Ja jestem z tych młodych userów...
Skoro chcecie mieć ocenę obiektywną - ustalcie proponowane zasady oceny.
Z krótkiego - prawie dwuletniego pobytu na forum - mam takie swoje obserwacje - Najwyższe oceny dostają akty, niektóre portrety, większość makro i lepszych zdjęć z fauną. W pozostałych kategoriach niełatwo o doskonałą ocenę.
Staram się stosować zasadę - zdjęcie poprawne - 3, jeśli mnie zainteresowało w nim coś podoba mi się - 4 , jeśli ma to coś to więcej. Jeśli mam uwagi - tekst bez oceny. Gdy sam dostaję mniej niż 3 zastanawiam się co skopałem we własnej fotce czasem coś popsuję w obróbce lub fotkę należało pozostawić na dysku, a mnie wydawało się że się nadaje do pokazania i często usuwam z galerii. Nich nie straszy ...
Cenię sobie krytyczne uwagi między innymi k@czego, helmutha, bufetowej , wanilii, Mirka 54, grizza i kilkunastu jeszcze kolegów, nie będę ich wszystkich tutaj wymieniał, którym się chce jeszcze przebijać przez dziesiątki zdjęć różnej jakości i różnych autorów.
Ja się jeszcze uczę....
Co do zdjęcia zacytowanego - nie rozumiem dlaczego jego artyzm ma polegać na nieostrym przodzie kapelusza i całkowitej deformacji postaci zgrabnej skądinąd dziewczyny. wiem, że to modne - ale mnie się to nie podoba. Uważam, ze przy odrobinie chęci kapelusz mógł być ostry a postać rozmyta, to kwestia staranności i gustu autora.
Pozdrawiam AP.
PS. To zdjęcie jest b. dobre, ale mnie się nie podoba.