Przyznam się, że poruszyliście bardzo ciekawy temat. Ocenianie prezentowanych na portalach foto zdjęć, to temat rzeka. Tyle poglądów, punktów widzenia, co umiejetności i doświadczeń oraz...... intencji forumowiczów.
Ja tu jak wiecie jestem od niedawna, i z uwagą śledzę zarówno forum jak i galerię ze zdjęciami i wystawiane oceny.
To nie sprzęt robi zdjęcia, lecz człowiek, ale wydaje mi się że na poziomie amatorów nawet o różnym stopniu wiedzy i klasie sprzętu, przy ocenach zdjęć wymagany jest pewien dystans i dobry ton. Przecież my się nie ścigamy o jakieś nagrody(poza konkursami), tylko prezentujemy efekty naszej pasji.
Ja najchętniej fotografuję architekturę, przyrodę, krajobrazy i ciekawostki które widzę przy okazji podróży na rowerze. Pokazuję to co widziałem skomponowane tak jak pozwoliła na to moja wiedza i spojżenie. Obrabiam fotki tylko podstawowo. Ciekawe że jak publikowałem zdjęcia na portalach wydawnictw, zdobyły uznanie i trafiły do książek, zdobyły nawet wyróżnienia. A na portalach foto, spotkały się z chłodnym przyjęciem. Tutaj przy kilku moich zdjęciach było podobnie, zero ciekawych rad i na wszelki wypadek SŁABO.
Ja nie mam nic przeciw krytyce, ale bardzo bym chciał usłyszeć ciekawe rady dot. ustawienia kompozycji, doboru czasu, przysłony itd. przy konkretnym zdjęciu, od oceniających.
Ten portal i tak jest ciekawszy od np. Lumisfery, gdzie roi się od zawistnych recydywistów prowokujących awantury, którym często blokuje się konta, a oni się mutują i wracają robić to samo. Jest wśród Was wielu ciekawych fotografów, sporo umiejących. Trzeba się wzajemnie wspierać i uczyć, wtedy poziom prezentowanych fotek na pewno się podniesie. A tych którzy stawiają oceny dla samych ocen, trzeba po prostu zignorować.
Szacun dla wszystkich iPOZDROWERKI.

Odpowiedz z cytatem