Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Parę pytań o tryby pracy lampy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Parę pytań o tryby pracy lampy

Witam,

Posiadam korpus E-30, niedawno dolozylem do tego lampe Metz 50 AF-1.
    Pozanalem juz w miare mozliwosci sprzetu blyskajacego, ale mam pare pytan, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi. Moze ktos poratuje?

1. Czy tryb synchronizacji blysku z krotki czasami migawki jest dostepny tylko przy polaczeniu lampy bezposrednio z korpusem? Hodzi o tryp FP/HSS (HSS to oznaczenie Metza). Jak lampe podpinam do aparatu to w jej menu moge ustawic TTL-HSS i wtedy w trybie M aparatu jak najbardziej czasy krotsze niz 1/250 wchodza.
    Natomiast po odpieciu lampy i zdanie sie na tryb RC. Mozliwosc ustawienia TTL HSS w lampie znika.
    Pytanie zatem - czy jest mozliwa synchronizacja zdalna lampy z czasami krotszymi niz 1/250??? I jak?

2. Dlaczego w trybie A aparatu (przy obiektywie 50mm f/2) czas migawki ustawia mi sie sztywno na 1/100 i nie moge tego zmienic? Czy ten czas, niezaleznie od kompensacji EV czy mocy blysku zawsze w trybie A bedzie wybosil (zgodnie z instrukcja) 1/(2*ogniskowa obiektywu)??? Trym lampy oczywiscie TTL.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    1/ Instrukcja milczy? Tutaj masz info jak wymusiic synchronizację. http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

2/ W standardowym ustawieniu aparat włąsnie tak czas będzie nastawiał. Cchcesz mieć możliwość jego kontroli (np. w celu wyciągnięcia szczegółów z tła) - włącz tryb slow-synchro
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    1/ Instrukcja milczy? Tutaj masz info jak wymusiic synchronizację. http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
    Czyli jesli dobrze zrozumialem. Jesli chce zdalanie odpalic lampe w trybie HSS.
    To sama glowna lampe Metza stojaca gdzies tam musze ustawic w tryb manualny i wlaczyc jej wyzwalanie zdalne (tu tryb SERVO) przez fotocele (ma taka opcje). A dla lampy na korpusie wlaczyc tryb FP/HSS. Przy czym bez sensu bedzie uzycie wbudownej lampy bo bedzie blyskala na przod tez i oswietlala obiekt. Hmm.. No chyba, zeby ja czyms od przodu zaslonic.

2/ W standardowym ustawieniu aparat włąsnie tak czas będzie nastawiał. Cchcesz mieć możliwość jego kontroli (np. w celu wyciągnięcia szczegółów z tła) - włącz tryb slow-synchro
    Ale gdzie w aparacie czy w lampie? Lampa ma opcje REAR (synchro na 2 kurtyne). Ale to jest powiedzmy takie polowiczne rozwiazanie.
    Bo co jesli uznalbym ze w trybie A chcialbym 1/200 sek - zakladalem ze moge to ustwiac i lampa w trybie TTL mi dostosuje sile blysku.
    Trudno.. zawsze moge przerzucic sie na tryb M aparatu i bedzie pelna kontrola

W kazdym razie dzieki.
    T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

Ale gdzie w aparacie czy w lampie? Lampa ma opcje REAR (synchro na 2 kurtyne). Ale to jest powiedzmy takie polowiczne rozwiazanie.
    T.
    W aparacie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Trudno.. zawsze moge przerzucic sie na tryb M aparatu i bedzie pelna kontrola
    Dokładnie tak. Nie wnikaj w zbędne szczegóły tylko z lampą używaj zawsze trybu M. Dokup wyzwalacz radiowy i ciesz się strobingiem. RC na zewnątrz się nie sprawdzi.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dokładnie tak. Nie wnikaj w zbędne szczegóły tylko z lampą używaj zawsze trybu M.
    Nie wiem, po co bez potrzeby wskakiwać w M, jak A spokojnie daje radę.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie wiem, po co bez potrzeby wskakiwać w M, jak A spokojnie daje radę.
    Tryb M z lampami jest najwygodniejszy. Łapiesz światło zastane nie tylko kręcąc przysłoną, ale też manipulując czasami. Więc tryb A jest bez sensu. Oczywiście w trybie A da się, ale po co sobie utrudniać życie?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Tryb M z lampami jest najwygodniejszy. Łapiesz światło zastane nie tylko kręcąc przysłoną, ale też manipulując czasami. Więc tryb A jest bez sensu. Oczywiście w trybie A da się, ale po co sobie utrudniać życie?
    Wlasnie dokladnie tak tez to czuje. "A" jest OK jak sie robi bez lampy. Ustawiasz przyslone i reszte robi aparat. Conajwyzej wprowadza sie korekte EV co ma wplyw bezposrednio na czas.
    Z lampa jak widze jednak tryb "M" jest bardziej hmm.. uzyteczny.
    Szkoda tylko, ze w tym trybie aparat w polaczeniu z lampa w trybie TTL nie mowi mi czy fota bedzie wystarczajaco doswietlona. W moim E-30 linijka pokazujaca przeswietlenie/niedoswietlenie niezaleznie od tego czy lampa wlaczona, czy nie dziala tak jakby tej lampy nie bylo. Hmm..

Thomasso

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Szkoda tylko, ze w tym trybie aparat w polaczeniu z lampa w trybie TTL nie mowi mi czy fota bedzie wystarczajaco doswietlona.
    Takie zadanie TTLa, że fota ma być zawsze poprawnie doświetlona.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Takie zadanie TTLa, że fota ma być zawsze poprawnie doświetlona.
    Teoretycznie. W Olympusie TTL przy odbijaniu od ścian i sufitów (a tylko tak warto używać lampy, nie walić na wprost jeśli nie ma takiej konieczności) kiepsko się sprawdza. Trzeba wprowadzać korektę błysku od 1-1,5 EV. Więc cały TTL o tyłek potłuc. Tak samo działa automatyka własna lampy (też trzeba wprowadzać korektę na plus) więc w ogóle szkoda sobie zawracać gitarę TTLem skoro trzeba go korygować. TTL zabiera tylko niepotrzebnie energię na przedbłyski pomiarowe.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu