Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Witam kolegów.

Przyznam się, że poruszyliście bardzo ciekawy temat. Ocenianie prezentowanych na portalach foto zdjęć, to temat rzeka. Tyle poglądów, punktów widzenia, co umiejetności i doświadczeń oraz...... intencji forumowiczów.

Ja tu jak wiecie jestem od niedawna, i z uwagą śledzę zarówno forum jak i galerię ze zdjęciami i wystawiane oceny.

To nie sprzęt robi zdjęcia, lecz człowiek, ale wydaje mi się że na poziomie amatorów nawet o różnym stopniu wiedzy i klasie sprzętu, przy ocenach zdjęć wymagany jest pewien dystans i dobry ton. Przecież my się nie ścigamy o jakieś nagrody(poza konkursami), tylko prezentujemy efekty naszej pasji.

Ja najchętniej fotografuję architekturę, przyrodę, krajobrazy i ciekawostki które widzę przy okazji podróży na rowerze. Pokazuję to co widziałem skomponowane tak jak pozwoliła na to moja wiedza i spojżenie. Obrabiam fotki tylko podstawowo. Ciekawe że jak publikowałem zdjęcia na portalach wydawnictw, zdobyły uznanie i trafiły do książek, zdobyły nawet wyróżnienia. A na portalach foto, spotkały się z chłodnym przyjęciem. Tutaj przy kilku moich zdjęciach było podobnie, zero ciekawych rad i na wszelki wypadek SŁABO.

Ja nie mam nic przeciw krytyce, ale bardzo bym chciał usłyszeć ciekawe rady dot. ustawienia kompozycji, doboru czasu, przysłony itd. przy konkretnym zdjęciu, od oceniających.

Ten portal i tak jest ciekawszy od np. Lumisfery, gdzie roi się od zawistnych recydywistów prowokujących awantury, którym często blokuje się konta, a oni się mutują i wracają robić to samo. Jest wśród Was wielu ciekawych fotografów, sporo umiejących. Trzeba się wzajemnie wspierać i uczyć, wtedy poziom prezentowanych fotek na pewno się podniesie. A tych którzy stawiają oceny dla samych ocen, trzeba po prostu zignorować.

Szacun dla wszystkich i POZDROWERKI.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    ... bardzo bym chciał usłyszeć ciekawe rady dot. ustawienia kompozycji, doboru czasu, przysłony itd. przy konkretnym zdjęciu, od oceniających.
    Poproś Janka Muzykanta albo Rafała Czarnego. Oni szybko Ci wyjaśnią co i jak
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Trzeba się wzajemnie wspierać i uczyć, wtedy poziom prezentowanych fotek na pewno się podniesie.
    To jest wielce wątpliwe. Z pewnością dotrze się ileś powtarzanych w całym internecie schematów, ale czy cokolwiek więcej? Nie sądzę.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Witam.

Dzięki kolego Helmuth, zaproponuję wym. kolegom wymianę poglądów. Tym bardziej że zamierzam się nadal uczyć przy pomocy tego co mam (E-520 + 2 kity). Ale będzie mi miło, jeśli pooglądasz moje fotki również TY i wyrazisz swoje zdanie.Pozdrowerki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tu jest dział, w którym można publikować swoje prace, licząc na konstruktywne porady:

https://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=45

Osoba, która źle znosi uzasadnione, niskie oceny, wystawiane jej pracom w galerii, powinna rozważyć możliwość publikowania ich najpierw we wspomnianym wyżej dziale.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nigdy nie próbowałeś grać na gitarze? Ja po tygodniu znałem chyba 8 podstawowych chwytów. Podczas śpiewów przy ognisku, nawet wydobywałem jakieś dźwięki ale czy to była gra?
    Grałem na gitarze przez wiele lat, miałem nawet swoją bluesową kapelkę. Do dziś zdarza mi się brzdąknąć od czasu do czasu. Granie na gitarze jest po stokroć trudniejsze niż robienie zdjęć. Opanowanie 8 podstawowych chwytów to jeszcze nie jest gra na gitarze.

Łatwość fotografii polega na tym, że po opanowaniu podstaw można osiągnąć efekt nazwijmy to profesjonalny. Można wykonać świetne zdjęcie (doskonałe technicznie), które może śmiało zawisnąć np. na wystawie. Po opanowaniu 8 chwytów nie wystąpisz na estradzie i nie zagrasz np. solówki.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Ale ja slyszalem, ze ktos jednym zdjeciem zmienil zycie milionow ludzi- slyszales cos podobnego w stosunku do przejazdzki samochodem?
    Zaciekawiłeś mnie, nigdy nie słyszałem o takim przypadku. Za to codziennie kierowcy zmieniają życie innym ludziom (zabijając ich, raniąc, posyłając na wózki inwalidzkie) oraz ich najbliższym.

