Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Jaki mniejszy brat dla E 500?-pomoc w wyborze

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Poważnie, wszędzie noszę: do pracy, na zakupy, na spacer z psem, wszelkie imprezy domowe, wszędzie. Torbę mam niezbyt wielką wiec problemu nie ma. na ścisk wepchnę tam e-500+14-45, FL-36, 40-150, karty pamieci, blm1 i 4xAA (do fl), 2 filtry. Dla mnie to nie problem. Zresztą patrz na baby: noszą takie torebki, ze naprawdę sporo sprzętu by tam wsadził.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    moby:

nie ma nad czym debatować - kupuj FUJI F31, bo jest bezkonkurencyjny w swojej klasie. w przeciwieństwie do większości przedmówców miałem do czynienia z współczesnym kompaktem FUJI - F11 którego kupiłem rodzince. ISO400 to dla niego nie problem, ISO800 też wygląda niegłupio. F30 ma tyle samo MPIX więc obraz na pewno nie jest gorszy a dostajesz - ponoć przydatny - system FD. jest jeszcze o 200 pln tańszy F30.

te FUJI mają jedną wadę - koszmarny sposób ładowania aku i podpinania do kompa. jak zobaczyłem co i jak to od razu zamówiłem zamiennik aku i zewnętrzną ładowarkę.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Kaarool tak z ciekawości jaki to jest ten koszmarny sposób ładowania akumulatorów i podpinania do kompa?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    moby:

nie ma nad czym debatować - kupuj FUJI F31, bo jest bezkonkurencyjny w swojej klasie. w przeciwieństwie do większości przedmówców miałem do czynienia z współczesnym kompaktem FUJI - F11 którego kupiłem rodzince. ISO400 to dla niego nie problem, ISO800 też wygląda niegłupio. F30 ma tyle samo MPIX więc obraz na pewno nie jest gorszy a dostajesz - ponoć przydatny - system FD. jest jeszcze o 200 pln tańszy F30.

te FUJI mają jedną wadę - koszmarny sposób ładowania aku i podpinania do kompa. jak zobaczyłem co i jak to od razu zamówiłem zamiennik aku i zewnętrzną ładowarkę.

F31fd, to jeden z moich faworytów, ma świetną recenzję w dpreview, wspaniała optyka, najmniejsze szumy, ale podobno ma jedną wadę: choć w pomieszczeniach, przy słabym świetle jest bez konkurencji, to jednak przy wspaniałych warunkach, w plenerze, podobno ma skłonność do przepałów.
    Sposób ładowania, to chyba sprawa drugorzędna.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    Poważnie, wszędzie noszę: do pracy, na zakupy, na spacer z psem, wszelkie imprezy domowe, wszędzie. Torbę mam niezbyt wielką wiec problemu nie ma. na ścisk wepchnę tam e-500+14-45, FL-36, 40-150, karty pamieci, blm1 i 4xAA (do fl), 2 filtry. Dla mnie to nie problem. Zresztą patrz na baby: noszą takie torebki, ze naprawdę sporo sprzętu by tam wsadził.
    Hej, to Ty nosisz stale ze sobą cały ten sprzęt ?
    Chyba to jednak nieco kłopotliwe.
    No i torba musi być spora.
    I nie daj boże roztargnienia i zostawienia tej torby w kawiarni, szatni, czy w kinie.
    Utrata małpki byłaby mniejszym nieszczęściem, poza tym może sobie spokojnie siedzieć w kieszeni, nie narażona na zostawienie tu, czy tam.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ziemia:

tak z ciekawości jaki to jest ten koszmarny sposób ładowania akumulatorów i podpinania do kompa
    w F11 jest tylko jedno złącze, do którego podpinasz taki dynks a la rozgałęziacz. dopiero do tego rozgałęziacza podpinasz USB mini-B albo zasilanie żeby naładować aku.

o ile transfer plików można przeboleć, to blokowanie aparatu w celu naładowania ogniwa jest poronione. na szczęście, tip'y mają dedykowane ładowarki i zamienniki aku: kilka dych na allegro i żyjesz.

domyślam się że nowe modele też mają taki chory system popinania przez przelotkę.... a wszystko to aby zubożyć korpus o dwa gniazda (zasilania i AV).

