Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: ZD 25/2.8 czy 14-54/2.8-3.5 (portet)

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Myślę że warto też zajrzeć do cennika OJ :]
    Widziałem tez nówkę ZD 50 za 1400, ale nie stać mnie było . Może jeszcze jest...

OJ to OJ, a ja mówię o sklepie gdzie możesz pojechać i pomacać, pewnie podpiąć .

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [QUOTE=rumpel;691660]W Bielsku-Białej widziałem nówkę ZD 25 za 600 zł

A nie kojarzysz przypadkiem nazwy sklepu?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Auchan Bielsko-Biała na terenie hipermarketu po prawej od wejścia jest stoisko foto i przez listopad - grudzień widziałem tam te 2 obiektywy, w tych cenach. Nie wiem jak obecnie .

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok dzięki
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Poki mi cos nie odbije, jestem przy tym zeby jak juz kupic 25tke jako portretowke... Ale sie naplilem :P
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Poki mi cos nie odbije, jestem przy tym zeby jak juz kupic 25tke jako portretowke... Ale sie naplilem :P
    Bo ja wiem czy to jest portretówka - może nominalnie tak po przeliczeniu 50 mm , portretówkami są na pewno leica 25/1,4; sigma 30/1,4 i manuale - różnorodne.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bo ja wiem czy to jest portretówka - może nominalnie tak po przeliczeniu 50 mm , portretówkami są na pewno leica 25/1,4; sigma 30/1,4 i manuale - różnorodne.

Pozdrawiam AP.
    A co rozumiesz przez pojecie portetowka, dla mnie szklo o odpowiedniej ogniskowej przystosowanej do portretu (napewno fiszaj nie jest portretowka, albo 70-300)

Tobie chyba chodzi o swiatlo i stosunkowo malo GO, kiedy mi na tym w ogole nie zalezy, wedlug mnie najpierw trza umiec sie poslugiwac mala GO zeby sie nia chwalic
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    A co rozumiesz przez pojecie portetowka, dla mnie szklo o odpowiedniej ogniskowej przystosowanej do portretu (napewno fiszaj nie jest portretowka, albo 70-300)

Tobie chyba chodzi o swiatlo i stosunkowo malo GO, kiedy mi na tym w ogole nie zalezy, wedlug mnie najpierw trza umiec sie poslugiwac mala GO zeby sie nia chwalic
    Do portretu uważa się za dobre obiektywy po przeliczeniu na FF od 60 - 100 ze wskazaniem na 80 - 100. Portret w rozumieniu cała postać na tle - jak u moich dziadków wyjdzie nim na pewno, przy portrecie do pasa, możesz już mieć przerysowania nosa, ucha, brody...

Mam to szkiełko - mogę ci go na tydzień wysłać zatrzymałem do 420, rzadko używam, najczęściej mam ze sobą e-30 z 11-22 i 14-54.

Przymierzysz, popróbujesz i odeślesz.

Pozdrawaim AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam, pod temat się podpinam w tym miejscu bo robi się ciekawie. Sam szukałem czegoś portretowego bo brak w systemie tak naprawde szkla do portretu. ZD50/f2 swietne jest ale chciałoby sie te 50 miec a nie sto, w wielu sytuacjach brakuje mi miejsca z tyłu, stąd raczej nie odpinam 14-54, jednak to szkło waży więcej niż e-400,i kilka razy wiecej od ZD25. Przy moim E-30 chyba by wyglądał śmiesznie nalesnik jednak cos mnie korci zeby z nim sie pobawić.

Mozesz apz rozwinąć myśl jak się ma ZD25 do L25 i S30. Słyszy sie że sigmy to nie najlepsze szkła do Olka.
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 24.01.11 o 01:52

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    O Sigmie nic nie wiem ale L-X025 jest moim zdaniem najlepszym szkłem do portretu. Czasami jeszcze używam ZD 50.
    Natomiast testowałem kiedyś w sklepie różne E-3 szukając BF/FF na różnych szkłach. Najwięcej problemów miałem z różnymi egzemplarzami ZD 25.
    To szkło zachowywało się chimerycznie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów