[QUOTE=rumpel;691660]W Bielsku-Białej widziałem nówkę ZD 25 za 600 zł
A nie kojarzysz przypadkiem nazwy sklepu?![]()
Auchan Bielsko-Białana terenie hipermarketu po prawej od wejścia jest stoisko foto i przez listopad - grudzień widziałem tam te 2 obiektywy, w tych cenach. Nie wiem jak obecnie
.
Pozdrawiam
rumpel
Ok dzięki
Pozdrawiam
Poki mi cos nie odbije, jestem przy tym zeby jak juz kupic 25tke jako portretowke... Ale sie naplilem :P
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
A co rozumiesz przez pojecie portetowka, dla mnie szklo o odpowiedniej ogniskowej przystosowanej do portretu (napewno fiszaj nie jest portretowka, albo 70-300)
Tobie chyba chodzi o swiatlo i stosunkowo malo GO, kiedy mi na tym w ogole nie zalezy, wedlug mnie najpierw trza umiec sie poslugiwac mala GO zeby sie nia chwalic
Do portretu uważa się za dobre obiektywy po przeliczeniu na FF od 60 - 100 ze wskazaniem na 80 - 100. Portret w rozumieniu cała postać na tle - jak u moich dziadków wyjdzie nim na pewno, przy portrecie do pasa, możesz już mieć przerysowania nosa, ucha, brody...
Mam to szkiełko - mogę ci go na tydzień wysłać zatrzymałem do 420, rzadko używam, najczęściej mam ze sobą e-30 z 11-22 i 14-54.
Przymierzysz, popróbujesz i odeślesz.
Pozdrawaim AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Witam, pod temat się podpinam w tym miejscu bo robi się ciekawie. Sam szukałem czegoś portretowego bo brak w systemie tak naprawde szkla do portretu. ZD50/f2 swietne jest ale chciałoby sie te 50 miec a nie sto, w wielu sytuacjach brakuje mi miejsca z tyłu, stąd raczej nie odpinam 14-54, jednak to szkło waży więcej niż e-400,i kilka razy wiecej od ZD25. Przy moim E-30 chyba by wyglądał śmiesznie nalesnik jednak cos mnie korci zeby z nim sie pobawić.
Mozesz apz rozwinąć myśl jak się ma ZD25 do L25 i S30. Słyszy sie że sigmy to nie najlepsze szkła do Olka.
Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 24.01.11 o 01:52
O Sigmie nic nie wiem ale L-X025 jest moim zdaniem najlepszym szkłem do portretu. Czasami jeszcze używam ZD 50.
Natomiast testowałem kiedyś w sklepie różne E-3 szukając BF/FF na różnych szkłach. Najwięcej problemów miałem z różnymi egzemplarzami ZD 25.
To szkło zachowywało się chimerycznie.