moby:

na zewnątrz mało testowałem, bardziej skupiłem się na fotkach w pomieszczeniu. na dniach będę miał F11 w rękach przez chwilę i mogę zobaczyć jak mu idzie na powietrzu. o ile pogoda dopisze...

tak przy okazji, to na dniach będę sprzedawał swojego C-55 w stanie idealnym, na liczniku 2000 zdjęć. pełen komplet, gwarancja.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    m_o_b_y , jak masz e-500 to kup do tego 14-42mm i będziesz miał super mobilny dlsr a'la kompakt. E-500 z 14-42 stanowi całkiem niezły tandem i do tego z wygodny uchwytem. Masz 28mm, uzyteczne wysokie iso, trochę cienkie tele, ale co tam, najwyżej podejdziesz bliżej Jak będziesz brał ze sobą e-500 jako przenośny sprzęt, to pakujesz wszystko w specjalną torbę, tak żeby tylko mieścił się aparat z obiektywem i nic ponad to. Wtedy to będzie zestaw wycieczkowy jak sie patrzy. Jak ja kupowałem kompakta do e-500, to nie było 14-42mm.

Kompakt jest OK ale pod warunkiem, że to dobry kompakt. Ja np. nie mogę się nacieszyć C-55. Naprawdę w niewielu sytuacjach odstaje jakością obrazu od obrazu z E-500. Z nowych modeli kompaktów nie orientuję się co jest godne uwagi. Gdyby C-55 miał stopkę pod FL-36 to chyba bym sobie odpuścił E-500. Kompakty mają ciekawą funkcję - makro z LV, a kompakt zwykle kosztuje mniej, niż najtańszy obiektyw makro.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    m_o_b_y , jak masz to kup do tego 14-42mm i będziesz miał super mobilny dlsr a'la kompakt. z stanowi całkiem niezły tandem i do tego z wygodny uchwytem. Masz 28mm, uzyteczne wysokie iso, trochę cienkie tele, ale co tam, najwyżej podejdziesz bliżej Jak będziesz brał ze sobą jako przenośny sprzęt, to pakujesz wszystko w specjalną torbę, tak żeby tylko mieścił się aparat z obiektywem i nic ponad to. Wtedy to będzie zestaw wycieczkowy jak sie patrzy. Jak ja kupowałem kompakta do , to nie było .

Kompakt jest OK ale pod warunkiem, że to dobry kompakt. Ja np. nie mogę się nacieszyć C-55. Naprawdę w niewielu sytuacjach odstaje jakością obrazu od obrazu z . Z nowych modeli kompaktów nie orientuję się co jest godne uwagi. Gdyby C-55 miał stopkę pod to chyba bym sobie odpuścił . Kompakty mają ciekawą funkcję - makro z LV, a kompakt zwykle kosztuje mniej, niż najtańszy obiektyw makro.

Prawdę mówiąc, to nie bardzo rozumiem, jak mógłby udawać kompakt?
    To bardzo dobra lustrzanka, ale w żadnym wypadku nie można jej porównywać z kompaktem.
    Mam obiektyw 14-45, uważam, że jest dobry i nie znam powodu, aby go zamieniać na .
    Chyba jednak kupię Fuji F 31fd, jako mniejszego brata dla .
    Zabawny filmik porównujący kompakty Canona 900, Sony i Fuji 31 można obejrzeć pod adresem:
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    moby, nic nie trzeba udawać. Chodzi przecież głównie o mobilność sprzętu i coś mniejszego do e-500. A e-500 z 14-42 będzie mniejszy i lżejszy.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    moby, nic nie trzeba udawać. Chodzi przecież głównie o mobilność sprzętu i coś mniejszego do e-500. A e-500 z 14-42 będzie mniejszy i lżejszy.

O ile mniejszy, o ile lżejszy ?

Pomijalne różnice.
    Nawet z 14-42 nie zrobisz z lustrzanki aparatu kieszonkowego, który mógłbyś mieć zawsze przy sobie.
    A bywają takie sytuacje, kiedy nagle jakieś wydarzenie, albo szczególnie piękna konfiguracja chmur wymaga natychmiastowej fotki.
    Kiedyś nagle, za zakrętem, zobaczyłem całe wielkie pole, pełne czerwonych maków.
    Na szczęście miałem w schowku małpeczkę Leica (która już się popsuła, a w dodatku była analogowa, więc nie warto jej naprawiać).
    Pozdrówka