Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 124

Wątek: Loża zdrowego rozsądku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    W zasadzie to "średnio inteligenty osobnik w trzy tygodnie może opanować podstawowe techniki zdjęciowe."
    Dlatego napisałem, że "w zasadzie się nie uczę", bo siłą rzeczy czytając forum dowiaduję się o jakiś technicznych duperelach. Zupełnie mi nie potrzebnych. Jednym okiem czytam np. dyskusje o faveonie i dowiedziałem się, że matryca Sigmy DP1 ma 4.6 mln. pikseli. I tak dalej, i tak dalej.

To też jakaś nauka. Ale do robienia zdjęć zupełnie mi niepotrzebna.

Helmucie, napisałem że podstawowych technikaliów można nauczyć się w 3 tygodnie. Ale robienia zdjęć fotograf uczy się całe życie, aż od śmierci. A ten co stwierdził: "robię doskonałe zdjęcia, już wszystko wiem" jest po prostu głupcem.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.11 o 22:55
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zauważyłem już dawno pewną prawidłowość - książki o fotografii najczęściej piszą ludzie, którzy robią słabe bądź bardzo słabe zdjęcia. Słynny Scott Kelby jest tego najlepszym przykładem. Zdjęcia, którymi ilustruje swoje książki są bardzo przeciętne. Często posiłkuje się zdjęciami nie swojego autorstwa.

Odnoszę podobne wrażenie jak Janko - autorzy książek robią z igły widły, niepotrzebnie komplikują proste sprawy. Czasem zdarzają się autorzy, którzy robią świetne zdjęcia - np. Joe McNally, autor dobrej książki o strobingu pt. "Z pamiętnika lampy błyskowej" (niech nikogo nie zniechęci debilny tytuł - książka jest naprawdę dobra). I tacy ludzie, którzy są dobrymi fotografami nie skupiają się na pierdołach (jakiś teoriach nikomu tak naprawdę niepotrzebnymi do robienia zdjęć) tylko walą kawę na ławę.
    Bo podobno jak ktoś nic nie umie to nie pozostaje mu nic innego jak zostać nauczycielem
    A co do w/w autorów to zgadzam się w 100%!
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 1.02.11 o 22:55

bernard74
    Gość
    Rafale to jest taka metafora generalna , zawsze prosze by nie wyciagac pochopnych wnioskow i czytal ze zrozumieniem

A forum Olka bardzo lubie i jeszcze pare i nigdzie nie napisalem ze jest inaczej

a wiec Rafale jak mawiaja nie najmlodsi gorale bez IMPUTOWANIA .
    Ostatnio edytowane przez bernard74 ; 1.02.11 o 23:18

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    Ja na ten przykład w photoshopie bawię się od chyba 14 lat jeśli nie dłużej, w tym od kilku lat zawodowo i wyobraźcie sobie jak się zdziwiłem jak szefowa w byłej pracy uświadomiła mi że spacją aktywuje się w tym programie łapkę do przesuwania obszaru roboczego! Zawsze przez te wszystkie lata używałem nawigatora do tego, a śmigam skrótami itd. myślałem że jej gały wyjdą . Opanowanie tego jednego banału przyspieszyło moją pracę chyba dwukrotnie...
    Tylko mi nie pisz,ze w "f" nie stukasz jak gotowca oceniasz

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    A ja przeciwnie - każdemu radzę udzielać się na forach. Nie tylko początkującym. Ja też się ciągle uczę czegoś nowego. Od dłuższego czasu w moim wątku udziela się Grizz. Czepia się moich zdjęć, wytyka błędy, krytykuje. I bardzo jestem mu za to wdzięczny.

