Ciekawy test.Pomijając kwestię GO , nie odnosicie wrazenia ze Canon delikatnie ociepla obraz? Choć może to kwestia obiektywu, ale L- kę raczej bym nie podejrzewał o słabą transmisję barw.
Ciekawy test.Pomijając kwestię GO , nie odnosicie wrazenia ze Canon delikatnie ociepla obraz? Choć może to kwestia obiektywu, ale L- kę raczej bym nie podejrzewał o słabą transmisję barw.
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Fajny i przydatny test, szkoda tych głupich komentarzy.
danmacz,
Tez mi sie tak wydaje, Canon chyba jest odjechany pare setek K standardowo ludziskom sie podoba jak sa bardziej opaleni
pozdrawiam serdecznie
Janek
Żeby porównać GO, to musimy przyjąć, że kadry będą takie same. Inne porównania nie mają sensu. Oczywiste jest też, że jak z pełnej klatki wytnę obszar 4/3, to dostanę identyczny obraz jak z 4/3, bo to będzie porównanie dwóch matryc 4/3, a nie 4/3 i FF.
Jeśli masz do wykonania konkretne zadanie fotograficzne, to po prostu przy tej samej ogniskowej musisz podejść z puszką FF 2x bliżej niż z puszką 4/3, wiec przy danej przysłonie uzyskasz rózną GO.
Identyczne zdjęcia uzyskasz jeśli obiektyw 4/3 bedzie 2x krótszy i 2x jaśniejszy, czyli fizyczny rozmiar dziury będzie taki sam.
Pozdrawiam
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Na kalkulatorze to można sobie wstępnie ocenić GO. A jak to w praktyce wygląda to tylko praktycznie. Mam w komórce kalkulator GO i czasem nawet go wykorzystuję. Ale w cyfrze mamy genialną łatwość sprawdzenia wyników sekundę po zrobieniu zdjęcia. Najlepiej zatem pstrykać i metodą prób i błędów dojść do oczekiwanego efektu.
Tak tylko wtedy sprawdzamy wszystkie rzeczy łacznie, a nie samą GO. A wyżej rozpoczeło się teoretyzowanie nad kwestią samej GO właśnie.
Praktycznie samej GO się nie oceni. Porównamy za to cały zestaw czynników... co w sumie jest słuszne, bo przecież o efekt chodzi, ale nie szukajmy tu porówania tylko i wyłącznie GO.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja też mam swoje fotkiJakoś mi wyszło, że przy "normalnym" fotografowaniu, obiektyw puszki FF trzeba przymknąć o 2 pełne działki przysłony, aby uzyskać porównywalną głębię ostrości. JPEGi prosto z puszek, jedyna czynność to przeskalowanie.
Jack