Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 169

Wątek: Rozne takie story by Janeczek....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Odp: Rozne takie story by Janeczek....

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Cytat zdjęcia jest wymuszony. Zrobiłem sobie sesje wyboru zdjęć do FM Kwietnia. Dopiero zwróciłem na to uwagę. Napisze to samo co w wątku zgłoszeniowym:
    O to chodzi w kibicowaniu!
    Hadesie, faktem jest, że dziewczyna jest przeurocza, na dodatek jest kibicem drużyny (skądinąd tobie bliskiej) przeciwnej wobec tej masy za jej plecami, i to tworzy dodatkowy klimat, smaczek tego zdjęcia.
    Do tego te emocje na stadionie - nie do podrobienia, koloryt, barwy klubowe - ale też zadaje sobie pytanie czy w kibicowaniu chodzi o prezentowanie siebie jako 'gangu'? Czy prezentowanie uwielbienia dla kultury śmierci - baner z nagą czaszką - to naprawdę istota kibicowania?

Czepiam się świadomie, ponieważ - równocześnie - doskonale rozumiem o co Ci chodzi z prezentowaniem barw stadionowych, z ekspresją i uwielbieniem, stałbym lecz krytycznym mimo to bez względu na wynik dla swojego zespołu, kontrast pomiędzy kibicami drużyn (ja mimo zamieszkania na północy zapałałem większą sympatią do Śląska dzięki temu zdjęciu, niż do Lechii ), ale też dostrzegam w obrazie treści, które wcale nie nastrajają mnie do optymizmu odnośnie kibicowania...
    Podeprę się też faktem, że widzimy tu tylko jeden kadr, jedynie jeden kadr, z bardzo fajnym akcentem na pierwszym planie, lecz może większa liczba kadrów przekonałaby mnie do istoty kibicowania , lecz mogłaby też by zniechęcić...

Janeczek, rozumiem, ze ślubniaki wrzuciłeś celem pastwienia się
    W odróżnieniu od Jana_S - 125 mi akurat się podoba, fajne reporterskie Nie miałem nigdy okazji osobiście poznać żadnej pani Zoombii, więc nie wiem, jak wygląda.
    126 też mi odpowiada, ale znowu - tu reporterskie szerokie ujęcie - moim zdaniem (twoim na pewno też ) niepotrzebne, wszak na ślubie chodzi o Parę Młodą, a nie o to, kto wystrzelił konfetti.
    127 - moim zdaniem to kolejna podpucha Janeczka - jakże ci młodzi będą szczęśliwi widząc to zdjęcie postawione na kominku, przedstawiające ich wirujące postaci! i to w horyzontalnym kadrowaniu ...
    128 - Fotoziutkowy klasyk - okulary z Łapalicką wieżą robią klimat!! Jesłi to właściciele tego miejsca, to jeszcze mogę zrozumieć - jeśli jednak nie... to im współczuję.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 30.04.14 o 13:09 Powód: poprawiłęm umieszczenie dopisu w nawiasach, wersja pierwotna mataczyła sens

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mnie się 125 też podoba. Troszkę to światło bym zgasił. Reszta mi leży
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    ...
    W odróżnieniu od Jana_S - 125 mi akurat się podoba, fajne reporterskie Nie miałem nigdy okazji osobiście poznać żadnej pani Zoombii, więc nie wiem, jak wygląda.
    ...
    też nie znam żadnej pani - zoombie, ale popatrz, co ten uroczy z drugiej strony rozbłysk światła zrobił z twarzą tej osoby... Zaciśnięte usta, oczy bez źrenic...

ja rozumiem że nie każda osoba na weselu ma urodę jak z żurnalu, ale... (zazwyczaj) każdy z gości się stara by na weselu wyglądać jak najlepiej. Moim zdaniem, dobry fotograf będzie się starał to pokazać, a zdjęcia które mogą być dla fotografowanych osób niezręczne od razu i bez dyskusji prześle do "okrągłego segregatora".

Kiedyś to było trudne, bo 36 klatek na filmie, brak podglądu on line... a tu ktoś właśnie sobie ziewnął albo w uchu zaczął drapać... cóż... kiedyś to musiało zostać... teraz rozwój techniki daje większe możliwości, można sprawdzić czy na zdjęciu nie ma "mistrza drugiego planu" czy gdzieś w kadr nie wpadł jakiś babol... można pociągnąć krótką serią (tu ciepło myślę o E-M1 który w tej kategorii jest debeściakiem) i wybrać najlepsze ujęcie.

tak z mojego doświadczenia fotografa-amatora wiem, że czasem nawet niewiele znaczące elementy - jakiś zajączek światła, jakiś cień, czasem tło (ot, znów klasyka - słupy wyrastające z głowy) na który normalnie nie zwraca się uwagi może zepsuć zdjęcie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Janie_S , moim zdaniem Janeczek wrzucił te zdjęcia jako podpucha, a nie jako pokazanie warsztatu zdjęć ślubnych, ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Hadesie, faktem jest, że dziewczyna jest przeurocza, na dodatek jest kibicem drużyny przeciwnej wobec tej masy za jej plecami, (skądinąd tobie bliskiej) i to tworzy dodatkowy klimat, smaczek tego zdjęcia.
    Do tego te emocje na stadionie - nie do podrobienia, koloryt, barwy klubowe - ale też zadaje sobie pytanie czy w kibicowaniu chodzi o prezentowanie siebie jako 'gangu'? Czy prezentowanie uwielbienia dla kultury śmierci - baner z nagą czaszką - to naprawdę istota kibicowania?

Czepiam się świadomie, ponieważ - równocześnie - doskonale rozumiem o co Ci chodzi z prezentowaniem barw stadionowych, z ekspresją i uwielbieniem, stałbym lecz krytycznym mimo to bez względu na wynik dla swojego zespołu, kontrast pomiędzy kibicami drużyn (ja mimo zamieszkania na północy zapałałem większą sympatią do Śląska dzięki temu zdjęciu, niż do Lechii ), ale też dostrzegam w obrazie treści, które wcale nie nastrajają mnie do optymizmu odnośnie kibicowania...
    Podeprę się też faktem, że widzimy tu tylko jeden kadr, jedynie jeden kadr, z bardzo fajnym akcentem na pierwszym planie, lecz może większa liczba kadrów przekonałaby mnie do istoty kibicowania , lecz mogłaby też by zniechęcić...
    Zgadzam się z Twoją argumentacją, więc bez zgody autora, mówisz - masz.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	janeczek_green.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	231,0 KB
ID:	116290

PS.
    Janeczek, mam nadzieję, że się nie obrazisz za powyższe
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Janie_S , moim zdaniem Janeczek wrzucił te zdjęcia jako podpucha, a nie jako pokazanie warsztatu zdjęć ślubnych, ale to oczywiście tylko moje zdanie.
    to nie wyczułem intencji... niektóre tematy biorę śmiertelnie poważnie...

ps. te pozostałe ślubo-foty nie wzbudziły moich emocji... taki tam standard... ani złe ani wybitne... bardzo typowe... ale to pierwsze, no mogło być fajne gdyby tej pani tak nie pokrzywdziło...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Hehe! Dzięki Arek!

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Hehe! Dzięki Arek!
    <OT>Czy z powyższą modyfikacją możemy do FM startować razem z Janeczkiem, jako "praca zbiorowa"?</OT>

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

<OT> Kwestia udziału w FM nie jest tutaj tematem głównym, zdjęcie trafiło już do zestawu - fakt, że w niezmodyfikowanej wersji ale za to prawdziwej
    Może nie wiesz, ale wszyscy nagrodzeni muszą dostarczyć RAWy (coby uniknąć sytuacji ze sławnymi gołębiami na dachu...)

Rozkładanie kadru na czynniki pierwsze to efekt poboczny do komentarza Hadesa "O to chodzi w kibicowaniu", i twoja modyfikacja jest z pewnością bliższa moim ukrytym pragnieniom ale chyba bardziej odległa od realnej sytuacji na stadionach...
    Co by nie być gołosłownym - Janeczek, przepraszam za taki długi offtopic - ale ciągle o zdjęciach - mały, już historyczny zestaw ciekawych zdjęć stadionowych
    Hades, ku twojej spostrzegawczości polecam zdjęcie nr 23 </OT>
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 30.04.14 o 12:32 Powód: dodany link

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

<OT>Wiem, ale nie mogłem się oprzeć zadaniu pytania
    Natomiast nie masz racji co do kwestii dostarczenia RAW-a, bo zgłaszane są także prace, które z rzeczywistym zdjęciem nie mają wiele wspólnego.</OT>