Dlatego upieram się, że jazda samochodem to kiepski przykład.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Skąd wiesz co zmienić, co poprawić? Dobrze znać nie tylko podstawowe technikalia
    Mam trzy tygodnie, żeby się tego dowiedzieć. W dwa tygodnie czytam dwie książki, dodatkowo mam doświadczonego kolegę, który przekazuje mi podstawową wiedzę. I stąd wiem co zmienić i co poprawić. Zostaje mi jeszcze tydzień na próby.

Talent to podstawa. Znam dziewczynę, dziennikarkę, która miała autentyczny dar. To było jeszcze w czasach analogowych. Przystawiała aparat do oka i kadr był zaj..ście dopracowany. Nie miała pojęcia o technikaliach, robiła głupim jaśkiem. Takiej osobie podstawową wiedzę techniczną można przekazać w minimalnie krótkim czasie i będzie robiła świetne zdjęcia. Wyczucia kompozycji moim zdaniem nie można się nauczyć. Można jedynie udoskonalić zdolności (większe lub mniejsze) w tym kierunku. Podstawowa technika fotograficzna w obecnych, cyfrowych czasach jest prosta dla średnio inteligentnej osoby. Dla bystrzachy to już zupełny banał.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 31.01.11 o 08:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zaciekawiłeś mnie, nigdy nie słyszałem o takim przypadku. Za to codziennie kierowcy zmieniają życie innym ludziom (zabijając ich, raniąc, posyłając na wózki inwalidzkie) oraz ich najbliższym.
    Dzieki temu zdjeciu swiat zainteresowal sie glodujaca Afryka- miliony ludzi zaczely wplacac datki na pomoc i walke z glodem. Niektorzy do tej pory uwazaja to zdjecie za najbardziej wplywowe w historii fotografii. Uratowalo miliony istnien ludzkich.
    To zdjecie spowodowalo masowe protesty w USA. Ludzie wyszli na ulice-miliony ludzi.
    Dzisiaj mowi sie, ze tym zdjeciem rzad USA przegral wojne.
    Swiat uslyszal o Tybecie. Kto wie, moze dzieki niemu komunistyczny rzad nie wycial ich wszystkich w pien?
    To zdjecie zmienilo warunki pracy milionom najbiedniejszych Amerykanow- zaczeto dbac o bezpieczenstwo pradcy i spowodowalo ogolnonarodowa dyskusje na temat warunkow pracy.
    Dzieki temu zas wprowadzono zakaz zatrudniania nieletnich- miliony dzieci mogly zejsc z pola i pojsc do szkoly- nie wrocic, bo tam jeszcze nigdy nie byly.
    Jak myslisz-czy to zdjecie cos zmienilo we wspolczesnym swiecie?
    A to?
    A moze to?
    Znowu Afryka
    A to zdjecie zmienia swiat do tej pory-miliardom ludzi:
    Nadal uwazasz, ze to kiepskie przyklady?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    To dobre przykłady. Napisanie, że jedno zdjęcie spowodowało koniec konfliktu w Wietnamie jest wieeeelkim uproszczeniem i z prawdą historyczną ma się nijak (to był proces zdecydowanie bardziej złożony niż napisałeś), ale to nie zmienia faktu, że zdjęcia potrafią poruszyć serca milionów ludzi i wpłynąć w pewnym stopniu na ich los.

Napisałem, że porównanie nauki podstaw fotografowania do nauki jazdy samochodem jest kiepskim porównaniem. Inna odpowiedzialność. Adept fotografii może w najgorszym razie upuścić aparat i go rozbić. Adept samochodziarstwa może kogoś zabić, co się przecież często zdarza.

Co do zdjęć, który poruszyły świat to zwracam Ci honor. Ale i tak to się ma nijak do dyskusji o łatwości (bądź trudności) nauczenia się podstaw fotografowania. Co ma piernik do wiatraka?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 31.01.11 o 09:50
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Ja nie mam nic przeciw krytyce, ale bardzo bym chciał usłyszeć ciekawe rady dot. ustawienia kompozycji, doboru czasu, przysłony itd. przy konkretnym zdjęciu, od oceniających.
    Ależ proszę - oto cała wiedza:
    Wybierz tryb AV.
    Iso ustaw jak najniżej możesz,
    Przysłonę wybierz najmniejszą - jeśli chcesz mieć rozmyte tło, w okolicach f=8 - jeśli chcesz najlepszej ostrości ujęcia.
    Czas ustawi Ci światłomierz.
    Koniec książki.

Kompozycja to nie nauka techniki więc tu wykraczamy poza dwa(trzy) tygodnie. Aczkolwiek zasady ogólne można pojąć w pięć minut.
    To nie zdjęcia zmieniły, a machina propagandowa (przy czym propaganda może mieć też wydźwięk pozytywny), której stały się bohaterem, ikoną. Przypadek sprawił, że te akurat wybrano, powstawały miliony podobnych i dziesiątki tysięcy bardziej dramatycznych, czytelnych czy wymownych.

Niestety, należy sobie to pokornie uświadomić - nie zdjęcia zmieniają świat, a dobra kampania.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 31.01.11 o 10:05

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    I tak oto od sposobu postrzegania zdjęć powoli przejdziecie do polityki
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów