Ha, a podobno to Hoya się źle czyściMam filtry Hoya i Marumi i w czyszczeniu różnicy nie widzę. Oba filtry najgorzej się czyściły po wyjęciu z pudełka. Hoya się mazał, a Marumi miał plamki, które nie chciały zejść. Ostatecznie zeszły po przetarciu szmatką do optyki nasączoną płynem do czyszczenia lcd. Z kolei Hoya zaczęła się normalnie czyścić po wielokrotnym czyszczeniu parą z chucha (może trzeba było płynem jak Marumi, ale pierwsze miałem Hoya).
Po tych wstępnych czynnościach filtry czyszczę już tylko lenspenem, a ewentualne mini paproszki usuwam czystą suchą szmatką do optyki![]()
Ja sobie kiedyś zrobiłem kuku, jak na pustyni przetarłem sobie na chuch bawełnianą koszulką, na której zgromadził się piasek. Generalnie polarów nie powinno się za dużo przecierać, bo można zepsuć powłoki. Mam do eksperymentów rozbity B+W, więc mogę sprawdzić jego wytrzymalość![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Kochani , mam pytanie - posiadam slima B+W polara 72 mm i nie ma gwintu od zewnątrz . Używam dekielka nakładanego ale on spada i nie wiem jak go najlepiej zabezpieczać na obiektywie?
robm28, mam podobny problem też z B+W. Kiedyś podginałem ten miękki dekielek i troszkę to pomogło. Twraz po prostu mam na stałe założony tulipan na 14-45 mikro Panasonica i w razie co to ma pomóc chronić fitr jak dekiel spada.