz skanowanie calego filmu w zwyklym fotolabie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

no tak dostałem zeskanowane zdjęcia i wywołany film z labu za ekstra skan 60 zł z wypaleniem cd. Wmawiam sobie że to artystyczne ziarno A gdzie w Poznaniu wywołać film by nie spierdzielili?
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    no tak dostałem zeskanowane zdjęcia i wywołany film z labu za ekstra skan 60 zł z wypaleniem cd. Wmawiam sobie że to artystyczne ziarno A gdzie w Poznaniu wywołać film by nie spierdzielili?
    60 pln ??

PS.

sprawdz PW
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 17.08.12 o 13:04

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

60 zl to jakos potwornie drogo, zwlaszcza za taka kiepscizne. Ilosc ziarna, ktora widac juz na zmniejszonym zdjeciu poraza Ja przylaczam sie do kolegow, albo wlasny skaner, nawet w miare niedrogi, albo sprawdzeni fachowcy...

---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post był o 13:03 ----------

Tak BTW, bez ICE, ale cena:
    http://www.ebay.de/itm/280935539549?...#ht_500wt_1182
    jakies 300 zl z przesylka
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

60 bo chciałem w najwyższej jakości
    zdjęcie po 30 mega

www.k2-stal.pl

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Kiedyś w Poznaniu korzystałem z usług tej firmy:

http://allegro.pl/pfc-skanowanie-neg...546541238.html

Byłem zadowolony ! pewnie nie będzie problemu aby osobiście się do nich wybrać.

Polecam też:

http://www.skanowanie.org/

Jeśli zdecydujesz się na samodzielne skanowanie, pomocny będzie wątek na forum Pentaxa poświęcony tylko temu zagadnieniu:

http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=39

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

dzięki za pomoc
    mam nadzieje że kolejny negatyw wywołam i zeskanuje idealnie

www.k2-stal.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Z mojego doświadczenia w kwestii kliszaków i skanowania, wynika że z plaszczaka (obojętnie jakiego) maksymalnie wyciąga się około 2000dpi, czyli z małym obrazkiem mamy około 3000x2000 pikseli. Rozdzielczość nie jest tu jednak problemem, bo spokojnie starcza do wydruku A4, problemem jest to jak sobie poradzić w wygiętą kliszą co przekłada się na problemy z ostrością.

Dobry, specjalizowany skaner do małego obrazka z miejsca daje 4000dpi i dużo lepszą ostrość skanu.

Plaszczaki dobre są do średniego obrazka.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Z mojego doświadczenia w kwestii kliszaków i skanowania, wynika że z plaszczaka (obojętnie jakiego) maksymalnie wyciąga się około 2000dpi, czyli z małym obrazkiem mamy około 3000x2000 pikseli. Rozdzielczość nie jest tu jednak problemem, bo spokojnie starcza do wydruku A4, problemem jest to jak sobie poradzić w wygiętą kliszą co przekłada się na problemy z ostrością.

Dobry, specjalizowany skaner do małego obrazka z miejsca daje 4000dpi i dużo lepszą ostrość skanu.

Plaszczaki dobre są do średniego obrazka.
    Moje skromne dotychczasowe doświadczenia też to potwierdzają.
    Zastanawiam się jednak nad zakupem kolejnego płaszczaka - Canona 9000f i używanie go z silverscanem i szybką do skanowania. Większość testów jest robiona przy uzyciu standardowego oprogramowania i dostaję tylko adnotację, że jakość skanu jest lepsza?? przy użyciu oprogramowania dedykowanego.
    Szukałem jakiś przykładów dobrze zeskanowanych klisz i kilka znalazłem ale na żadnej z nich nie było głębokich czerni, były też chyba obrabiane dodatkowo więc ciężko jest coś powiedzieć o samym skanerze.
    Ten Canon trochę mnie interesuje bo dostaję za darmo PS Elements którego i tak chcę nabyć i silverscan więc za sam skaner wychodzi b.tanio.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)