Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Średnio zdolny człowiek nauczy się techniki na dwutygodniowym kursie.
    Jak zwykle upraszczasz!
    Średnio zdolny człowiek zrobi prawo jazdy w dwa tygodnie tylko dlaczego ci świeżo upieczeni kierowcy powodują najwięcej wypadków? patrz rys. 5
    Znać podstawowe techniki wcale nie oznacza umiejętność ich właściwego wykorzystania.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A ja sie ucze tej techniki juz 40 lat.Zdaje jednak sobie sprawe,ze sa lepsi.Licze sie ze zdaniem innych i dyskutuje z tymi ludzmi.Znam takiego co uwaza,ze wszystko wie i nie liczy sie ze zdaniem innych osob,ale ja nie chce zeby mnie palcem pokazywali jak jego.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jak zwykle upraszczasz!
    Średnio zdolny człowiek zrobi prawo jazdy w dwa tygodnie tylko dlaczego ci świeżo upieczeni kierowcy powodują najwięcej wypadków? patrz rys. 5
    Znać podstawowe techniki wcale nie oznacza umiejętność ich właściwego wykorzystania.
    Ale nie słyszałem, żeby ktoś aparatem spowodował wypadek
    Spieszy się gdzieś? Gdyby każdy kierujący mógł zatrzymać czas, żadnego wypadku by nie było. Albo gdyby mógł dziesięć razy zaparkować w ciasnym miejscu, w końcu by mu się udało.

Chyba, że ktoś od razu leci do kościoła śluby pstrykać, no to sorry - może mieć ''wypadek''.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Prawo jazdy to kiepski przykład. Próbować robić foty można nie tylko bezpiecznie, ale jednocześnie za darmo. Nie porównuj uczenia się jazdy autem, bo nie masz do rozbicia trzystu samochodów zanim się nauczysz.

Uczenie się na cyfrze jest genialnie proste - pstrykasz i w ułamku sekundy widzisz efekt. Poprawiasz, zmieniasz, kombinujesz.

A podstawowe technikalia wbrew pozorom są bardzo proste. Niestety, nie spotkałem się z żadną książką, która bym to w krótki, treściwy, przystępny sposób opisała.

Całą moją wiedzę techniczną jestem w stanie przekazać kumatej osobie w naprawdę krótkim czasie.

Ale doświadczenie będzie ten ktoś musiał sam zdobyć.

Porównaj sobie Helmucie trudność techniczną opanowania aparatu fotograficznego z opanowaniem dowolnego instrumentu muzycznego. O technikach malarskich nie wspominając.

Robienie poprawnych technicznie zdjęć jest łatwe. Robienie dobrych zdjęć to zupełnie inna sprawa.

EDIT: Janko mnie uprzedził zanim napisałem posta.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.01.11 o 21:06
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Robienie poprawnych technicznie zdjęć jest łatwe. Robienie dobrych zdjęć to zupełnie inna sprawa.
    W ramkę i na ścianę!

Druga mądrość z tego wątku jest taka, że aby móc "zapomnieć" i czasami "zlekceważyć" technikalia, zasady, reguły..., to najpierw trzeba je mieć w małym paluszku. A i wtedy zapomnieć nie znaczy wymazać z pamięci, zresetować umysł, ale mieć świadomość, że można czasem z nich zrezygnować, a przede wszystkim nie trzymać się ich kurczowo, nie pozwolić, aby te reguły zdominowały fotografię.

Kwestia ile czasu musi zająć opanowanie podstaw jest... trudna do ogarnięcia, bo każdy z nas inaczej pojmuje "podstawy", a poza tym każdy ma nieco inne tempo "nauki".

Pozdrawiam

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    "... mi sie nie podoba to ze przodek kapelutka jest poza go. "
    hahahahaha

ojj, sie usmialem

az to mariuszowi podesle
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 30.01.11 o 22:21

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...gdyby mógł dziesięć razy zaparkować w ciasnym miejscu, w końcu by mu się udało.
    Czyli każdy z aparatem, na dziesięć pstryknięć powinien zrobić jedno poprawne zdjęcie?
    Prawo jazdy to kiepski przykład. Próbować robić foty można nie tylko bezpiecznie, ale jednocześnie za darmo. Nie porównuj uczenia się jazdy autem, bo nie masz do rozbicia trzystu samochodów zanim się nauczysz.
    Przecież nie chodzi o bezpieczeństwo ani koszty tylko o zasadę. Szkoda, że nie próbujesz tego dostrzec- masz swoją teorię i usiłujesz ją za wszelką cenę"sprzedać" innym.
    Uczenie się na cyfrze jest genialnie proste - pstrykasz i w ułamku sekundy widzisz efekt. Poprawiasz, zmieniasz, kombinujesz.
    Skąd wiesz co zmienić, co poprawić? Dobrze znać nie tylko podstawowe technikalia
    Porównaj sobie Helmucie trudność techniczną opanowania aparatu fotograficznego z opanowaniem dowolnego instrumentu muzycznego.
    Nigdy nie próbowałeś grać na gitarze? Ja po tygodniu znałem chyba 8 podstawowych chwytów. Podczas śpiewów przy ognisku, nawet wydobywałem jakieś dźwięki ale czy to była gra?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Całą moją wiedzę techniczną jestem w stanie przekazać kumatej osobie w naprawdę krótkim czasie.

...
    Ale nie kazdy jest w tak samo krotkim czasie w stanie ja przyswoic
    Poza tym nie popadajmy w skrajnosc- dlaczego od razu mowa o wypadkach?
    Ile razy sie zzymales na niechlujnie zaparkowane auto przy krawezniku dzieki czemu zamiast dwoch samochodow miesci sie jeden?
    Ile razy wkurzal cie skrecajacy kierowca bez kierunkowskazu?
    Ile razy widziales buraka, ktory zamiast zwolnic na pomaranczowym swietle przyspieszal?
    Jest cala gama bledow zarowno w fotografii i zwyklej jezdzie samochodem, ktore podnosza cisnienie, ale nie powoduja niebezpieczenstwa, prawda?
    Poza tym ktos napisal, ze nie slyszal, zeby spowodowal wypadek przez aparat.
    Ale ja slyszalem, ze ktos jednym zdjeciem zmienil zycie milionow ludzi- slyszales cos podobnego w stosunku do przejazdzki samochodem?
    Moim zdaniem w niektorych wypadkach na fotografie moze spoczywac wieksza odpowiedzialnosc, niz na kierowcy.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Seneke polecam czytac
    latwiej sie zyje

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Czyli każdy z aparatem, na dziesięć pstryknięć powinien zrobić jedno poprawne zdjęcie?
    To już zależy od konstytucji, może być czasem 11, może 9, a w przypadku Hogwartu 9 i 3/4
    Przecież nie chodzi o bezpieczeństwo ani koszty tylko o zasadę.
    O zasadę, która każe, zamiast dwóch tygodni, marnować lata na takie bzdury jak ustawianie parametrów naświetlania? Nie szkoda czasu, który można przeznaczyć na szukanie kadru?
    Szkoda, że nie próbujesz tego dostrzec- masz swoją teorię i usiłujesz ją za wszelką cenę"sprzedać" innym.
    A widzisz gdzieś tabliczkę z ceną i napisem ''sprzedam''?
    Skąd wiesz co zmienić, co poprawić? Dobrze znać nie tylko podstawowe technikalia Nigdy nie próbowałeś grać na gitarze? Ja po tygodniu znałem chyba 8 podstawowych chwytów. Podczas śpiewów przy ognisku, nawet wydobywałem jakieś dźwięki ale czy to była gra?
    Próbuję grać na fortepianie... ponad 20 lat. Nadal nie powiem, że potrafię, choć staram się na to przeznaczyć co najmniej pół godziny dziennie (więcej nie dam rady wycisnąć na przyjemność). Jednak w przypadku fotografii mam odwagę rzec, że opanowanie aparatu, acr-a i podstaw studia to dwa tygodnie pracy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów