Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Lampa błyskowa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez playtech Zobacz posta
    Trochę dziwne, że twoja lampa ładuję się tak długo. Ja mam dwie Fl-36R i 50-tke i nie mogę narzekać na czas ładowania nawet przy pełnej mocy błysku. Używam Enelopów i pracują poprawnie. Ogólnie polecam systemowe lampy Olka szczególnie z funkcją zdalnego sterowania, bo można kreatywnie wykorzystać światło i uzyskać bardzo dobre efekty.
    Może to kwestia FL-36 (bez R) bo ja czuję bardzo dużą różnicę w czasie ładowania do FL-50R

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak to jest z tym bezprzewodowym sterowaniem? Czy FL 36R może być bezprzewodowo sterowana z E-510? I czy to bezprzewodowe sterowanie na prawdę jest takie przydatne? Warte tego, żeby zamiast Metza 50 AF-1 kupić FL-36R?

Zaznaczę, że jeśli chodzi o korzystanie z lampy to jestem totalnie i kompletnie zielony. A potrzebuję jej, żeby trochę ułatwić sobie robienie zdjęć w pomieszczeniach.
    Olek E-510 z dual kitem...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Vafloo Zobacz posta
    Jak to jest z tym bezprzewodowym sterowaniem? Czy FL 36R może być bezprzewodowo sterowana z E-510? I czy to bezprzewodowe sterowanie na prawdę jest takie przydatne? Warte tego, żeby zamiast Metza 50 AF-1 kupić FL-36R?

Zaznaczę, że jeśli chodzi o korzystanie z lampy to jestem totalnie i kompletnie zielony. A potrzebuję jej, żeby trochę ułatwić sobie robienie zdjęć w pomieszczeniach.
    Nie jestem pewien ale E-510 chyba nie wspiera błyskania bezprzewodowego. Ta opcja jest chyba od modelu 520.

Błyskanie bezprzewodowe moim zdaniem ma sens jeśli bawimy się fotografię studyjną, ustawiamy R-kę (lub dwie) na statywie i ustawiamy parametry zdalnie i błyskamy.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 1.07.11 o 15:52

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Vafloo Zobacz posta

Jeśli chodzi o współpracę z E-510 to nie wiem, nie miałem tego modelu.
    Natomiast jeśli chodzi o bezprzewodowe sterowanie, to tak po chłopsku:
    - nie musisz lampy przyczepiać do aparatu
    - ustawiasz ją sobie gdzie chcesz /pólka, szafka, taboret.../ oczywiście tak żeby ci dobrze oświetliła motyw
    - robisz pstryk w aparacie i lampa się odpala automatycznie
    I to tyle tak na szybko
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    - robisz pstryk w aparacie i lampa się odpala automatycznie
    Zapomnialeś napisać, że ten system poprawnie działa tylko w pomieszczeniach. W zewnątrz to jest lipa, błyski sterujące nie przebijają się kiedy jest dużo światła.

IMHO najlepsze rozwiązanie to jakakolwiek lampa z możliwością ręcznego ustawiania mocy i dobry wyzwalacz radiowy. Niezawodny patent.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    A ja mam lampę FL 40 , która świetnie współpracowała z moim pierwszym Olkiem 5060 a teraz z żadnym aparatem z E-systemu nie działa automatyka.... (E-400, E-30) manual owszem..

macie jakiego pomysła? Może kto kupi..... drogo......

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    witam posiadam METZA 50AF z puszką 520 spisuje się świetnie ,aku energizer 2450mAh czas ładowania przeważnie 1 sekunda jestem bardzo zadowolony polecam tą lampę sterowanie RC jest i działa ,na zewnątrz działa przy pełnym słońcu ale sprawdzałem tylko z bliskiej odległości w pomieszczeniu jak najbardziej ok

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    W E-510 nie ma bezprzewodowego sterowania/wyzwalania lamp FL-xxR, ale możesz dokupić jakiś zdalny wyzwalacz. Polecam np. Yongnuo RF-602, używałem go z E-510 i działał bez problemów.

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zapomnialeś napisać, że ten system poprawnie działa tylko w pomieszczeniach. W zewnątrz to jest lipa, błyski sterujące nie przebijają się kiedy jest dużo światła.

IMHO najlepsze rozwiązanie to jakakolwiek lampa z możliwością ręcznego ustawiania mocy i dobry wyzwalacz radiowy. Niezawodny patent.
    I dlatego napisałem "po chłopsku i na szybko"
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    A ja mam lampę FL 40 , która świetnie współpracowała z moim pierwszym Olkiem 5060 a teraz z żadnym aparatem z E-systemu nie działa automatyka.... (E-400, E-30) manual owszem..

macie jakiego pomysła? Może kto kupi..... drogo......
    I dlatego zostaje FL-20 /miałem i polecam/ albo lepiej FL-36R /mam i polecam/ lub FL-50R-jeszcze wyżej ale dla mnie do Pena, ło matko duzia
    Ostatnio edytowane przez marek7001 ; 1.07.11 o 23:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tego co wyczytałem/wyszukałem wynika, że cenie 750-800 zł mam do wyboru albo lampę Olympusa FL-36R albo Metza 50 AF-1. Jeśli dobrze zrozumiałem to generalnie lepszy jest ten Metz, a jedyną przewagą lampy Olympusa jest to, że współpracuje bezprzewodowo z aparatami Olympusa. Ale z tego co piszecie to i tak z moją 510 ta bezprzewodowa praca nie będzie działać, więc w zasadzie sprawa jest jasna i powinienem kupić Metza. A jak będę chciał sterowanie bezprzewodowe to można kupić jakieś tam chińskie podróbki pocket wizarda i tyle.

Czy dobrze rozumiem?

I przy okazji. Czy kupując lampę warto od razu zaopatrzyć się w jakiś dyfuzor? Np. coś takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ajaca-Phottix/) lub takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/lam...ttix-Dmuchana/).

Z góry wielkie dzięki za poradę
    Olek E-510 z dual kitem...