edit: ech i żeby każdy tak odbierał...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tylko mi nie pisz,ze w "f" nie stukasz jak gotowca oceniasz
    nie kumam? można jaśniej?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    nie kumam? można jaśniej?
    Mozna,oczywiscie.Uruchom PS,otworz zdjecie gotowe jakies,wcisnij klawsz na klawiaturze z literka "f"-srodkowa linia ,czwarty od lewej liczac A jako pierwszy.Mozna wciskac kilka razy.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    A ja bym w życiu takich fotek nie zdjełał jak Ty bo cierpliwość trzeba mieć od groma nie mówiąc już o umiejętnościach.
    Bardzo mi miło.
    Najgorsze to ciągły brak czasu. Ja nie umiem robić zdjęć "w biegu", byle robić i aparat trochę się przykurzył. Może wiosna to zmieni?

Co do ludzi na forach. To bardzo długi i hm specyficzny temat. Tak poznałam wiele przesympatycznych osób, udało się sklecić całkiem niezłą około-wrocławską ekipę. I są to takie naprawdę miłe relacje - do pośmiania się na gadulcu czy na poważniejszej imprezie (jak mój ślub ). I bardzo mi było miło, że to właśnie Hades nam robił zdjęcia na ślubie, czy że ciotka Nevra bawiła na zlocie Danielka. Na pewno niektórym bardzo dużo zawdzięczam, także niegołosłownego wsparcia w trudnych chwilach.
    Zdarzają się jednak również mniej przyjemne historie, ale one pozwalają tym starszym nabrać doświadczenia, tym młodszym szybciej dorosnąć. Forum wówczas nie jawi się tak cudownie różowo i może mocno wstrząsnąć w posadach, ale potem człowiek jest silniejszy i stara się nabrać dystansu. Tak uważam.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Bardzo mi miło.
    Najgorsze to ciągły brak czasu. Ja nie umiem robić zdjęć "w biegu", byle robić i aparat trochę się przykurzył. Może wiosna to zmieni?

Co do ludzi na forach. To bardzo długi i hm specyficzny temat. Tak poznałam wiele przesympatycznych osób, udało się sklecić całkiem niezłą około-wrocławską ekipę. I są to takie naprawdę miłe relacje - do pośmiania się na gadulcu czy na poważniejszej imprezie (jak mój ślub ). I bardzo mi było miło, że to właśnie Hades nam robił zdjęcia na ślubie, czy że ciotka Nevra bawiła na zlocie Danielka. Na pewno niektórym bardzo dużo zawdzięczam, także niegołosłownego wsparcia w trudnych chwilach.
    Zdarzają się jednak również mniej przyjemne historie, ale one pozwalają tym starszym nabrać doświadczenia, tym młodszym szybciej dorosnąć. Forum wówczas nie jawi się tak cudownie różowo i może mocno wstrząsnąć w posadach, ale potem człowiek jest silniejszy i stara się nabrać dystansu. Tak uważam.

Slusznie uwazasz , stawiam piwo , obiad , kolacje a wybor zostawiam tobie

| OlyJedi Awatar Jogi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mozna,oczywiscie.Uruchom PS,otworz zdjecie gotowe jakies,wcisnij klawsz na klawiaturze z literka "f"-srodkowa linia ,czwarty od lewej liczac A jako pierwszy.Mozna wciskac kilka razy.
    hehe dobre ale ja używam tab/to samo tylko że Twój sposób pozwala na zamknięcie wszystkiego, mnie to nigdy potrzebne nie było bo na dużych monitorach pracuję, ale zastanowię się czy przyzwyczajenia nie zmienić, bo tu mamy dodatkowo wszystko na czarnym a nie na szarym tle i w fotografii może to być rzeczywiście zasadne.

Już wiem czemu tego trybu nie lubiłem, domyślnie mam zawsze miarki włączone i mnie to po oczach kuło, ctr-r wyłączam i mam już pięknie wszystko na czarnym i nic nie razi, dzięki!

I proszę nie zapominać o ctr+alt+0

całe życie...
    Ostatnio edytowane przez Jogi ; 1.02.11 o 23:55

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów