Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Lampa błyskowa

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    metz 50 af jest o polowe mocniejszy od fl36 tez posiada sterowanie ale w twoim przypadku bezużyteczne bież metza na przyszłość ta sama cena współpraca z aparatem super szybko się ładuje,co do dyfuzora to lepsza będzie i poręczniejsza zwykła plastykowa nakładka,ale metz posiada sztuczny sufit wrazie co

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Vafloo Zobacz posta
    Z tego co wyczytałem/wyszukałem wynika, że cenie 750-800 zł mam do wyboru albo lampę Olympusa FL-36R albo Metza 50 AF-1. Jeśli dobrze zrozumiałem to generalnie lepszy jest ten Metz, a jedyną przewagą lampy Olympusa jest to, że współpracuje bezprzewodowo z aparatami Olympusa. Ale z tego co piszecie to i tak z moją 510 ta bezprzewodowa praca nie będzie działać, więc w zasadzie sprawa jest jasna i powinienem kupić Metza. A jak będę chciał sterowanie bezprzewodowe to można kupić jakieś tam chińskie podróbki pocket wizarda i tyle.

Czy dobrze rozumiem?

I przy okazji. Czy kupując lampę warto od razu zaopatrzyć się w jakiś dyfuzor? Np. coś takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ajaca-Phottix/) lub takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ttix-Dmuchana/).

Z góry wielkie dzięki za poradę
    ja ekspertem od lamp nie jestem , sam mam swoja dopiero od kilku dni
    ale moze warto rozwazyc cos innego

zakladasz ze nie skorzystasz z lamp bezprzewodowych olympusa bo twoje E510 tego nie obsluguje , z tego co czytalem ludzie kupuja lampy na spore lata i czesto zmieniaja puszki a lampy zostaja , dzisiaj masz E-510 a byc moze za pol roku zmienisz na uzywane E-620 lub E-30 albo wyzej
    i wtedy bedziesz zalowal ze nie masz lampy z bezprzewodowka
    w pomieszczeniach zamknietych ladnie to dziala i wiele bys skorzystal, ponosc na dworze w silnym sloncu jest ciezko (wiec na minus), za okolice 900 pln kupisz uzywane FL-50R w stanie jak nowa ,wiec jezeli budzet by to wytrzymal to chyba warto , ja ze swojej 50R jestem bardzo zadowolony , juz po kilku dniach zabawy zastanawiam sie jakie efekty mozna by osiagnac maja kolejna lampe bezprzewodowa
    ale na kolejna 50R nie ma szans wiec moze 36R sie uda za czas jakis

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ale Metz 50 AF-1 też ma możliwość radiowego sterowania, potrzebujesz tylko puszki, która to umożliwia. Doczytałem własnie, że ta lampa pracuje także w trybie Servo, czyli można ją wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej. Więc działa wyzwalanie z E-510, za pomocą lampy wbudowanej, ale tylko w trybie manual, albo z puszkami, które to obsługują masz pełny zdalny TTL. Zerknij na stronę Metza tam jest wszystko napisane co ta lampa potrafi.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    @brudnyhary: dzięki za opinię. Sprawdziłem na stronce Metza i podoba mi się ten sztuczny sufit Do tej pory nie wiedziałem nawet, że takie coś istnieje.

@Centus: tak to jest z zapytaniem o coś na forum/grupie dyskusyjnej, że cena szybuje hoho Początkowo myslałem o zakresie cenowym do 500 zł. Jak poczytałem co i jak okazało się, że trzeba będzie wydać 750-800 zł. Teraz pojawia się opcja za 900 zł... Tym sposobem można pewnie wydać kilka tys. zł, bo zawsze znajdzie się coś "tylko trochę" droższe do czego warto dozbierać/dołożyć
    Nie zrozum mnie źle - dziękuję bardzo za Twój głos i poradę. Ale chyba jednak się nie zdecyduję. Na razie nie jestem w stanie wykorzystać 50% potencjału tego co mam, więc zmiana puszki to dla mnie jakaś baaardzo odległa przyszłość.

@anmael: dzięki za info i podrzucenie tej stronki Metza. Na dzień dzisiejszy jestem najbliższy właśnie temu Metzowi 50 AF-1. Znalazłem nowy za 755 zł i może wkrótce zawita do mnie.

Pozdrawiam,
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A może warto się zainteresować Metz 44 AF-1 digital (http://www.metz.de/en/photo-electron...chreibung.html) Czy jest ona warta uwagi? Czy różnica 44 vs 50 w liczbie przewodniej to jest duża różnica? Bo jeśli chodzi o cenę to ta 44 jest sporo tańsza od 50 (około 200 zł mniej)...
    Ktoś używa 44?
    Ostatnio edytowane przez Vafloo ; 4.07.11 o 17:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Olek E-510 z dual kitem...