Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Parę pytań o tryby pracy lampy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Błysk trwa, oidp, 1/10000 więc kuuuuupa czasu do 1/250
    No tak. Fajna ta elektronika :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    apropo ilości błysków - wygooglaj sobie jak działa tryb FP/HSS
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    apropo ilości błysków - wygooglaj sobie jak działa tryb FP/HSS
    A to juz doczytalem wczesniej Nawet chyba mam cos na ten temat opsane w instrukcji do lampy przy omawianiu trybu HSS/FP.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    [...] Po prostu czujnik w lampie mierzy scenę (światło zastane) i wysyła dłuższy lub krótszy błysk (w zależności od tego co sobie zmierzył). Komputerek w lampie ma wklepane wartości: przysłony, ISO i to też bierze pod uwagę ustalając długość błysku. Wartości sam wklepujesz i muszą się pokrywać z tym co masz ustawione na aparacie.
    W starych lampach układ całkował (zliczał) energię światła padającego na czujnik w czasie błysku i - kiedy doszedł do wniosku że wystarczy - przerywał błysk. W now(sz)ych rozwiązaniach idea jest ta sama, wykonanie nieco inne (takie by barwa światła nie była zależna od długości błysku).

[...]Są lampy, których własna automatyka działa zdumiewająco dobrze - takie są właśnie Nikony SB-28. Ale tylko wtedy, jeśli jest na aparacie. Jeśli się ją zdejmie to automat "myśli", że aparat jest w tej samej odległości co czujnik lampy. I kicha z tego wychodzi.[...]
    A to mnie dziwi - lampa w trybie automatycznym mierzy (pośrednio) oświetlenie sceny. Ekspozycja jest zależna od odległości źródła światła od sceny - ale nie od odległości aparatu od sceny! Zatem, jeśli zrobimy zdjęcie z lampą na aparacie, a następnie zostawimy lampę gdzie była, a z aparatem oddalimy się x metrów i wyzwolimy lampę zdalnie - powinniśmy uzyskać tą samą ekspozycję.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    A to mnie dziwi - lampa w trybie automatycznym mierzy (pośrednio) oświetlenie sceny. Ekspozycja jest zależna od odległości źródła światła od sceny - ale nie od odległości aparatu od sceny! Zatem, jeśli zrobimy zdjęcie z lampą na aparacie, a następnie zostawimy lampę gdzie była, a z aparatem oddalimy się x metrów i wyzwolimy lampę zdalnie - powinniśmy uzyskać tą samą ekspozycję.
    Pisząc o zdjęciu lampy z sanek miałem na myśli takie ustawienia jak w strobingu - np. lampa na statywie ustawiona z boku pod kątem np. 90 stopni od aparatu. Wtedy czujnik ogarnia zupełnie inną scenę niż widzi obiektyw i taki pomiar jest bezużyteczny. Z TTLem teoretycznie nie ma to znaczenia gdzie jest ustawiona lampa bo i tak pomiar odbywa się przez obiektyw aparatu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    W starych lampach układ całkował (zliczał) energię światła padającego na czujnik w czasie błysku i - kiedy doszedł do wniosku że wystarczy - przerywał błysk. W now(sz)ych rozwiązaniach idea jest ta sama, wykonanie nieco inne (takie by barwa światła nie była zależna od długości błysku).
    Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czy to się całkuje, różniczkuje, potęguje czy kosinusuje. Ważne, że działa.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.11 o 18:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Pisząc o zdjęciu lampy z sanek miałem na myśli takie ustawienia jak w strobingu - np. lampa na statywie ustawiona z boku pod kątem np. 90 stopni od aparatu. Wtedy czujnik ogarnia zupełnie inną scenę niż widzi obiektyw i taki pomiar jest bezużyteczny. Z TTLem teoretycznie nie ma to znaczenia gdzie jest ustawiona lampa bo i tak pomiar odbywa się przez obiektyw aparatu.
    Tu, oczywiście, masz całkowitą rację. Choć w takich warunkach nie liczyłbym na żadną automatykę...
    Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia czy to się całkuje, różniczkuje, potęguje czy kosinusuje. Ważne, że działa.
    Rafale! Skąd znasz takie trudne słowa!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Więc sam widzisz, że TTL nie musi mieć lampy założonej na sanki i skierowanej na wprost.

[...]
    Ja to wiem, Ty to wiesz, czy lampa wie?

Podążając za artykułem, który podlinkowałem, lampa dostaje informacje o sile błysku właściwego po błysku pomiarowym. Ten odbijany jest od fotografowanego obiektu, czujnik w aparacie odbicie wychwytuje, następuje przeliczenie tego całego bajzlu i do lampy idzie konkretna informacja. Tak jest na pewno, gdy palnik ustawiony jest w stronę fotografowanego obiektu, bez znaczenia - z boku, z przodu czy od pleców strony.
    Prawdopodobnie inaczej całość jest czytana, gdy lampa idzie w sufit. Błysk nie pada bezpośrednio na fotografowany obiekt. Światło odbija się od płaszczyzny, zostaje rozproszone, równomiernie rozkłada się w pomieszczeniu. Stąd mogą wynikać teoretycznie błędne pomiary w trybie TTL.
    Oczywiście nic prostszego jak zrobić kilka testów samodzielnie i po prostu się przekonać jak to działa.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Rafale! Skąd znasz takie trudne słowa!!
    Jestem jak człowiek renesansu - krawaty wiążę, usuwam ciąże. Golę, p...lę.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Oczywiście nic prostszego jak zrobić kilka testów samodzielnie i po prostu się przekonać jak to działa.
    Nie muszę robić testów, bo wiem że z Olkiem to źle działa (TTL z odbijaniem od ścian czy sufitów). Miałem zarówno FL-36 jak i FL-50. TTL powinien dobrze działać nawet wtedy, kiedy założysz na lampę np. softbox. Coś się Olkowi nie udało.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.11 o 19:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Pytanie tylko o te przedblyski pomiarowe. One odpalane sa jakos zdecydowanie wczesniej tak ze widac ze to przedblysk? Czy dzieje sie to tak szybko przed wlasciwym blyskiem, ze nie bede w stanie tego zobaczyc?
    Jeśli z jakiegoś powodu Ci na tym zależy można tak ustawić sprzęt że doskonale zobaczysz przedbłysk. O ile sie nie mylę np. przy długich czasach i błysku na drugą kurtynę.
    Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 2.02.11 o 13:38