Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Głębia ostrości 4/3 a Pełna klatka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ciekawy test.Pomijając kwestię GO , nie odnosicie wrazenia ze Canon delikatnie ociepla obraz? Choć może to kwestia obiektywu, ale L- kę raczej bym nie podejrzewał o słabą transmisję barw.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    GO zależy od wielkości matrycy, bo wraz ze zmianą tej wielkości proporcjonalnie zmienia się średnica krążka rozproszenia.
    O, zaczyna się Monty Python. Idę po popcorn.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ---------------
    Zrób następujący "eksperyment myślowy": Załóż obiektyw 50mm przy f2 do aparatu tzw. pełnej klatki. Zrób zdjęcie i wytnij na monitorze obszar środkowy odpowiadający formatowi 4/3. Następnie porównaj to ze zdjęciem wykonanym (z tej samej odległości) przy ZD50 i też f2 w Olku. Oczywiściie bokeh będzie inny, ale GO musi być taka sama...
    Piszę o tym samym.
    I o tym, że GO nie będzie taka sama...

darkelf
    Gość
    Fajny i przydatny test, szkoda tych głupich komentarzy.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    danmacz,

Tez mi sie tak wydaje, Canon chyba jest odjechany pare setek K standardowo ludziskom sie podoba jak sa bardziej opaleni

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ---------------
    Zrób następujący "eksperyment myślowy": Załóż obiektyw 50mm przy f2 do aparatu tzw. pełnej klatki. Zrób zdjęcie i wytnij na monitorze obszar środkowy odpowiadający formatowi 4/3. Następnie porównaj to ze zdjęciem wykonanym (z tej samej odległości) przy ZD50 i też f2 w Olku. Oczywiściie bokeh będzie inny, ale GO musi być taka sama... Ogniskowa determinuje głębię i koniec... Myślę, że nie przeczytałeś dokładnie mojego pierwszego tekstu, gdzie pisałem o porównywaniu w śodku kadru w przypadku FF. ZD50 ma znacznie mniejsze pole obrazowe w stosunku do 50-tek FF, ale GO mają praktycznie taką samą. -- pozdrówka
    Żeby porównać GO, to musimy przyjąć, że kadry będą takie same. Inne porównania nie mają sensu. Oczywiste jest też, że jak z pełnej klatki wytnę obszar 4/3, to dostanę identyczny obraz jak z 4/3, bo to będzie porównanie dwóch matryc 4/3, a nie 4/3 i FF.
    Jeśli masz do wykonania konkretne zadanie fotograficzne, to po prostu przy tej samej ogniskowej musisz podejść z puszką FF 2x bliżej niż z puszką 4/3, wiec przy danej przysłonie uzyskasz rózną GO.
    Identyczne zdjęcia uzyskasz jeśli obiektyw 4/3 bedzie 2x krótszy i 2x jaśniejszy, czyli fizyczny rozmiar dziury będzie taki sam.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Identyczne zdjęcia uzyskasz jeśli obiektyw 4/3 bedzie 2x krótszy i 2x jaśniejszy, czyli fizyczny rozmiar dziury będzie taki sam.
    NIe uzyskasz identycznych zdjeć. GO można sobie porównywac na kalkulatorze. Na zdjeciach, poprzez stosowanie innych szkieł, perspektyw, matryc, algorytmów, zdjęcia wychodzą inne. I de facto porównujemy "rozmazanie tła" czy tam bokeh.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    GO można sobie porównywac na kalkulatorze.
    Na kalkulatorze to można sobie wstępnie ocenić GO. A jak to w praktyce wygląda to tylko praktycznie. Mam w komórce kalkulator GO i czasem nawet go wykorzystuję. Ale w cyfrze mamy genialną łatwość sprawdzenia wyników sekundę po zrobieniu zdjęcia. Najlepiej zatem pstrykać i metodą prób i błędów dojść do oczekiwanego efektu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Na kalkulatorze to można sobie wstępnie ocenić GO. A jak to w praktyce wygląda to tylko praktycznie.
    Tak tylko wtedy sprawdzamy wszystkie rzeczy łacznie, a nie samą GO. A wyżej rozpoczeło się teoretyzowanie nad kwestią samej GO właśnie.

Praktycznie samej GO się nie oceni. Porównamy za to cały zestaw czynników... co w sumie jest słuszne, bo przecież o efekt chodzi, ale nie szukajmy tu porówania tylko i wyłącznie GO.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Ja też mam swoje fotki Jakoś mi wyszło, że przy "normalnym" fotografowaniu, obiektyw puszki FF trzeba przymknąć o 2 pełne działki przysłony, aby uzyskać porównywalną głębię ostrości. JPEGi prosto z puszek, jedyna czynność to przeskalowanie.
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Olympus_17mm.jpg
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	323,8 KB
ID:	42619   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon_35mm.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	298,4 KB
ID:	42620